Last update 20:23

Σε μια τοποθέτηση που ισορροπεί ανάμεσα στην αναγνώριση των επιτευγμάτων και στη διατύπωση κρίσιμων επισημάνσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΑΣΕ με θέμα «Η Παραγωγικότητα και η Ανταγωνιστικότατα της Ελληνικής Οικονομίας» άσκησε κριτική σε ζητήματα ενέργειας και επενδύσεων, επισημαίνοντας τα σημεία που απαιτούν βελτίωση.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν διατυπώνει αντιρρήσεις με διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση, καθώς «έγιναν πολλά και σπουδαία βήματα». Όπως τόνισε, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για τη δικαιοσύνη στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συγκριτικά με το παρελθόν. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) δεν μπορούσε να είναι εμπροσθοβαρές, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και υπογράμμισε ότι το 2026 λήγουν οι εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων.

Ζητήματα ενέργειας και ανταγωνιστικότητας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της ενέργειας, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Όπως επεσήμανε, παρά τη μέριμνα για τα νοικοκυριά και την υψηλή τάση, οι επιχειρήσεις μέσης τάσης δεν προστατεύονται επαρκώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, που έχουν θέσει όρια στις αυξήσεις τιμών για τη βιομηχανία, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δυστυχώς, η ενέργεια δεν έχει αντιμετωπιστεί όπως θα έπρεπε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό, με την τιμή στην κεντρική Ευρώπη να είναι στα 7 λεπτά, ενώ στην Ελλάδα φτάνει τα 19 λεπτά. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί συνθήκες μειωμένης ανταγωνιστικότητας για την ελληνική βιομηχανία.

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Όπως τόνισε, η παραγωγικότητα είναι ο βασικός μηχανισμός για την αύξηση των εισοδημάτων, και για τον λόγο αυτό η χώρα πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυσή της.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα στον τουρισμό. Αν, για παράδειγμα, επαναληφθούν οι σεισμοί στη Σαντορίνη το καλοκαίρι, το ισοζύγιο στο τέλος της χρονιάς θα έχει εκπλήξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο και να επιταχύνουμε τον ρυθμό των επενδύσεων.

Επισήμανε ότι, παρά την πρόοδο, η χώρα προέρχεται από μια δεκαετία οικονομικής ανομβρίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια πιο επιθετική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων. Πρότεινε μέτρα όπως οι υπεραποσβέσεις, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να λάβει υπόψη το κόστος που έχει επιβληθεί στις οικονομίες λόγω της πράσινης μετάβασης, αναφέροντας ως παράδειγμα τη βιομηχανία χημικών, όπου οι ευρωπαϊκές οδηγίες αγγίζουν τις 30.000 σελίδες.

«Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας», τόνισε, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία, όπως ανέφερε, κινδυνεύει να χάσει τον ρόλο της ως η «ατμομηχανή της Ευρώπης».

Αναγνώριση των επιτυχιών, αλλά με υψηλότερους στόχους

Αναφερόμενος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2002 έως το 2019 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν σε 34,9 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2020-2025 άγγιξαν τα 31 δισ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, δείχνει ότι «κάτι αλλάζει» και ότι διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι η σύγκριση με το παρελθόν αδικεί την παρούσα κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε καλή κυβέρνηση, αλλά συγκρινόμενοι με τις προηγούμενες αδικείτε τον εαυτό σας. Πρέπει να συγκρίνεστε με αυτά που μπορείτε να κάνετε, όχι με αυτά που έγιναν».

Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωρόπουλου αναδεικνύει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές, θέτοντας το ζήτημα της ανάγκης για ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των επενδύσεων και πιο στοχευμένης ενεργειακής πολιτικής.

Μισθοί και θέσεις εργασίας

Το πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο ανδρών συνεχίστηκε και για τους μισθούς. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ παραδέχθηκε ότι όντως οι μισθοί έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν εταιρείες που δεν μπορούν να σηκώσουν τις αυξήσεις. «Οπότε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις», τόνισε. «Γενικά θέλουμε μεγαλύτερους μισθούς για κοινωνική συνοχή, ευχαριστημένους καταναλωτές», σημείωσε. Εν τούτοις στάθηκε στο εξής οξύμωρο, όπως είπε, «ο κατώτατος μισθός, που διαμορφώνει η κυβέρνηση, να έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα, όμως την ίδια ώρα να μην ανεβαίνει ο μέσος μισθός, που διαμορφώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις». Γι αυτή τη δυσκολία ο κ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε στους λόγους τις «αγκυλώσεις» όπως είπε στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Οι αναπτυξιακοί νόμοι έχοχυν θέσει ως βασικό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για λόγους κοινωνικούς. Πρέπει να είναι προτεραιότητα η αύξηση της παραγωγικότητας με τις επενδύσεις μπορεί να επέλθει και με λιγότερους εργαζόμενους», σημείωσε. «Αρα πρέπει να ξαναδούμε τα ποιοτικά κριτήρια των επενδυτικών σχεδίων που υποστηρίζονται», τόνισε υπογραμμίζοντας πως πλέον στη χώρα δεν τίθεται ζήτημα ανεργίας αλλά αεργίας. «Οποιος θέλει σήμερα να δουλέψει, μπορεί. Η λογική των νέων θέσεων εργασίας σε μία επένδυση αφορούσε μία άλλη εποχή. Και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης οι επενδύσεις δεν μπορούν να γίνονται μόνο με άξονα τις θέσεις εργασίας, αλλά τη γενικότερη παραγωγικότητα», τόνισε.

Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας και στο Δημόσιο. «Πότε μπήκαν στόχοι και αξιολογήθηκαν; Μετρήθηκε ποτέ η παραγωγικότητα;», αναρωτήθηκε για να προκαλέσει την αντίδραση του υπ. Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου ο οποίος νωρίτερα είχε αναπτύξει τις αλλαγές που έφερε το επιτελικό Κράτος ορίζοντας συγκεκριμένους στόχους και παρακολουθώντας μήνα το μήνα την εξέλιξη τους.

«Οταν αναλάβαμε πριν πέντε χρόνια μιλούσαμε για την τελευταία ‘σοβιετική δημοκρατία’. Χάρη στην κυβέρνηση άνοιξε ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η χώρα μας ξεκίνησε από χαμηλά και φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο για το ‘άλμα’», τόνισε.

«Μη συγκρίνεστε με το παρελθόν, αλλά με τις δυνατότητες που υπάρχουν», απάντησε ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Δεν κάνω συγκρίσεις με το παρελθόν, μιλάω για το μέλλον. Ελάτε να δούμε πως θα κάνουμε ακόμα καλύτερη δουλειά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Κύριε Θεοδωρόπουλε είναι δυνατόν να λέτε για επενδύσεις που δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας;», αντέτεινε ο κ. Σκέρτσος.

«Μα το πρόβλημα δεν είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά πλέον η κάλυψη των υφιστάμενων. Ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους να έρθουν απ’ το εξωτερικό πλέον», απάντησε ο κ. Θεοδωρόπουλος

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Διπλασιάζεται η περίμετρος της ρύθμισης – Παράταση για το πρόγραμμα «Ηρακλής» (πίνακες)

Ζελένσκι: Χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας η αρχική συμφωνία για τα ορυκτά – «Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε επιτυχία» (upd)

Το «Σχέδιο Δράσης» της ΕΕ για προσιτή ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα