search icon

Επιχειρήσεις

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Τι είναι ο οριακός φόρος και γιατί τον ζητούν οι Έλληνες επιχειρηματίες

Η πρόταση της Ένωσης Επιχειρηματιών για φόρο 10% στα κέρδη που προέρχονται από επενδύσεις - Οι δυνατότητες αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης και των δημοσίων εσόδων

Στην πρόσφατη 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) παρουσιάστηκε μία δέσμη τεσσάρων προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την επαναβιομηχανοποίηση της οικονομίας.

Μεταξύ αυτών, η πιο καινοτόμος πρόταση αφορά στην εισαγωγή ενός «οριακού φόρου» στα κέρδη των επιχειρήσεων, που προέρχονται από την επενδυτική και αναπτυξιακή τους απόδοση.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα όποια κέρδη προκύπτουν από την ανάπτυξη μίας επιχείρησης σε ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρο ανάπτυξης που έχει καταγράψει τα τρία προηγούμενα έτη – και αφού έχει αφαιρεθεί και η αύξηση του εθνικού ΑΕΠ.

Σε αυτά τα κέρδη η ΕΕΝΕ προτείνει να επιβάλλεται φόρος 10%- και όχι 22% όπως ισχύει για τα εταιρικά κέρδη.

Όπως εξήγησε στο newmoney ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς, η ιδέα για τον «οριακό φόρο» αποτελεί ουσιαστικά μία μεταφορά σε επίπεδο επιχείρησης της πρότασης της ΕΕΝΕ για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στην αύξηση του ατομικού εισοδήματος που προκύπτει για έναν εργαζόμενο, εφόσον αυτός παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

Οι δύο προτάσεις είναι μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Η πρόταση για οριακό φόρο στα κέρδη που προκύπτουν από την επιπλέον ανάπτυξη αποτελεί καινοτομία, καθώς δεν εφαρμόζεται ανάλογη πρακτική σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Κ. Χατζημηνάς εξηγεί ότι είναι μία χρυσή τομή, ώστε αφενός το κράτος να μην χάσει φορολογικά έσοδα, αφετέρου να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να επενδύσουν.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαφορετική φορολόγηση στην ανάπτυξη» μας είπε. «Από τη μία πλευρά, μία τέτοια ρύθμιση θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Από την άλλη θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τις πολυεθνικές ώστε να αναθέσουν επιπλέον έργο στις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού το κόστος τους θα είναι χαμηλό του λόγω της χαμηλότερης φορολογίας.

Τέλος μπορεί να οδηγήσει στη δήλωση κερδών που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να παρέμεναν στη μαύρη οικονομία.

Ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε στη μείωση του effective tax rate κάτω από το 22%, με την επίτευξη ανάπτυξης».

Η πρόταση της ΕΕΝΕ για τον οριακό φόρο αποτιμήθηκε από το ΙΟΒΕ στη σχετική μελέτη με τίτλο «Παρεμβάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας: Εξειδίκευση προτάσεων και εκτίμηση επιδράσεων για την ΕΕΝΕ».

Ανάλυση της μείωσης του effective tax rate σε περίπτωση εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των ταχέως αναπτυσσόμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων (πηγή: ΙΟΒΕ)

Σύμφωνα με την μελέτη, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας  και με την υπόθεση ότι το 50% της «φορολογικής ελάφρυνσης» επενδύεται από τις επιχειρήσεις θα οδηγούσε σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από 2% (με βάση το πιο συντηρητικό σενάριο) έως 8% (στο πιο αισιόδοξο σενάριο).

Εκτιμήσεις για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των επιχειρήσεων (πηγή: ΙΟΒΕ)

Όπως τόνισε ο Κ. Χατζημηνάς, το μέτρο αυτό δε θα οδηγήσει σε μείωση των κρατικών εσόδων, αλλά σε αύξησή τους, μέσω της ανάπτυξης.

«Η συγκυρία είναι ευνοϊκή γιατί ο λόγος χρέους- ΑΕΠ έχει αρχίσει πάλι να ανεβαίνει στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, χωρίς να αυξηθούν οι υφιστάμενοι φόροι, αφού θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.»

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ως μέσο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, είναι μία κατεύθυνση που έχουν επιλέξει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Ποιες χώρες της ΕΕ μειώνουν τους φόρους στις επιχειρήσεις

Στην Πορτογαλία, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 προβλέπει μείωση του γενικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από 21%.

«Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός που επιδιώκει να μειώσει τους φόρους για τις οικογένειες, τους νέους και τις επιχειρήσεις, προωθώντας παράλληλα τις οικονομικές επιδόσεις και ποντάροντας στις επενδύσεις. Είναι ένα προσεκτικό μακροοικονομικό σενάριο. Η πορτογαλική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Χοακίμ Μιράντα Σαρμέντο.

Το ύψος των φορολογικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα στις χώρες της ΕΕ (πηγή: ΙΟΒΕ)

Στη Γερμανία, που έχει τους δεύτερους υψηλότερους εταιρικούς φόρους (30%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα, η κυβέρνηση συμφώνησε, πέρυσι, σε ένα σχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα- που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων και πριμοδότηση για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας – έχει στόχο να ελαφρύνει το βάρος των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως ανέφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Οι φορολογικές μειώσεις
αποτελούν μέρος ενός προγράμματος δέκα σημείων και αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν στη Γερμανία» είχε δηλώσει ο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμη

Λάδι: Ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως «βλέπει» μείωση 50% στο ιλιγγιώδες ράλι – Πόσο θα το αγοράζουμε στην Ελλάδα

«Black Friday» αλά ελληνικά!

Καταπατημένα: «Αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version