search icon

Επιχειρήσεις

Κρίσιμη ημέρα για το σχέδιο σωτηρίας της Folli Follie

Αναμένεται σήμερα να συζητηθεί το αίτημα επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με βάση τα άρθρα 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα – Νέα brands διεκδικεί η εταιρεία

Από την κρησάρα της δικαιοσύνης περνά το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie. Σήμερα είναι προγραμματισμένο, εκτός απροόπτου, να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που υπέγραψε η εταιρεία με τους πιστωτές της, στο πλαίσιο της προσφυγής της στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η συμφωνία εξυγίανσης που έχει εγκριθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2020 από τις συνελεύσεις των κατόχων των Eurobonds και Swissbonds που είχε εκδώσει η εταιρεία προβλέπει, όπως έχει αναφέρει το newmoney, πως το 90% της OpsCo, του εταιρικού σχήματος που θα συνεχίσει τη σημερινή εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie, θα αποκτηθεί από τους πιστωτές-ομολογιούχους. Η OpsCo θα προχωρήσει και στην έκδοση νέων ομολογιών, ύψους 60 εκατ. Ευρώ και διάρκειας 5+2 ετών που θα αποκτηθούν από τους πιστωτές, στους οποίους θα περάσει και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας μέσω της AssetCo. Αμφότερες εταιρείες (OpsCo και AssetCo) και οι θυγατρικές τους θα έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο. Με βάσει το σχέδιο εξυγίανσης, οι λοιποί ανέγγυοι πιστωτές θα λάβουν ομολογίες συνολικού ποσού 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20% των απαιτήσεών τους, ενώ το υπόλοιπο 80% θα απομειωθεί.

Συνολικά, στον έλεγχο των ομολογιούχων – πιστωτών θα βρίσκεται το 100% της AssetsCo και το 90% της OpsCo (μέσω της AssetsCo). Με τον έλεγχο της «νέας» Folli Follie να περνά στους πιστωτές, έναντι κεφαλαιοποίησης και «κουρέματος» των απαιτήσεων τους, αυτομάτως θα υπάρξει και σαρωτικό dilution για τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας, στους οποίος συμπεριλαμβάνεται η Fosun, Fidelity και η οικογένεια Κουτσολιούτσου, φυσικά.

Η χρηματοδότηση

Παράλληλα με τη συμφωνία εξυγίανσης, η Folli Follie εξασφάλισε και ενδιάμεση χρηματοδότηση από το fund Arena Investors, ύψους 13 εκατ. ευρώ με εγγύηση, μεταξύ άλλων, το ακίνητο που στέγαζε το πρώην Μινιόν αλλά και έκταση στο Κορωπί. Το Arena είναι επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα στην Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε επενδυτικές τοποθετήσεις «ειδικού σκοπού» (special situations fund). Ιδρύθηκε σε συνεργασία με την καναδική “The Westaim Corporation” και διαθέτει δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Θα δώσει ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ.ευρώ, έναντι εξασφαλισμένων ομολογιών με κλιμακούμενο κουπόνι (split coupon, 5% και με PIK interest 10%). Ως μέρος της συμφωνίας, οι ομολογιούχοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με 15% στο χρηματοδοτικό σχήμα.

Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση σειράς περιουσιακών στοιχείων, όπως η θαλαμηγός “Plaralope”, οι μετοχές της Dufry, ακίνητα και μετρητά θυγατρικών, το ναυπηγείο της Planaco κ.α. για την ικανοποίηση των πιστωτών και τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Σημειώνεται πως η Whitetip Investments λειτούργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Folli Follie για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας ύψους 467 εκατ.ευρώ και την εξασφάλιση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 13 εκατ.ευρώ.

Αν και δεν αναμένεται απόφαση άμεσα, η συζήτηση του αιτήματοε αποτελεί κομβικό σημείο για την πολύμηνη περιπέτεια της FF και την προσπάθεια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, έστω και με μικρότερο μέγεθος, και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Με βάση το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα, στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021 υπολογίζεται πως μπορεί – υπό την κρίση του δικαστηρίου – να κυρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Focus σε τέσσερις δραστηριότητες

To σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie προβλέπει πως ο νέος όμιλος θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές δραστηριότητες, το core business της Folli Follie, την Links of London, τα πολυκαταστήματα (Factory κλπ.) και τα καλλυντικά.

Προβλέπεται ευρεία αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων του Ομίλου, ενώ σημαντικό μέρος της ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα δοθεί στο δίκτυο των multi-brand καταστημάτων Collective. Η αλυσίδα ενισχύθηκε πρόσφατα με δύο νέα καταστήματα σε Χαλάνδρι και Καλλιθέας, αριθμώντας πλέον 28 σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Παράλληλα, η FF θα επιδιώξει την ενίσχυση του εμπορικού της χαρτοφυλακίου με νέα brands.

Εκτιμάται επίσης πως από το 2022 η εταιρεία θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε λειτουργικά κέρδη (θετικό EBITDA κατά 796 χιλ. ευρώ το 2022), με κύκλο εργασιών 57,5 εκατ. Ευρώ. Για τη χρήση 2020, αναμένονται σε επίπεδο εταιρείας πωλήσεις 35,2 εκατ. ευρώ και αρνητικό EBITDA (-24,7 εκατ. Ευρώ) και για το 2021 πωλήσεις 43,2 εκατ. ευρώ και επίσης αρνητικό EBITDA (-10,1 εκατ. Ευρώ). Αντίστοιχα, σε επίπεδο Ομίλου, προβλέπεται πως οι πωλήσεις για το 2021 θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 84 εκατ.ευρώ (με αρνητικό EBITDA), για να ανέλθουν στα 106 εκατ.ευρώ το 2022 (με θετικό EBITDA στα 3,8 εκατ.ευρώ) και στα 120εκατ.ευρώ το 2022 (με EBITDA στα 9,5 εκατ.ευρώ).

Διαβάστε ακόμα: 

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για «κούρεμα» κατά 50% στα δάνεια της Επιστρεπτέας 1-3

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα

 

Exit mobile version