Η «χρυσή αγελάδα» της ΚΡΙ ΚΡΙ φαίνεται ότι στερεύει θέτοντας τον βασικό μέτοχο και επικεφαλής της διοίκησης, Παναγιώτη Τσινάβο, ενώπιον μιας δύσκολης πρόκλησης για την κερδοφορία της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας.
Τα μεν έσοδα αυξάνονται, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που επιβλήθηκαν, τα δε κέρδη συρρικνώνονται, αφού μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες πιέζει τα περιθώρια κερδοφορίας, φτάνοντάς τα πλέον στα επίπεδα του 22%, από 35% που ήταν πριν από έναν χρόνο, όπως έδειξαν και οι οικονομικές καταστάσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε τρεις κύκλους ανατιμήσεων στα προϊόντα της, ενώ φαίνεται ότι ετοιμάζει και τέταρτο…
Στη μείωση των περιθωρίων κέρδους συμβάλλει καταλυτικά η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, του κόστους των πρώτων υλών -με αιχμή το νωπό αγελαδινό γάλα που αποτελεί τη βάση των κύριων προϊόντων της εταιρείας (παγωτό και γιαούρτι)- και των δευτερευουσών υλικών (συσκευασίες κ.ο.κ.).
Ο κ. Τσινάβος, δε, μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις παραδέχεται πως παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η αύξηση του λειτουργικού κόστους να μετακυλιστεί στους πελάτες της γαλακτοβιομηχανίας και κατ’ επέκταση στους τελικούς καταναλωτές που προτιμούν τα προϊόντα ΚΡΙ ΚΡΙ, τα περιθώρια κέρδους θα συνεχίσουν να περιορίζονται.
Γι’ αυτό εξάλλου και η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία περιμένει αύξηση συνολικών πωλήσεων με υψηλό διψήφιο ποσοστό, αλλά και σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας στο σύνολο της χρονιάς.
Σύμφωνα με την ΚΡΙ ΚΡΙ, οι ανατιμήσεις πραγματοποιήθηκαν σταδιακά σε τρεις κύκλους. Οι ανατιμήσεις του τελευταίου κύκλου ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο, αλλά και εντός του Σεπτεμβρίου. Πάντως, η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι παρατηρεί πως «το τελευταίο διάστημα η άνοδος των τιμών των υλικών έχει σταματήσει, παρουσιάζοντας επί το πλείστον σταθεροποιητικές τάσεις», αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται και τέταρτος κύκλος ανατιμήσεων.
«Η επιτυχής μετακύλιση της επιβάρυνσης του κόστους μας, ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών υλικών και ενέργειας, θα επιτρέψει την ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους μας οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση στα περιθώρια κέρδους καταγράφει η κατηγορία των γαλακτοκομικών, η οποία στο α’ εξάμηνο φέτος υποχώρησε μόλις στο 14,6% από 30% που ήταν πέρυσι. Στα παγωτά πάλι, μπορεί να υπήρξε επίσης μείωση, εν τούτοις τα περιθώρια εξακολουθούν να κρίνονται καλά. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν στο 44,2% από 51,1% πριν από έναν χρόνο.
Το α’ εξάμηνο της χρονιάς ο κύκλος εργασιών της ΚΡΙ ΚΡΙ διαμορφώθηκε σε 83,39 εκατ. ευρώ έναντι 70,23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αυξημένος κατά 18,7%. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο σχεδόν κατά 50% και ανήλθαν σε 7,50 εκατ. ευρώ έναντι 14,65 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2021.
Επίσης, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 60% και ανήλθαν σε 4,06 εκατ. ευρώ έναντι 10,05 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
ΡΑΕ: Όλοι οι προμηθευτές πήραν «πράσινο» στη Θετική Αναφορά – Έρχεται διεύρυνση του μέτρου
Τουρισμός: Καλοκαίρι μέσα στο φθινόπωρο – Ποιοι προορισμοί καταγράφουν ρεκόρ