search icon

Επιχειρήσεις

Κρας τεστ για την αγορά τα… self test

Οι νέοι κανόνες που ενεργοποιούνται και αφορούν σχεδόν 650.000 εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές - Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα πρόστιμα για τους παραβάτες – Self test: Για ποιες κατηγορίες Δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρεωτικό – Η απόφαση

Το «κρας τεστ» που υλοποιείται από σήμερα με την υποχρεωτική εφαρμογή των selft tests στους περίπου 650.000 εργαζόμενους και απασχολούμενους του λιανεμπορίου, της εστίασης, των κομμωτηρίων και των μεταφορών αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τα επόμενα βήματα προς την ολική επαναφορά της αγοράς.

Και τούτο διότι πεποίθηση των παραγόντων του υπ. Ανάπτυξης, που διαμορφώθηκε έπειτα και απ’ τις συζητήσεις που έχουν γίνει κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, είναι πως τα πρακτικά αποτελέσματα απ’ την «εργαλειοποίηση» των τεστ μπορούν να ενισχύσουν σαφώς τα επιχειρήματα για συνέχιση της αργής πορείας προς μία κανονικότητα. Ως προς το τι μπορεί να συνιστά υπό τις παρούσες συνθήκες μία κανονικότητα, αρμόδια στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης ανέφεραν σε πρώτη φάση το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων (και των εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών, outlets κοκ) και σε δεύτερη η άρση του περιορισμού των ραντεβού (click away και click inside).

Τι λειτουργεί

Προς το παρόν πάντως η αγορά θα λειτουργήσει και την εβδομάδα αυτή, όπως ακριβώς λειτούργησε και η προηγούμενη μιας και παραπέμφθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή η συζήτηση για επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και κέντρων αισθητικής μαζί με την προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών που διέπουν τη διαδικασία των αγορών με ραντεβού, όπως είχε ζητήσει το υπ. Ανάπτυξης.

Κοινώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο τα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους, τα πολυκαταστήματα με ένα ΑΦΜ, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με click away και click inside.

Η αγορά της Θεσσαλονίκης, θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με click away. Με την ίδια μέθοδο θα μπορούν να λειτουργούν πλέον και τα καταστήματα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που από σήμερα ανεβάζουν ρολά.

Σημειωτέον πως σε όλες τις περιοχές που επιτρέπεται το προκαθορισμένο ραντεβού για έρευνα αγοράς, το λεγόμενο click inside, εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός ατόμων (1 πελάτης για κάθε 25 τμ «καθαρά» ως τα 500 τ.μ. και από εκεί και πάνω 1 πελάτης ανά 100 τ.μ). Μία ρύθμιση που την τελευταία εβδομάδα επέτρεψε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική κίνηση σε μεγάλα καταστήματα λιανικής.

Επίσης από σήμερα επανέρχονται σε λειτουργία οι σχολές οδηγών. Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Η πρακτική και οι εξετάσεις θα επανέλθουν κανονικά μέσω της «εργαλειοποίησης» των self tests και τα ραντεβού να κλείνονται ανά ώρα. Έτσι εκπαιδευτές και εξεταστές θα υποχρεούνται δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν τεστ και ο εξεταζόμενος μαθητής μία ημέρα πριν τις εξετάσεις.

Τα self tests

Οι υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων που από σήμερα μπαίνουν στη διαδικασία των self test υποχρεούνται να το κάνουν μία φορά την εβδομάδα.

Πρόκειται για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων), στην εστίαση, στα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.), στις υπηρεσίες καθαρισμού, και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία βέβαια ανήκει στους δύο πρώτους κλάδους. Στο λιανεμπόριο οι εργαζόμενοι υπολογίζονται περίπου σε 450.000 και στην εστίαση 350.000 εκ των οποίων όμως σήμερα μόνο οι 150.000 εργάζονται (οι υπόλοιποι είναι σε αναστολή εργασίας). Πρόκειται για έναν αριθμό που μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα μιας που σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπ. Υγείας είχαν διανεμηθεί ήδη μέχρι την περασμένη Παρασκευή στα φαρμακεία 2,3 εκατ. self tests ενώ είχαν διενεργηθεί ήδη 970.000 προφανώς για τις ανάγκες της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η διαδικασία

Έτσι κάθε εργαζόμενος που απασχολείται στους συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να προμηθευτεί (δωρεάν) από φαρμακείο χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ του το self test, να το διενεργεί και να δηλώνει το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Η τελευταία ουσιαστικά θα τους ανακατευθύνει στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και συγκεκριμένα στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Μόνο έτσι θα μπορεί να προσέρχεται στην εργασία του. Σημειωτέον ότι γίνεται δεκτό επίσης το αποτέλεσμα rapid test ή μοριακός έλεγχος, εφόσον ο εργαζόμενος το επιλέξει.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται βεβαίωση με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στην εργασία του. Εάν πάλι βγει θετικό, τότε εκδίδεται βεβαίωση ως δικαιολογητικό ώστε ο εργαζόμενος να μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Πρόστιμα

Προκειμένου να τηρηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπονται μία σειρά από πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει εξαρχής το αποτέλεσμα του self test, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Μάλιστα εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης έχει επίσης την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test. Ειδάλλως του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Καθώς η δωρεάν διανομή των self tests ξεκίνησε από το πρωί στα φαρμακεία, μόνο γι αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει ελαστικότητα στις δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ. Οι τελευταίες θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται αύριο

Airbnb: Kαι με καταγραφικό οθόνης οι έλεγχοι για αδήλωτες μισθώσεις

Το (πικρό) στόρι του Ναυαγίου της Ζακύνθου με 4.000 επισκέπτες τη μέρα και χωρίς οδό διαφυγής

Exit mobile version