Στις αρχές εκείνου του «καυτού» Ιουλίου του 2004 η Ελλάδα ήταν ακόμα «μεθυσμένη» απ’ την κατάκτηση του Euro 2004! Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μπροστά η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της χώρας, μόλις δύο χρόνια απ’ την κυκλοφορία του ευρώ, είχε φθάσει στο ζενίθ. Τότε η εξαγορά του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου απ’ τον βρετανικό κολοσσό της λιανικής Dixons, που αργότερα θα «σκούπιζε» και τα υπόλοιπα μερίδια, ήρθε να «δέσει» στο αφήγημα των μεγάλων ευκαιριών που προσελκύουν επενδυτές στη χώρα. Το enterprise value με το οποίο αποκτήθηκε τότε η ελληνική εταιρεία απ’ τους βασικούς μετόχους, τον Όμιλο Φουρλή και τον κ. Μαρίνο Παράβαλο, ήταν κάπου 187 εκατ. ευρώ.
Περίπου είκοσι χρόνια μετά, και αφού έχουν συντελεστεί τεκτονικές αλλαγές στην αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών που οδήγησαν την Κωτσόβολος στην ηγετική θέση, η Currys, όπως ονομάζεται πλέον ο βρετανικός Όμιλος, θέλει να κλείσει αυτό το μεγάλο κύκλο παρουσίας στην Ελλάδα. Και φαίνεται ότι θέλει να το κάνει την κατάλληλη στιγμή και με το καλύτερο δυνατό τρόπο: Ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αντίτιμο για μία εταιρεία με διαρκή ανοδική πορεία, κερδοφόρα, που σήμερα ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων θυγατρικών, σε ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα. Ένα «ασημικό που πέρυσι ήταν το μόνο που είχε αύξηση πωλήσεων (+12%) και σταθερή κερδοφορία όταν οι εταιρείες του Ομίλου σε Ηνωμένο Βασίλειο & Ιρλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες, είχαν πτώση 7% και 10% αντίστοιχα.
Πληροφορίες του newmoney πάντως αναφέρουν πως η Currys δια μέσω των συμβούλων της εδώ και μήνες επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει πιθανούς ενδιαφερόμενους. Ασφαλής πηγή μάλιστα έλεγε πως υπήρξε προσέγγιση με ελληνικό Όμιλο, χωρίς ωστόσο αυτή να φθάσει στο επίπεδο να πυροδοτήσει μία ενδελεχή συζήτηση.
Κύκλοι της αγοράς με εμπειρία στο κομμάτι των επιχειρηματικών συμφωνιών στο χώρο της λιανικής έλεγαν χθες στο newmoney πως ουσιαστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Όμιλος Currys λειτουργεί ως πρόσκληση για πλειοδοσία κυρίως από funds με στόχο να ανέβει κι άλλο η αξία που πιθανόν να μην βρήκαν οι Βρετανοί στις προκαταρκτικές επαφές που μπορεί να είχαν. Το γεγονός μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα θεωρείται απ’ τα funds ένας «σέξι προορισμός» που μπορεί να αποφέρει γρήγορα σημαντικές αποδόσεις, λειτουργεί υποστηρικτικά σε μία τέτοια προσέγγιση! Ειδικά για μία εταιρεία με το προφίλ της Κωτσόβολος που σήμερα, απόντος του διεθνούς ανταγωνισμού, εμφανίζεται να είναι ‘μαγαζί γωνία’.
Γι αυτό εξάλλου και οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν η συνολική αξία μίας ενδεχόμενης εξαγοράς της ελληνικής θυγατρικής ήταν τελικά χαμηλότερη των 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος στη χρήση 1/5/22 – 30/4/23 αυξήθηκε πάνω από το στόχο των 730 εκατ. ευρώ με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων που είχε κοινοποιήσει προ μηνός περίπου ο Όμιλος Currys. Η δε εικόνα μέσα απ’ την Κωτσόβολος ήταν ότι η κερδοφορία, παρά την ισχυρή πίεση που δέχθηκε στο α’ εξάμηνο, τελικά κατάφερε να ανακάμψει δυναμικά στο β’ εξάμηνο και τελικά στο σύνολο της χρήσης να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα χρόνο πριν. Σημειωτέον πως κατά τη χρήση 1/5/21 – 30/4/22 τα EBITDA ήταν στα 51,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα 25,2 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη μετά τους φόρους ήταν 13 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος στον εφιάλτη των τεκμηρίων για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά
Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova): Έτσι θα πέσουν οι τιμές για οπτική ίνα (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ