search icon

Επιχειρήσεις

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας

Καραμπόλες καθώς αλλάζει όλη η αγορά – Το παιχνίδι της «μουσικής καρέκλας» στις ηγεσίες των μεγάλων οργανισμών – Ποιοι φεύγουν, πού πάνε και ποιοι ισχυροποιούνται

Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά τον τελευταίο κύκλο συγκέντρωσης και τα μεγάλα ντιλς έχουν θέσει σε εφαρμογή μίας σειράς αλλαγών στην κεφαλή των μεγαλύτερων οργανισμών της χώρας.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η αντικατάσταση των επικεφαλής δύο εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας, του κ. Σταύρου Κωνσταντά, διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής και της κ. Φιλίππας Μιχάλη, διευθύνουσας συμβούλου της Allianz Ελλάδος. Είχε προηγηθεί πριν από δύο εβδομάδες περίπου και η ανακοίνωση για την έξοδο της διευθύνουσας συμβούλου της NN Hellas κας Μαριάννας Πολιτοπούλου.

Με άλλα λόγια μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς, που συνολικά είχαν παραγωγή ασφαλίστρων σχεδόν 2 δισ. ευρώ το 2021 όταν όλη η αγορά παρήγαγε 4,7 δισ. ευρώ, προχώρησαν σε αλλαγή ηγεσίας για την επόμενη μέρα των μεγάλων deals της αγοράς και εν μέσω των νέων προκλήσεων που εγείρει το δυσχερές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Σημειωτέον πως η NN Hellas με την NN Hellas II, όπως μετονομάστηκε η Metlife ενόψει της απορρόφησης της, είχαν συνολική παραγωγή ασφαλίστρων πέρυσι 825,86 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική 689,46 εκατ. ευρώ και η Allianz Ελλάδος μαζί με την Ευρωπαϊκή Πίστη, που πλέον εντάχθηκε στον πολυεθνικό όμιλο, 398,92 εκατ. ευρώ (σσ 166,39 εκατ. ευρώ η Allianz Ελλάδος και 232,52 εκατ. ευρώ η Ευρ. Πίστη).

Η έξοδος του κ. Σταύρου Κωνσταντά από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής και η αντικατάσταση του απ’ τον κ. Ρόμπερτ Γκάουτσι, που τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικές θέσεις στον όμιλο AXA (ceo των θυγατρικών σε Τσεχία και Σλοβακία, COO στην Ιταλία) ήταν ίσως η μόνη «αναίμακτη» σε σχέση με τις άλλες δύο. Κι αυτό διότι ο κ. Κωνσταντάς είχε ήδη έτοιμο το επόμενο βήμα στην καριέρα του, μιας και αναλαμβάνει πλέον τη θέση Διευθυντή Επόπτη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος αντικαθιστώντας την κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη.

Πληροφορίες για την έξοδο του κ. Κωνσταντά απ’ την εταιρεία υπήρχαν ήδη απ’ το καλοκαίρι καθώς η νέα ιδιοκτήτρια της Εθνικής Ασφαλιστικής, CVC, αναζητούσε άνθρωπο που θα αναλάμβανε το μετασχηματισμό της εταιρείας προχωρώντας σε πιο γρήγορες κινήσεις στο σημερινό περιβάλλον. Το δε όνομα του κ. Gauci ως επιλογή είχε διαρρεύσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Μάλιστα οι διαρροές τότε απ’ το περιβάλλον της εταιρείας έλεγαν ότι ο κ. Κωνσταντάς θα παρέμενε στη θέση του αντιπροέδρου. Τελικά βρέθηκε μία «καθαρή λύση» με τον τελευταίο να μετακινείται πλέον στην ΤτΕ και να περνάει στην άλλη πλευρά, αυτή του επόπτη των ασφαλιστικών εταιρειών!

Στην περίπτωση της Allianz η αποχώρηση της κας Μιχάλη στο τέλος του χρόνου και η ανάληψη των ηνίων του υπό ενοποίηση νέου σχήματος της Allianz Hellas και της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον ιδρυτή της τελευταίας κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο, επίσης δεν ξάφνιασε την αγορά. Κι αυτό καθώς είχε κριθεί απ’ την πρώτη στιγμή απ’ τον πολυεθνικό όμιλο πως ο κ. Γεωργακόπουλος, απ’ τους «γερόλυκους» της ελληνικής αγοράς και ο άνθρωπος που με τις ικανότητες του γιγάντωσε την Ευρωπαϊκή Πίστη, θα ήταν καταλληλότερος να αναλάβει το κοινό εγχείρημα. Κάτι που σημαίνει πως περισσότερο η ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου θα έρθει πιο κοντά στην κουλτούρα και το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Πίστης παρά το αντίθετο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Ολιβερ Μπέτε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Γεωργακόπουλο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί πως εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο διατήρησης του ονόματος «Ευρωπαϊκή Πίστη» λόγω της διεισδυτικότητας του brand στην ελληνική αγορά.

Απ’ τη χθεσινή ανακοίνωση πάντως φαίνεται πως κάποιος άλλος ρόλος εντός του ομίλου της Allianz για την κα Φιλίππα Μιχάλη, που σημειωτέον είχε γίνει το 2015 η πρώτη γυναίκα ceo ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Γεγονός που φουντώνει τα σενάρια για τη θέση που έχει «χηρεύσει» στη Νο1 -πλέον- εταιρεία του κλάδου, την NN Hellas μετά την αποχώρηση «βόμβα» της κας Μαριάννας Πολιτοπούλου πριν από δύο εβδομάδες.

Οι πληροφορίες που διακινούνταν μάλιστα στην αγορά το τελευταίο δεκαήμερο τοποθετούσαν την κα Μιχάλη μεταξύ των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης, αν και η επιλογή αυτή δεν θα ήταν απλό ζήτημα λόγω των δεσμεύσεων που είχε έναντι της Allianz.

Σε ο,τι αφορά την κα Μαριάννα Πολιτοπούλου το μόνο σίγουρο είναι πως τυπικά θα κατέχει τα ηνία ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ενώ το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της προς τους εργαζόμενους της ΝΝ ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και με αρκετά υπονοούμενα με φράσεις όπως «Υπήρξα εξαιρετικά υπάκουη στις οδηγίες και τα standard του Ομίλου» αλλά και με αναφορά στο απόφθεγμα του Ιησού Χριστού (όπως καταγράφεται στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο 7:12) «ας κάνουμε στους άλλους ό,τι θα μας άρεσε να μας κάνουν», με το οποίο αποχαιρέτησε τους υπαλλήλους.

Ενίσχυση της θέσης του Αλ. Σαρρηγεωργίου

Και την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της ελληνικής αγοράς, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, που πέρυσι επέτυχε παραγωγή ασφαλίστρων άνω των 600 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται πιο ενισχυμένος. Προ ημερών η Γενική Συνέλευση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενώσεων ασφαλιστικών εταιρειών (Insurance Europe) τον εξέλεξε αντιπρόεδρο με θητεία ως τον Ιούνιο του 2025 ενώ πρόσφατα το μεγάλο αφεντικό της Eurolife, η Fairfax του Καναδο-Ινδού επενδυτή, Πρεμ Γουάτσα, αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Σαρρηγεωργίου στην πετυχημένη πορεία της ασφαλιστικής προχωρώντας σε αναπροσαρμογή των αποδοχών του και μετατρέποντας σε αορίστου χρόνου τη σύμβαση του.

Διαβάστε ακόμη:

Πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μεσόγειο η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2022

Το πόρισμα Βουρλιώτη, η εκεχειρία των καναλαρχών, ό,τι (δεν) πωλείται είναι χρυσός, τα μαχαίρια Cosmote – NOVA για τη Euroleague

Τι ισχύει φέτος για όσους θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους

 

 

Exit mobile version