Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τις προκαταβολές για τις σχολικές εκδρομές, με τα τουριστικά γραφεία να διερευνούν ήδη το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών κατά αεροπορικών εταιρειών που δεν προχωρούν σε επιστροφή καταβεβλημένων ποσών.
Το θέμα τέθηκε στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας FEDHATTA, μετά από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστολή των σχολικών εκδρομών. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων ουσιαστικά «δείχνουν» τις εταιρείες χαμηλού κόστους και μάλιστα αυτές με μεγάλο μερίδιο αγοράς και στη χώρα μας. Επιπλέον κρίνουν ότι για το μείζον ζήτημα της επιστροφής προκαταβολών (από αεροπορικές, ξενοδοχεία και λοιπούς προμηθευτές), θα έπρεπε να έχει ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παράλληλα με τη λήψη απόφασης περί αναστολής εκτέλεσης των εκδρομών.
Σημειώνεται εδώ ότι στη συνάντηση, εκτός από τα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές για τα ελληνικά σχολεία, συμμετείχαν και γραφεία που υποδέχονται οργανωμένα σχολικά γκρουπ από το εξωτερικό, και κυρίως την Ιταλία και τη Γαλλία.
Καταγράφηκαν κλαδικά αιτήματα προς την Πολιτεία, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για την στήριξη των επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η μετάθεση εκτέλεσης των προγραμματισμένων σχολικών εκδρομών που ανεστάλησαν σε κατάλληλο χρόνο, αίτημα το οποίο προστίθεται στα ήδη καταγεγραμμένα αιτήματα που προέκυψαν από την πρώτη συνάντηση που αφορούσε κυρίως τα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό από και προς τη Ν.Α. Ασία και την Κίνα, και τα οποία περιλαμβάνουν:
-την πολιτική επιβολής ακυρωτικών από ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες λόγω ακυρώσεων εκδρομών,
-μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την χρηματοοικονομική στήριξη των επιχειρήσεων (επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή καταβολής ΦΠΑ, χρηματοδότηση με κρατική εγγύηση), αλλά και
-ρυθμίσεις που αφορούν την απασχόληση των εργαζομένων σε τουριστικά γραφεία που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες λήψης προληπτικών μέτρων για τη μη διασπορά και διάδοση του COVID-19.
«Παράλληλα θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατάθεσης αγωγής έναντι αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους που αρνούνται την επιστροφή καταβεβλημένων ποσών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχονται οδηγίες για τη διαχείριση των απαιτήσεων των συνεργατών, και αντίστοιχα των απαιτήσεων των πελατών, με γνώμονα πάντα την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών», αναφέρουν από τα τουριστικά γραφεία.
Οι προτάσεις από το ΟΕΕ
Ο τουριστικός κλάδος, συνολικά, είναι από αυτούς που πλήττονται τα μάλα στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, εξ’ ού και οι προτάσεις για την στήριξή του που υποβλήθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονήθηκε για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην ελληνική οικονομία.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι η «μείωση των εισροών από τον τουρισμό αποτελεί μια σημαίνουσα επίπτωση, που θα επηρεάσει την οικονομία. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι η άμεση συμβολή του κλάδου, με 16,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα, υπερέβη το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2018, ενώ η συνολική συμβολή του, συμπεριλαμβανομένης και της έμμεσης και της επαγόμενης, ανήλθε στο 22,7% του ΑΕΠ για το 2018 (σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council). Για το 2019 η συμβολή του κλάδου έχει αυξηθεί αφού οι τουριστικές εισπράξεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 18 δισ. ευρώ.
Το ΟΕΕ προτείνει στήριξη των θέσεων εργασίας στον κλάδο και αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης: Ειδικότερα, προτείνεται η επιδότηση των επιχειρήσεων του τουρισμού για την πρόσληψη προσωπικού και ιδιαίτερα εποχικού, από την στιγμή που τώρα ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Στόχος να παραμείνει εφικτός ο στόχος για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Οσον αφορά την αναστολή για το 2020 του φόρου διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, το κόστος στα δημόσια έσοδα δεν είναι μεγάλο (ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει την είσπραξη 145 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής) ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.