search icon

Επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Κοντά σε μηδενική ζήτηση τα αστικά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα

Επιστολή των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν από την κυβέρνηση την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων - Κάτω του 10% οι πληρότητες- Πεντάστερες μονάδες σερβίρουν 2-3 πρωϊνά την ημέρα!

Τη ζοφερή κατάσταση την οποία βιώνουν το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού, τα αστικά ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα περιγράφουν στην επιστολή που έστειλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση «να κινήσει τάχιστα τη διαδικασία υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των ξενοδοχείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Αντίστοιχα αιτήματα, κατά τις πληροφορίες, έχουν υπάρξει και από άλλες Ενώσεις Ξενοδόχων σε Πελοπόννησο και κεντρική Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλα αστικά κέντρα, οι πληρότητες είναι πλέον κάτω του 10% και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και πεντάστερες μονάδες μπορεί να σερβίρουν 2-3 πρωινά! Τα αιτήματα των ξενοδόχων έχουν αυξηθεί μετά και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020 (σ.σ. τα οποία, στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμη).

Για τα καταλύματα συνεχούς (12μηνης) λειτουργίας «δεν γίνεται κάποια πρόβλεψη από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ», όπως διευκρινίζει από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος από κοινού με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επεξεργάζονται συνεχώς μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, στις πρωτοφανείς συνθήκες όπως διαμορφώνονται μέρα με την ημέρα για όλη την αλυσίδα του τουρισμού. Για τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις προς την κατεύθυνση να βρεθεί μία φόρμουλα ή καλύτερα μία «βεντάλια» εργαλείων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους ξενοδόχους για «αυτορύθμιση» της αγοράς.

«Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αξιολογηθεί ούτε η διάρκεια ούτε το μέγεθος των απωλειών αφού βρισκόμαστε σε μία δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς και αύριο μπορεί να μην ισχύει αυτό που γνωρίζουμε σήμερα», αναφέρουν κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες στο ΝΜ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μία «φιάλη οξυγόνου» με τα πρώτα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα κι εν συνεχεία να υπάρξει η δεύτερη δέσμη των οριζόντιων πρωτοβουλιών για όλο τον κλάδο. «Με αυτό το σκεπτικό ελήφθη η απόφαση για τα resorts (εποχικής λειτουργίας), ενώ τώρα θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα και για τα 12μηνής λειτουργίας».

Τα τελευταία μάλιστα φαίνεται ότι μετρούν ακόμη περισσότερες ζημίες λόγω της σχεδόν μηδενικής ζήτησης αυτή την περίοδο, την ίδια στιγμή που υποχρεούνται να παραμείνουν ανοικτά με τα λειτουργικά έξοδα να «τρέχουν», ενώ τα εποχικής λειτουργίας, τα οποία δεν είχαν ανοίξει ακόμη, αντιμετωπίζουν και αυτά ζήτημα ωστόσο, περισσότερο, σε επίπεδο «παγώματος» των προκαταβολών από τις κρατήσεις της θερινής σεζόν.

Από την άλλη πλευρά, η δυσκολία ώστε να δοθεί «ανάσα» στα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να ληφθούν οριζόντια μέτρα δεδομένου ότι εξυπηρετούν όχι μόνο τουρίστες, αλλά και επισκέπτες για τους οποίους υπάρχει πραγματική ανάγκη για διαμονή (π.χ. ιατρικοί λόγοι), εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία της πόλης. Εξ’ ού και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εστιάζουν στην εξεύρεση εργαλείων και διευκολύνσεων για αυτορρύθμιση της αγοράς, έτσι ώστε ουσιαστικά να δίνεται η δυνατότητα σε έναν ξενοδόχο να αποφασίσει ο ίδιος αν θα κρατήσει τη μονάδα του ανοικτή ή όχι, ώστε να είναι βιώσιμος την επόμενη μέρα.

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης στην επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιγράφουν το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν κι επισημαίνουν ότι «3.500 εργαζόμενοί μας μετακινούνται κάθε μέρα με κινδύνους για τους ίδιους και για τη δημόσια υγεία, χωρίς λόγο και επιπρόσθετα η πλειοψηφία από αυτούς δεν επιθυμεί να δουλεύει με κίνδυνο της υγείας τους. Αν αυτή η πλειοψηφία – που ήδη το ζητάει – χρησιμοποιήσει το δικαίωμα άδειας που πολύ σωστά δώσατε, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες ζωτικά τμήματα των ξενοδοχείων μας και δεν θα υπάρχει κανείς να δουλέψει για να εξυπηρετεί τα 2 ή 3 κατειλημμένα δωμάτια την ημέρα. Επιπλέον, η πληρότητα της πόλης και των γύρων περιοχών είναι σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό με σαφή καθοδική τάση και τα έσοδα σχεδόν μηδενικά.

Συνεπώς η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων – ενοίκια, πάγια λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες, φόροι και εισφορές προς το δημόσιο, δάνεια αδυνατούν να εξυπηρετηθούν – ήδη έχει τεθεί σε αβεβαιότητα ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει να μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Τέλος, η ρευστότητα των περισσοτέρων ξενοδοχείων χωρίς νέα έσοδα είναι μηδαμινή και έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία και την αξιοπιστία των επιχειρήσεων. Ήδη οι επιχειρήσεις μας έχουν επιστρέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό προκαταβολών για ακυρωμένες κρατήσεις και επίσης τόσο πρακτορεία όσο και μεμονωμένοι πελάτες συνεχίζουν να ζητούν επιστροφή των προκαταβολών τους. Είχαμε ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε την παύση εργασιών των πέντε πρώτων ξενοδοχείων της πόλης μας με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους, και θεωρούμε ορθότερο να ληφθεί μια κοινή απόφαση παρά να δώσουμε στην κοινή γνώμη την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης με αυτόνομες και σπασμωδικές ενέργειες των μελών μας που θα υποθηκεύσουν και το μέλλον. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές των 106 ετών ιστορίας της, δεσμεύεται ότι αν υπάρξει απόφαση και για όσο διάστημα αυτή διαρκέσει, θα καλύψει μέσω των μελών της τυχόν ανάγκες διαμονής επισκεπτών της πόλης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Εφόσον λοιπόν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η σύννομη λειτουργία των αναγκαίων ξενοδοχείων για την διαμονή των ελάχιστων επισκεπτών της πόλης».

Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, ζητούν για τους λόγους αυτούς από την κυβέρνηση «να κινήσουν τάχιστα τη διαδικασία υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των ξενοδοχείων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Exit mobile version