search icon

Επιχειρήσεις

Κορκίδης προς υποψήφιους ευρωβουλευτές: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν περισσότερο ενοποιημένη και ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως οραματίζονται ένα κόσμο με όλες μαζί τις ΜμΕ να οδηγούν την Ε.Ε. στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Μια περισσότερο ενοποιημένη και ανταγωνιστική Ευρώπη ζητούν οι μικρομεσαίοι, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σε «ανοικτή επιστολή» του προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με την ευκαιρία της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωεκλογών 2024.

Όπως σημειώνει, πρέπει από την αρχή της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου να συνταχθεί επικαιροποιημένη νομοθεσία και να ασκηθεί «έξυπνη πολιτική» σχετικά με την ικανότητα της πλειονότητας των μικρών εταιρειών με πρόσθετα επίπεδα υλοποίησης, όπου απαιτείται.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει πως οραματίζονται ένα κόσμο με όλες μαζί τις ΜμΕ να οδηγούν την Ε.Ε. στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όμως, «ο επίσημος κοινωνικός εταίρος των ΜμΕ στην ΕΕ, SME United, διερωτάται πώς μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση, όταν τα 24,3 εκατ. ΜμΕ στην Ευρώπη, δηλαδή το 99,8%, εξακολουθούν να πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις κοινοτικές οδηγίες που έχουν συνταχθεί με βάση το 0,2% των μεγάλων εταιρειών».

Ο πρόεδρος τονίζει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσουν την αρχή «Think small first» και να ενεργήσουν ανάλογα και προσθέτει: «Πιστεύουμε ακράδαντα πως, δεδομένων των χαρακτηριστικών των μικρομεσαίων εταιρειών, η θέσπιση κανόνων προσαρμοσμένων στις δυνατότητες των μικρότερων, σίγουρα θα λειτουργήσει και για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Πρέπει με την αρχή της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου να συνταχθεί επικαιροποιημένη νομοθεσία και να ασκηθεί έξυπνη πολιτική σχετικά με την ικανότητα της πλειονότητας των μικρών εταιρειών με πρόσθετα επίπεδα υλοποίησης, όπου απαιτείται».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αναλαμβάνουμε το ρίσκο να ιδρύσουμε και να διαχειριστούμε μια εταιρεία, να απασχολήσουμε προσωπικό και να προσφέρουμε στις καθημερινές ανάγκες της αγοράς. Οι ΜμΕ, από τη μια πλευρά, δεδομένου ότι έχουμε τις ρίζες μας στην τοπική μας κοινότητα, δεν θα μετεγκατασταθούμε εύκολα αφήνοντας κενό λειτουργίας και ανεργίας στη περιφέρειά μας. Από την άλλη πλευρά, λειτουργούμε μέσα σε ένα οικοσύστημα στο οποίο, για τις μεγάλες εταιρείες, είμαστε επίσης σημαντικοί πελάτες και, γενικότερα, κρίσιμοι οικονομικοί παράγοντες.

Ζητάμε, από όσους επιθυμούν να είναι υπεύθυνοι στη λήψη μελλοντικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, να επεξεργαστούν προσεκτικά την επιχειρηματική μας νοοτροπία, να μελετήσουν τους εφικτούς στόχους που έχουμε θέσει και να εμπιστευτούν εξίσου όλους τους επιχειρηματίες, κάθε μεγέθους, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, να επιτύχουμε την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μας»

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει: «Ζητάμε, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές να εξετάσουν προσεκτικά τις μελλοντικές προκλήσεις και προσπάθειες, για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες πρωτοπόρες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τον δρόμο, χωρίς όμως να τον κλείνουν στις ΜμΕ. Για να επιτευχθεί, μάλιστα, κάτι τέτοιο, αφενός απαιτείται μια ισχυρή πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και, αφετέρου, η διακυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να εγγυάται ότι όσοι εφαρμόζουν τους κανόνες της θα αποκτήσουν, επίσης, τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρουν σε πέρας τις αλλαγές που απαιτούνται σε όλους τους τομείς.

Ζητάμε, όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να φανταστείτε τις ΜμΕ ως μέλισσες, εργατικές, ευέλικτες, γρήγορες, σημαντικές για τη διασταύρωση πολλών οικοσυστημάτων».

Η ανταγωνιστικότητα, που είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ αυτές τις προεκλογικές μέρες στις Βρυξέλλες, συνεχίζει ο ίδιος, να συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που κάνουν τα οικοσυστήματα να κολλήσουν μεταξύ τους.

Ζητάμε από τους μελλοντικούς λήπτες αποφάσεων στις Βρυξέλλες, σημειώνεται στην ανοικτή επιστολή, να λάβουν υπόψη τους τις προτεραιότητές μας όπως έχουν ήδη διατυπωθεί και αφορούν στο επιχειρηματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, στην ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, στα κίνητρα και την χρηματοδότηση για τη δίδυμη μετάβαση και επενδύσεις, στην παροχή προσαρμοσμένων εργαλείων, στη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές και στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Όπως καταλήγει η επιστολή, οι Έλληνες μικρομεσαίοι ζητούν μια περισσότερο ενοποιημένη και ανταγωνιστική Ευρώπη και ζητούν, από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες αξιωματούχους της ΕΕ, να περάσουν από την άσκηση της νομοθετικής διαδικασίας, στην ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Συνεργασία με Powerledger για έξυπνη προμήθεια και παρακολούθηση της ενέργειας

Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους

Kilada Hills: Κρούσεις για πώληση του «στρατηγικού» project των 420 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pic + χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version