search icon

Επιχειρήσεις

Κοντόπουλος: Task force για να επιστρέψει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές

Επαφές με FTSE, MSCI, S&P – Το στοίχημα για νέα IPOs - Ο απόηχος του Ελληνικού Eπενδυτικού Συνεδρίου στο Λονδίνο - Τι αναφέρει ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (developed markets) αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της νέας διοίκησης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει δημιουργηθεί ειδική task force του Ομίλου που έχει επιφορτιστεί να διατηρεί «ανοικτή γραμμή» με τους ξένους οίκους, παράλληλα με τις επαφές – όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο στο περιθώριο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου – που πραγματοποιούν η διοίκηση και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου. Θα είναι σημαντική επιτυχία, όπως αποκάλυψε ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, εάν μέσα στους επόμενους 18 μήνες έχει καταγραφεί ουσιαστική μεταβολή για την αλλαγή του σημερινού status του Χ.Α.

Η πορεία υποβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε «Προηγμένη Αναπτυσσόμενη Αγορά» (Advanced Emerging market) από την κατηγορία «Ανεπτυγμένη Αγορά» είχε ξεκινήσει το 2013 από την MSCI, ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η S&P Dow Jones και τελευταίος ο FTSE το Σεπτέμβριο του 2015, αποτέλεσμα της επιβολής capital controls και της πρωτοφανούς αναστολής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Σήμερα, παράλληλα με τον εθνικό στόχο για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας (Investment grade), καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, για επιστροφή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, κάτι που θα σηματοδοτήσει θεαματική βελτίωση του προφίλ της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

«Αυτό (σ.σ. η αναβάθμιση) είναι ένα από τα δικά μου KPIs (Key Performance Indicators)», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος σε ερώτηση του newmoney.

«Η διαδικασία και τα κριτήρια της αναβάθμισης διαφοροποιούνται ανά οίκο αξιολόγησης, ωστόσο εμείς έχουμε επαφές και με τους τρεις και ουσιαστικά οτιδήποτε κάνουμε και βελτιώνουμε τις συνθήκες και το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς μας, τους ενημερώνουμε. Προ διημέρου επισκεφθήκαμε την MSCI με τον κ. Πορφύρη και τον κ. Λουκά Αποστόλογλου, χθες έγινε συνάντηση με τον FTSE. Τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία αφορούν αρχικά το τεχνικό σκέλος, αυτό που έχει σχέση με τη λειτουργία της αγοράς, στο οποίο πλέον πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για τον FTSE. Τυπικά έχει γίνει και από τον MSCI και απομένουν οι τυπικές ανακοινώσεις τον προσεχή Ιούνιο, ενώ με τον S&P εκτιμούμε πως είμαστε εντάξει. Όπως και με τα rating agencies, εμείς θέλουμε έναν εξ αυτών να προχωρήσει σε αναβάθμιση για να ακολουθήσουν και οι επόμενοι. Η διαδικασία είναι σύνθετη, για παράδειγμα δεν πρέπει να έχουμε delisting μεγάλων εταιρειών, αντίθετα θέλουμε να γίνουν νέα ΙΡΟs. Επίσης, δεν αρκεί μόνο να πληροίς τις προϋποθέσεις, υπάρχει και ένα reflexive κομμάτι: θα πρέπει να ερωτηθούν μεγάλα επενδυτικά σπίτια όπως η Capital, Fidelity, Amundi από το κομμάτι των αγοραστών εάν θεωρούν την Ελλάδα ανεπτυγμένη αγορά και αντίστοιχα μεγάλα trading desks όπως η BofA, Morgan Stanley, GS. Θα είμαστε ιδιαίτερα επιτυχημένοι εάν μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχει καταγραφεί ουσιαστική μεταβολή προς την κατεύθυνση της αλλαγής του σημερινού status του Χ.Α.», σημείωσε ο Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο απόηχος του Λονδίνου

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, ο κ. Κοντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του συνεδρίου. Συνολικά συμμετείχαν 96 εκπρόσωποι θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 30 δισ. δολαρίων και έγιναν 527 συναντήσεις κατά τις δύο ημέρες του συνεδρίου.

«To φετινό συνέδριο δεν ήταν παρά η αφετηρία της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή και θα επεκτείνουμε την συνεργασία μας στο μέλλον με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε. Όπως τονίστηκε, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ξένους διαχειριστές για τον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο, το χρόνο επανόδου στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών, την πιθανή ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) και την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες. Ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε πως εξετάζεται να καθιερωθεί σε ετήσια βάση το συνέδριο, ενώ προανήγγειλε ανάλογες πρωτοβουλίες σε ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία, με προτεραιότητα στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο που την τελευταία διετία αποτελούν πόλο έλξης κεφαλαίων.

Ερωτηθείς για τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου λόγω εκλογών και κατά πόσον αυτό απασχολεί τους ξένους επενδυτές και πώς αυτό αποτυπώθηκε στο συνέδριο στο Λονδίνο, ο κ. Κοντόπουλος υπογράμμισε πως ήταν βασική ερώτηση των αναλυτών, ωστόσο οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού επί του θέματος ήταν καθοριστικές. «Αν το προϊόν είναι καλό, θα εμφανιστούν οι αγοραστές και θα πάρει μπροστά η αγορά».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοντόπουλος εκτίμησε πως η εγχώρια αγορά σταδιακά θα ανακτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που θα συμπαρασύρει και τους Έλληνες επενδυτές, αποκάλυψε πως στο Χ.Α. εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μεγάλο broker του εξωτερικού να προστεθεί στα remote members του Χ.Α., ενώ έγινε γνωστό πως στις αρχές του 2023 θα υπάρξει και νέο «ξεκαθάρισμα» των εταιρειών που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης και αναστολής διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε ακόμη

Scope: Επιβεβαίωσε το BB+ για την Ελλάδα – Aναβάθμισε σε θετικό το outlook (upd)

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics) 

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο 

Exit mobile version