Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, καλωσόρισε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της ιταλο-αμερικανικής Fiat Chrysler με τη γαλλική PSA σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Stampa, ανέφερε ωστόσο ότι η προστασία των θέσεων εργασίας θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
«Μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία και για την Ευρώπη», είπε, για να προσθέσει ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και θα αναπτύξει μοντέλα φιλικά προς το περιβάλλον που θα βοηθήσουν στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Μιλώντας πριν από μια συνάντηση που θα έχει η διοίκηση της Fiat Chrysler με εκπροσώπους της ιταλικής ένωσης εργαζομένων, ο Κόντε ανέφερε πως το deal δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας.
«Η εγγύηση ότι τα επίπεδα απασχόλησης θα προστατευτούν και θα διατηρηθούν καταγράφηκε και επίσημα στην κοινή ανακοίνωση από πλευράς FCA-PSA», ανέφερε. «Γι’ αυτή την κυβέρνηση η προστασία της σταθερότητας της εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.
Η FCA έχει ανακοινώσει ότι αναμένει ετήσιες συνέργειες ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τη συγχώνευση, χωρίς να προβλέπεται κλείσιμο εργοστασίων.
Οι εργατικές ενώσεις χαιρέτισαν την απόφαση των δυο αυτοκινητοβιομηχανιών να συμπεριλάβουν δύο εκπροσώπους των ενώσεων – ενός από την Ιταλία και ενός από τη Γαλλία – στο ΔΣ που θα αποτελείται από 11 μέλη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα εργοστάσια των εταιρειών στην Ευρώπη που εκτείνονται από την Πορτογαλία έως τη Βρετανία θα υποστούν διερεύνηση γιατί έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα εμπορικά σήματα και εργοστάσια που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς.
Σημειώνεται ότι τα εργοστάσια της FCA στην Ιταλία απασχολούν περίπου 58.000 εργαζόμενους – δηλ. πάνω από το 1/4 του συνολικού εργατικού δυναμικού της.