Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ενός ποσοστού μειοψηφίας της ITA Airways, διαδόχου της ιστορικής Alitalia, στη γερμανική Lufthansa βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιταλίας, σε μια εξέλιξη που αποδεικνύει τη μεγάλη «προσαρμογή» του αεροπορικού κλάδο στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας υπέγραψε την Παρασκευή ένα «έγγραφο προθέσεων» με τη Lufthansa, επισημοποιώντας το «φλερτ» των δύο πλευρών.
O πρώτος γύρος συζητήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, ενώ οι τελικές υπογραφές δύναται να μπουν στις αρχές του καλοκαιριού.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι παράμετροι του κυοφορούμενου deal, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στη μορφή της επένδυσης, καθώς και στην εμπορική – λειτουργική ενοποίηση των δύο αεροπορικών εταιρειών.
Ας σημειωθεί ότι η Ita διαθέτει 66 αεροσκάφη και απασχολεί 3.550 εργαζόμενους.
Πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το 40% των μετοχών, χωρίς να αποκλείεται η απόκτηση επιπλέον ποσοστού σε δεύτερη φάση. Το τίμημα δύναται να φθάσει έως 300 εκατ. ευρώ (για το 40% των μετοχών).
Μια θετική έκβαση στις συζητήσεις, επί της ουσίας, θα επιτρέψει στη Lufthansa να επεκταθεί σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο κομβικές αγορές της Μεσογείου (και της Ευρώπης), βάζοντας «πόδι» στο hub της Ρώμης.
Την ίδια στιγμή, μέσω της εξαγοράς, η ITA -διάδοχο σχήμα της πάλαι ποτέ κραταιής Alitalia- θα έβαζε ένα stop στη μεγάλη «αιμορραγία» των ταμείων, δεδομένου ότι εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το να καταστεί κερδοφόρα και βιώσιμη.
H ITA Airways πήρε τη θέση της Alitalia μόλις στις 15 Οκτωβρίου του 2021, «κληρονομώντας» σχεδόν 2.300 υπαλλήλους και έναν στόλο κατά 50% μικρότερο. Εκτός της Lufthansa, ενδιαφέρον για τις μετοχές του ιταλικού αερομεταφορέα είχαν εκδηλώσει η ιταλο-ελβετική MSC, η αμερικανική Delta Airlines και η γαλλική Air France-KLM.
Διαβάστε επίσης:
Οικογένεια Παυλίδη: Πώς οι «βασιλιάδες του μαρμάρου» πούλησαν το στέμμα τους (pics)
Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον