Πριν από δύο περίπου χρόνια ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης κατάφερε στο «παρά πέντε» να αποτρέψει τον πλειστηριασμό για το ιστορικό οινοποιείο της «Μπουτάρης Οινοποιητική» στη Σαντορίνη.
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, και με δεδομένα τα προβλήματα στη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας που είχε επιτευχθεί προ τετραετίας με τις τράπεζες, το συγκρότημα στο Μεγαλοχώρι Θήρας οδεύει για το σφυρί, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου, με συνολική τιμή εκκίνησης 2.630.000 ευρώ.
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η εταιρεία Μπουτάρης Οινοποιητική έλαβε στη Γενική Συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου απόφαση για την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με ισχύ μέχρι 5 έτη, ώστε να μπορεί να εκδώσει ομολογιακό δάνειο, «το οποίο δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου».
Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 7,55 εκατ. ευρώ, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα μπορεί να είναι μέχρι 22,65 εκατ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο πότε και υπό ποιους όρους θα επιδιωχθεί η έκδοσή του.
Πρωτοπορία
Θα πρέπει να σημειωθεί το οινοποιείο της Μπουτάρης στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης είναι το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα, το οποίο εντάχθηκε στη διαδικασία του αγροτουρισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα ξεναγήσεων και γευστικών δοκιμών προς τους επισκέπτες εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ το ακίνητο με τον εντυπωσιακό άσπρο θόλο του έχει ψηφιστεί σαν ένα από τα 10 σημαντικότερα αρχιτεκτονικά οινικά θαύματα του κόσμου.
Το οινοποιείο και οι αμπελώνες του, γνωστοί ως «κτήμα Σελλάδια» έχουν συνδέσει το όνομά τους με δημοφιλείς και πολυβραβευμένες ετικέτες της εταιρείας όπως «Selladia», «Ασύρτικο», «Σαντορίνη» «Καλλίστη», «Νυχτέρι», «Visantο», «Αμπελιαστός».
Η οικογένεια, οι αμπελουργοί και οι οινολόγοι της Μπουτάρης ξεκίνησαν να εξερευνούν αμπελουργικά την Σαντορίνη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο πρώτος τρύγος στο οινοποιείο Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης έγινε το 1989. Η οινοποιία Μπουτάρη ήταν μάλιστα αυτή που έθεσε νέα επίπεδα ποιότητας για τον τρύγο και για την παραγωγή κρασιών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη, και εκπαίδευσε πολλούς από τους επιτυχημένους νέους Σαντορινιούς οινοποιούς.
Η δικαστική διαμάχη και το τωρινό σφυρί
Η περιπέτεια τόσο για αυτό το οινοποιείο όσο και για τα άλλα assets της Μπουτάρης ξεκίνησε όταν η διοίκηση της εταιρείας δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης και ακολούθησε η καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες.
Έτσι, ο πρώτος πλειστηριασμός για το συγκρότημα της Σαντορίνης είχε προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 λόγω οφειλής ύψους 1 εκατ. ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) στην Alpha Bank ως καθολική διάδοχο της Εμπορικής Τράπεζας. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, το Μονομελές Εφετείο Αιγαίου έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της εταιρείας.
Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά για το οινοποιείο στις 970.000 ευρώ και για τα δύο αμπέλια στις 195.000 ευρώ και στις 50.000 ευρώ. Τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου αποδέχθηκε εν μέρει το αίτημα ανακοπής της Μπουτάρης, διατάζοντας τη διόρθωση των τιμών των τριών ακινήτων σε 2.000.000 ευρώ, 380.000 ευρώ και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.
Με αυτές τις τιμές πρώτης προσφοράς θα γίνουν οι τρεις πλειστηριασμοί στις 24 Νοεμβρίου οι οποίοι ειδικότερα αφορούν:
Α- Αγροτεμάχιο (Αμπέλι) γνωστό με το όνομα «ΣΕΛΛΑΔΙΑ» που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Ακρωτηρίου του Δήμου Θήρας, έκτασης σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως δεκαπέντε θηραϊκών ζευγαριών, σύμφωνα δε με νεότερη καταμέτρηση 59.381 τ.μ.
Β– Αγροτεμάχιο (Αμπέλι) που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοχωρίου του Δήμου Θήρας, έκτασης 12.431 τ.μ. Το παραπάνω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Εντός αυτού υφίσταται κιόσκι, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων από το όμορο οινοποιείο της εταιρείας.
Γ-Αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην περιοχή «ΠΕΤΡΑ» της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοχωρίου του Δήμου Θήρας, έκτασης 10.589 τ.μ. Είναι εκτός σχεδίου και άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Εντός αυτού έχει ανεγερθεί ένα εργοστάσιο που αποτελείται από τέσσερα κτίρια και συγκεκριμένα από:
Ι) Το κτίριο Α, (Οινοποιείο), το οποίο περιλαμβάνει ισόγειο εμβαδού 453,06 τ.μ. που στεγάζει την διεύθυνση του εργοστασίου με τα συναφή γραφεία, τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών, τον εκθεσιακό χώρο και τον χώρο πωλήσεων και υπόγειο συνολικού εμβαδού 562,59 τ.μ. αποτελούμενο από τις κάβες του εργοστασίου για την παλαίωση του οίνου.
ΙΙ) Το κτίριο Β, (κτίριο γραφείων), με ισόγειο εμβαδού 330,33 τ.μ. που στεγάζει το οινοποιείο και περιλαμβάνει τις σταφυλοδόχους, τα πιεστήρια, ράμπα εκφορτώσεων κλπ και υπόγειο συνολικού εμβαδού 390,87 τ.μ. αποτελούμενο από δεξαμενές και κελάρι.
ΙΙΙ) Το κτίριο Γ, (ισόγειο κτίριο πολλαπλών χρήσεων), το οποίο είναι το περίπτερο του συγκροτήματος για πολλαπλές χρήσεις, που καλύπτει επιφάνεια εμβαδού 264,40 τ.μ. Αποτελεί ισόγειο κτίριο επιστεγασμένο με θόλο, ενώ οι περιμετρικοί χώροι περιλαμβάνουν δοκιμαστήρια οίνου, αποθήκες υλικών, λουτρά κλπ
IV) Το κτίριο Δ, (κτίριο δεξαμενών), συνολικού εμβαδού 239,76 τ.μ. που περιλαμβάνει-εγκιβωτίζει το συγκρότημα των δεξαμενών (μεταλλικές, κυλινδρικές, ανοξείδωτες δεξαμενές σε τσιμεντένιες βάσεις που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση του κρασιού).
Συμπερασματικά, στο οικόπεδο αυτό υπάρχει συγκρότημα κτιρίων, που κατασκευάστηκαν από το 1988 έως το 1994 όπου λειτουργούν το οινοποιείο, τα γραφεία, οι χώροι υποδοχής επισκεπτών και εκδηλώσεων. Το συγκρότημα συμπληρώνεται με υπαίθρια γεφυροπλάστιγγα, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο (συμπαγείς μάντρες, πεζοδρόμια, φυτεύσεις κλπ).
Η κατάσχεση έγινε τον Ιανουάριο του 2019 και ο πλειστηριασμός, -με επισπεύδουσα πλέον την Cepal Hellas-, θα γίνει με βάση τις διορθωμένες τιμές πρώτης προσφοράς και συγκεκριμένα 380.000 ευρώ για το ακίνητο Α, 250.000 ευρώ για το ακίνητο Β και 2.000.000 ευρώ για το ακίνητο Γ.
Το ακίνητο στη Νάουσα
Στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει άλλο ένα σφυρί κατά της «Μπουτάρης». Συγκεκριμένα αφορά ένα ακίνητο που βρίσκεται στην πόλη της Νάουσας. Υπενθυμίζεται ότι στο Στενήμαχο Νάουσας εδρεύει η «Μπουτάρης» και εκεί έχει πολλά από τα αμπέλια της. Το ακίνητο είναι ένα οικόπεδο 294,85 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει διώροφο, λιθόκτιστο, διατηρητέο κτίσμα, με ξύλινη κεραμοσκεπή, συνολικού εμβαδού 456 τ.μ.
Είναι η τρίτη φορά που θα γίνει πλειστηριασμός για αυτό το ακίνητο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και για οφειλή ύψους 131.000 ευρώ. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε, η δεύτερη ήταν για τις 13 Οκτωβρίου, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών και τώρα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου.
Το παραπάνω ακίνητο εκτιμήθηκε αρχικά σύμφωνα με την αγοραία (εμπορική) αξία του στο ποσό των 525.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η αρχική τιμή εκκίνησης. Ωστόσο κατόπιν προσφυγής της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας προχώρησε σε διόρθωση της τιμής ορίζοντάς την στις 601.400 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι θα γίνει με όσους αποκλείστηκαν ή πήραν λιγότερα χρήματα
Το… master της HotelBrain μέσα στην πανδημία – Στόχος χαρτοφυλάκιο 100 ξενοδοχείων το 2023
Επιστράτευση: Τηλεδιάσκεψη για να βρεθούν γιατροί για την ενίσχυση του ΕΣΥ