Σε αναστολή μέχρι νεωτέρας της δραστηριότητας των εργοστασίων που κατέχουν στην Ουκρανία προχώρησαν η Coca Cola HBC και ο Όμιλος Γρ. Σαράντη. Παράλληλα κλειστές θα παραμείνουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα καθώς είναι αντιμέτωπες με το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της ανοικτής πολεμικής αντιπαράθεσης.
Σε ό,τι αφορά την Coca Cola HBC, η ουκρανική θυγατρική πάτησε «στοπ» στη λειτουργία του εργοστασίου (κεντρ. φωτ.) καλώντας όλο το προσωπικό να παραμείνει στα σπίτια του μέχρι νεωτέρας. «Θα επανεξετάσουμε την απόφαση μας τις επόμενες μέρες» αρκέστηκε να δηλώσει γραπτώς στο Reuters εκπρόσωπος του Ομίλου την ώρα που η διοίκηση περιμένει και τις κυρώσεις που θα επιβάλει ο δυτικός κόσμος στη Ρωσία για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου που δεν θα διαταράξει τη δραστηριότητα της εταιρείας.
Μόλις την περασμένη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC Ζόραν Μπογκντάνοβιτς κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, προσπαθούσε να καθησυχάσει τους αναλυτές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στη λειτουργία αλλά και τα αποτελέσματα της εταιρείας τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Κι αυτό διότι οι δύο αγορές, μαζί με τη Νιγηρία, αποτέλεσαν τη βάση για τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε το 2021. Τότε ο ίδιος είχε πει ότι έχουν ήδη καταρτιστεί εναλλακτικά σχέδια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.
Προφανώς η κατάσταση στην Ουκρανία δεν επιτρέπει καν τη λειτουργία του εργοστασίου που διαθέτει στα περίχωρα του Κιέβου. Από την άλλη προτεραιότητα για τη Ρωσία, όπου διατηρεί δέκα εργοστάσια, αποτελεί η αποθεματοποίηση πρώτων υλών και η διασφάλιση χρηματοροών και κεφαλαίων προκειμένου να περιοριστεί οποιαδήποτε διαταραχή απ’ την επιβολή των νέων κυρώσεων στη χώρα απ’ τη Δύση.
Κλειστό μέχρι νεωτέρας θα μείνει και το εργοστάσιο της Ergopack, θυγατρικής του Ομίλου Γρ. Σαράντης στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσε χθες η εισηγμένη έπειτα από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων», σημείωνε η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων».
Σημειώνεται πως η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών. Με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2% του ενεργητικού του Ομίλου. Η αναλογία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά την 31.12.2021», κατέληγε η Σαράντης.
Στην Ουκρανία παραγωγική δραστηριότητα έχει και ο Όμιλος Hellenic Glass Industry της οικογένειας Βουλγαράκη που είχε ιδρύσει την πάλαι ποτέ «Γιούλα». Η τελευταία πουλήθηκε το 2016 στην πορτογαλική B A Vidro σε ένα ντιλ που εξαιρούσε μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της Ουκρανίας που έμεινε στα χέρια της οικογένειας Βουλγαράκη. Η παραγωγική μονάδα της θυγατρικής, Biomedsklo, βρίσκεται στην πόλη Ζιτομιρ, περίπου 140 χλμ απ’ το Κίεβο. Αποτελεί δε μία ισχυρή βάση για την συνολική παραγωγική δυναμική του Ομίλου HGI, ειδικά μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ελλάδα στην κορύφωση της κρίσης κατά την περασμένη δεκαετία. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Hellenic Glass Industry πέρασε το 2015 στην ιδιοκτησία της πορτογαλικής Ωστόσο στο «τιμόνι» παραμένει η οικογένεια Βουλγαράκη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αναστάσιος Βουλγαράκης.
Συνολικά παρουσία στην Ουκρανία μέσω θυγατρικών ή εμπορικών γραφείων έχουν 45 ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης. Επίσης υπάρχει μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια.
Εξακολουθεί, επίσης, να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με πολύ μικρή παρουσία μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB. Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. Επίσης θυγατρικές εταιρείες και παρουσία έχουν μεταξύ άλλων οι Alumil, Etem (του Ομίλου Viohalco), Printec και Chipita.
Επίσης από τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις με ελληνικό άρωμα που έγιναν στην ουκρανική αγορά είναι, η εξαγορά στα τέλη του 2021 του δικτύου πρατηρίων Glusco από τον Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Ανυφαντάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της SNEL Energy.
Διαβάστε ακόμη
Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
JPMorgan: Στο 7% ο πληθωρισμός εάν το πετρέλαιο φτάσει τα $150/βαρέλι
Το πουγκί για την ακρίβεια, τα φρέσκα γκάλοπ, η Αμερικανίδα πράκτωρ και το τραμπολίνο των αγορών