Στον λιμένα Λαυρίου εγκρίθηκε το πρώτο υδάτινο πεδίο στην Αττική, κατόπιν αίτησης που υπέβαλε ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).
Η αίτηση εγκρίθηκε αρμοδίως από το ΓΕΝ σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Τι σημαίνει αυτό;
Καταρχάς, τη διασύνδεση των υδροπλάνων με την κρουαζιέρα, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα περιηγητικών πτήσεων (Sightseeing flights) σε κοντινά νησιά των Κυκλάδων.
Σημειωτέον ότι το λιμάνι Λαυρίου έχει μπει ενεργά στον χάρτη της κρουαζιέρας και ήδη για το 2023 αναμένονται περισσότερες από 80 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων από πέντε διαφορετικές εταιρείες.
Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στο Λαύριο δίνει τη δυνατότητα, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, σε καθημερινή βάση. Ακόμα, εκτός των προαναφερόμενων έξι ζευγών πτήσεων, θα επιτρέπεται να εκτελούνται και πτήσεις γενικής αεροπορίας, πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση και έρευνα & διάσωση.
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).
Για την υλοποίηση της έγκρισης του υδάτινου πεδίου ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου επέλεξε ως ανάδοχο την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την έγκριση του πρώτου πανελλαδικά υδάτινου πεδίου στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, καθώς και τις εγκρίσεις των υδάτινων πεδίων στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη.
Ακόμα είναι η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και την έκδοση της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου Ρεθύμνου και εκείνου της Ιου.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ευρώπη σε κρίση: Η οικονομία «βουλιάζει», το επίπεδο ζωής επιδεινώνεται
Κρις Θεοφιλίδης: Περισσότερα ελληνικά λιμάνια στο πρόγραμμα της Celestyal Cruises
Η Ελλάδα «χτυπάει» κορυφή στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας (γράφημα)