search icon

Επιχειρήσεις

«Κίνημα» από τα συνεργεία καθαρισμού στην Ιταλία (pics)

Kίνημα κατά των καταχρήσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά την απόφαση των αδερφών Florio να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας βάζοντας «λουκέτο» για μία εβδομάδα

Η ανακοίνωση της εταιρείας iDROwash ξεκινούσε επιθετικά: «Επιλέξαμε να κλείσουμε την επιχείρηση καθαρισμού μας για μια εβδομάδα, όχι επειδή μας λείπουν οι δουλειές, κάθε άλλο. Αλλά, επειδή εσείς, οι πελάτες μας έχετε εξουθενώσει

Πίσω από την ανακοίνωση βρίσκονται τα αδέρφια Alessandro και Marco Florio, δύο νέοι που έχουν συστήσει τη δική τους εταιρεία καθαρισμού, αλλά και μία ιστοσελίδα επαγγελματιών του κλάδου στην Ιταλία, που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κοινότητα επαγγελματιών της καθαριότητας στην χώρα, με συμμετοχή εταιρειών και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η απόφαση για το εβδομαδιαίο λουκέτο ήρθε ως απάντηση στις συνθήκες που βιώνουν όχι μόνο οι αδερφοί Florio, αλλά εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε όλη την Ευρώπη.

«Έχουμε χορτάσει από καυγάδες, αλαζονεία, αγένεια και ασέβεια σε αυτούς που ξυπνούν χαράματα και δουλεύουν σκληρά» περιγράφει στο newmoney o Alessandro Florio, όταν τον ρωτήσαμε πώς κατέληξε σε αυτή την απόφαση. «Έχουμε κουραστεί από τις προσπάθειες να μας αναγκάζουν να δουλεύουμε χωρίς αμοιβή, να μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού, μόνο και μόνο επειδή κάνουμε το καθάρισμα. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος από τις συμπεριφορές που χιλιάδες συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν και μας αναφέρουν καθημερινά. Είμαστε σε έναν κλάδο που υποχρεώνεται να ανέχεται την αγένεια όσων πιστεύουν ότι αυτός που καθαρίζει είναι υπηρέτης ή σκλάβος, την ώρα που εμείς είμαστε αυτοί που διασφαλίζουν την υγιεινή σε νοσοκομεία, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σπίτια και πολλά άλλα μέρη όπου εγγυόμαστε τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων.»

Τα αδέρφια Alessandro και Marco Florio της iDROwash.

Τα αδέρφια Florio δεν ήταν πάντα καθαριστές. Έχουν σπουδάσει πληροφορική, αλλά δεν μπορούσαν να βρούνε δουλειά στην ειδικότητά τους. Έτσι, επέστρεψαν στον κλάδο όπου εργαζόταν ο παππούς τους και το 2013 ξεκίνησαν την iDROwash, θέλοντας να συνδυάσουν τις γνώσεις τους ως προγραμματιστές με τον τομέα της καθαριότητας.

Το 2015 βραβεύτηκαν στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου για εξοπλισμό που ανέπτυξαν για την αποκατάσταση παλιών κτιρίων και δημόσιων χώρων, λύση που πετυχαίνει επαναφορά της υφής και εικόνας των υλικών με μειωμένη χρήση χημικών και σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Η απόφαση της iDROwash για λουκέτο, στις αρχές Αυγούστου, κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ιστοσελίδα στο Facebook που είχαν δημιουργήσει οι αδερφοί Florio για να ανταλλάσσουν ιδέες και πληροφορίες με συναδέλφους τους, δέχθηκε χιλιάδες μηνύματα με καταγγελίες για ανάλογες συμπεριφορές.

Πλέον, η ιστοσελίδα μετρά πάνω από 30.000 μέλη από την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα, πολλές ακόμα εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμά τους και έκλεισαν για μία εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας.

Ο Alessandro Florio επί τω έργω.

«Ήταν μία συμβολική πράξη, μια σχεδόν απελπισμένη κραυγή για να πούμε «αρκετά» στην αχαλίνωτη αγένεια, την οποία όχι μόνο ως εταιρεία αλλά και ως οικονομικός κλάδος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, παρά το γεγονός ότι στην Ιταλία ο κλάδος έχει τζίρο πάνω από 21 δισ. ευρώ, με 50.000 ενεργές εταιρείες που απασχολούν 500.000 εργαζόμενους» αναφέρει ο Alessandro. «Μας έκανε μεγάλη έκπληξη πόσοι πελάτες επικοινώνησαν μαζί μας για να μας εκφράσουν την υποστήριξή τους και να αποστασιοποιηθούν από αυτούς που θεωρούν ότι η καθαριότητα δεν έχει σημασία και κυρίως για να μας ευχαριστήσουν για τον επαγγελματισμό με τον οποίο κάνουμε τη δουλειά μας.»

Φιλοδοξία των αδερφών Florio είναι να μετατρέψουν την διαδικτυακή κοινότητα των επαγγελματιών του κλάδου σε ένα παρατηρητήριο έρευνας και μελετών, για τη συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και διάδοση πληροφοριών προς και από τον τομέα της καθαριότητας, προκειμένου να προωθηθεί η καλύτερη κατανόηση της οικονομικής δυναμικής του κλάδου, η παροχή ανάλογης ενημέρωσης στους αρμόδιους φορείς και η διαμόρφωση προτάσεων για αναπτυξιακή πολιτική.

Διαβάστε ακόμη  

Εξοικονόμηση ενέργειας: Έρχονται τρία νέα προγράμματα στήριξης σε νοικοκυριά (vids)

Σούλα Λιάκου: Η άγνωστη ιστορία της κυρίας Cavo Tagoo  

Graff Diamonds: Το απόλυτο success story του «βασιλιά των διαμαντιών»

Exit mobile version