search icon

Επιχειρήσεις

Κοινή συνεδρίαση Επιμελητηρίων με Γεωργιάδη, ενόψει αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

Η ορθολογική κατάταξη των επαγγελμάτων στα Επιμελητήρια, ανάλογα με τον Κωδικό Δραστηριότητάς τους κι όχι κατ΄ ελεύθερη επιλογή  ήταν ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν στην κοινή συνεδρίαση Β.Ε.Α- Ε.Β.Ε.Α παρουσία υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων που πραγματοποίησαν χθες για πρώτη φορά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων- Βιομηχανία και Εμπόριο κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δυο πρόεδροι του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής, για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, την βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα που εστιάζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, θα υπάρχουν αλλαγές στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών, επισημαίνοντας ότι τα Επιμελητήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο, ως ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, βρήκε θετική την πρωτοβουλία συνεργασίας των δυο παραγωγικών Επιμελητηρίων, σε μια συγκυρία που «μυρίζει ανάπτυξη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν δεκτικός, στις παρεμβάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, επί του νομοσχεδίου για το Γ.Ε.ΜΗ, που αφορούν την ορθολογική κατάταξη των επαγγελμάτων στα Επιμελητήρια, ανάλογα με τον Κωδικό Δραστηριότητάς τους κι όχι κατ΄ ελεύθερη επιλογή.

Κοινός τόπος στις δηλώσεις των δυο υπουργών είναι η προτεραιότητα για άμεση πάταξη του παραεμπορίου, γι’ αυτό όπως δήλωσαν «Καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις σε σημεία που εντοπίζεται έντονα το πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι «Τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας για να παραχθεί εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», εστιάζοντας στην προσέλκυση επενδύσεων, την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση του ΠΔΕ, του ΕΣΠΑ και των ΣΔΙΤ, την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, αλλά και την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης, υποστήριξε από την πλευρά του, ότι τα προβλήματα των παραγωγικών επιχειρήσεων είναι κοινά και απαιτείται η κοινή διεκδίκηση αλλαγών για την βελτίωση του επιχειρείν. Όσον αφορά τα μέλη των Επιμελητηρίων, επανέλαβε την πρότασή του, ότι είναι αναγκαία η ορθή ένταξη των ιδρυόμενων επιχειρήσεων, στο καθ΄ ύλη αρμόδιο Επιμελητήριο, σύμφωνα με την ασκούμενη δραστηριότητα, αφενός για την σωστή αποτύπωση των επαγγελμάτων, αφετέρου δε, γιατί το κάθε Επιμελητήριο προσφέρει εξειδικευμένες παροχές στα Μέλη του, ανάλογα με το είδος και το αντικείμενο των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Exit mobile version