Το διεθνές startup οικοσύστημα τάσσεται στην υπηρεσία του -τόσο νευραλγικού για τον άνθρωπο- κλάδου της υγείας, με έντονη και την ελληνική συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυο-τρεις μήνες μετά από την είσοδο του 2025, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των επενδυτών και των… χρηματοδοτήσεων νεοφυείς εταιρείες Ελλήνων με ισχυρές προοπτικές, οι οποίες εστιάζουν σε εξελιγμένα τεχνολογικά projects σχετικά με τον ιατρικό τομέα και τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Δυο από αυτές τις startups θεωρούνται οι ORamaVR και Brainomix, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει άλλη μια σημαντική εξέλιξη με την είσοδο της Mediately (η οποία ανήκει στο portfolio του μεγαλύτερου ελληνικού VC, των VentureFriends) στην ελληνική αγορά, όπως αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ του newmoney.
Με έδρα της την Ελβετία, στη Γενεύη, αλλά έχοντας ξεκινήσει την πορεία της στην Ελλάδα το 2016 ως τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ), η startup εικονικής πραγματικότητας ORamaVR δημιούργησε μια καινοτόμο πλατφόρμα VR, η οποία βοηθά στην εκπαίδευση ασκούμενων χειρουργών μέσω προσομοιώσεων και πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση (χωρίς να ανακοινωθεί το ποσό) από το Evercurious VC.
Ιδρυτές της είναι μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, αποτελούμενη από τον Γιώργο Παπαγιαννάκη, καθηγητή Γραφικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ελευθέριο Τσιρίδη, καθηγητή Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τον Πάνο Τραχανιά, καθηγητή Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αποστολή της να αντιμετωπίσει την έλλειψη πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη για εκατομμύρια ασθενείς και να μειώσει τον αριθμό των θανατηφόρων ιατρικών λαθών, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις ιατρικές λύσεις Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR), όπως η πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρει.
Οι υπερσύγχρονες προσομοιώσεις είναι διαθέσιμες σε νοσοκομεία, εταιρείες ιατρικών συσκευών, ιατρικές σχολές και ιατρικά εκπαιδευτικά κέντρα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των επαγγελματιών υγείας.

Η Brainomix εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 16,7 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση Series C, με στόχο της την προώθηση της τεχνολογίας ΑΙ απεικόνισης στην υγειονομική περίθαλψη και την επέκτασή της στις ΗΠΑ.
Με διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της τον Δρ Μιχάλη Παπαδάκη και έδρα την Οξφόρδη, η εταιρεία θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργαλείων απεικόνισης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και της πνευμονική ίνωση.
Στον γύρο ηγήθηκαν εξέχοντες επενδυτές HealthTech που περιλαμβάνουν υφιστάμενους, την Parkwalk Advisors, τον μεγαλύτερο αναπτυσσόμενο διαχειριστή κεφαλαίων EIS του Ηνωμένου Βασιλείου και το Boehringer Ingelheim Venture Fund (BIVF), αλλά και νέο την Hostplus μέσω του IP Group Hostplus Innovation Fund, με την υποστήριξη του LifeSci Capital.
Ξεκινώντας ως spinout από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Brainomix ιδρύθηκε το 2024 και τώρα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η τεχνολογία της, που έχει εγκριθεί από το NICE έχει αναπτυχθεί σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία, έχει ωφελήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς, συμβάλλοντας στη βελτίωση της φροντίδας τους και στην πρόσβαση σε θεραπείες που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως αναφέρουν τα στελέχη της.

Η Mediately, μια σλοβένικη startup με ιδρυτή της τον Μπλαζ Τρίγκλαβ, στην οποία έχουν επενδύσει με ένα το ενεργό fund τους οι VentureFriends (Απόστολος Αποστολάκης, Γιώργος Δημόπουλος) λάνσαρε από τις αρχές του έτους και στην Ελλάδα την καινοτόμα εφαρμογή της η οποία κωδικοποιεί χιλιάδες πληροφορίες για όλα τα φάρμακα (δοσολογίες, πιθανές παρενέργειές, αλληλεπιδράσεις με άλλες δραστικές ουσίες, ενδείξεις, τιμές κ.λπ.) και βοηθά τους γιατρούς να τα ελέγξουν πλήρως και άμεσα πριν τα συστήσουν ή τα γράψουν στον ασθενή τους με ασφάλεια. Στην Ευρώπη τη χρησιμοποιούν σχεδόν 300.000 επιστήμονες της ιατρικής, αλλά και 600.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας σε 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας όπου οι χρήστες της επίσης αυξάνονται.

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Causaly, startup τεχνολογίας που συσχετίζεται επίσης με το χώρο του φαρμάκου. Tο 2023 άντλησε χρηματοδότηση Series B 60 εκατ. δολ., με συνιδρυτή και CEO τον Γιάννη Κιαχόπουλο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων ξένων επενδυτών, όπως το ICONIQ Growth, που διαχειρίζεται κεφάλαια του ιδρυτή της Facebook/Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτή της Yahoo, του συνδιευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού private equity KKR Χένρι Κράβις κ.λπ., με συμμετοχή των επενδυτών όπως οι Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD και Pentech, του Alex Gorsky, πρώην πρόεδρου και CEO της Johnson & Johnson κ.ά.
To λογισμικό της δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές και επιστήμονες να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Με παρουσία σε Αμερική, Βρετανία και Ελλάδα, η Causaly έχει αναπτύξει πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης την οποία χρησιμοποιούν φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και ερευνητικοί οργανισμοί και συνεργάζεται με τις 12 από τις 20 μεγαλύτερες.

Τα παραδείγματα φυσικά δεν σταματούν εδώ, διότι και σε προηγούμενες χρονικές περιόδους το ενδιαφέρον είχε στραφεί και σε άλλες startups (αμιγώς ελληνικές ορισμένες) οι οποίες κάνουν focus σε αντικείμενα που αφορούν τον κλάδο της υγείας (π.χ. doctoranytime, Docandu, Agora Labs κ.ά.).

 

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη το 2026

Atalanta Marine: Μισό αιώνα πρωταθλήτρια στον θαλάσσιο τουρισμό

Το 2027 το νέο πάρκινγκ του «Ελ. Βενιζέλος» με 3.500 θέσεις στάθμευσης (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα