search icon

Επιχειρήσεις

ΚΕΠΕ: Αυξάνεται η αβεβαιότητα στο ΧΑ σύμφωνα με τον δείκτη φόβου (πίνακες)

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Αύγουστο του 2022 έφτασε το 31,62% στις 31/8/2022 από 28,19% στις 29/7/2022

Αύξηση της αβεβαιότητας για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς εμφανίζει ο δείκτης KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ για τον Αύγουστο, σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Αύγουστο του 2022 έφτασε το 31,62% στις 31/8/2022 από 28,19% στις 29/7/2022. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2022 φτάνοντας το 31,16% από 26,93% τον Ιούλιο του 2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,61%.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης και παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, εμφάνισε άνοδο τον Μάιο, σε συνέχεια της οριακής πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, και κινείται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της εν γένει ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη διατήρηση ενός συνολικά ευνοϊκού οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, σημειώνει το ΚΕΠΕ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος(3), η CVC και η Lavipharm, ο Βακάκης και η κουδούνα και οι εφοπλιστές που μαλώνουν για… κάτι νησάκια! 

«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας

 

 

Exit mobile version