Σε τρία διαφορετικά «μέτωπα» που σχετίζονται με ακίνητα και διεκδικήσεις σε Παλαιό Ψυχικό και Λαύριο εστιάζει σε αυτή τη φάση η ΚΕΚΡΟΨ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Σουρέτης το πρώτο μέτωπο σχετίζεται με την αξιοποίηση οικοπέδων ιδιοκτησίας της εταιρείας -με βάση και τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου- στο Παλαιό Ψυχικό, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο μέτωπο με τις δικαστικές διεκδικήσεις αποζημίωσης για έτερα ακίνητα εκτός σχεδίου επίσης σε συνέχεια της απόφασης του Αρείου Πάγου στην ίδια περιοχή. Το τρίτο «αγκάθι» έχει να κάνει με τις ιδιοκτησίες και τη μειοψηφική συμμετοχή της εταιρίας (κοντά στο 10% μέσω των εταιρείων Euroterra και REBIKAT) σε έκταση άνω των 100 στρεμμάτων στο Λαύριο, για την οποία, εν όψει της σταδιακής, πολεοδομικής ωρίμανσης στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει ασυμφωνία σε χρηματοοικονομικό επίπεδο με τον βασικό μέτοχο (fund) στο οποίο έχει περιέλθει η πλειοψηφία άνω του 50%. Για τις συγκεκριμένες εκτάσεις, σε προνομιακό σημείο του του λιμανιού του Λαυρίου, διαφαίνεται τώρα η δυνατότητα αξιοποίησής τους.
Σε σχέση με το Παλαιό Ψυχικό και τις ιδιοκτησίες της εταιρείας, η οποία παρεμπιπτόντως έκλεισε χθές έναν αιώνα παρουσίας -ιδρύθηκε το 1923 με έδρα την περιοχή- πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, εκδόθηκε η απόφαση υπ’ αριθ. 747/2022 του Αρείου Πάγου: Με την απόφαση αυτή σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σουρέτης στη γενική συνέλευση α) γίνεται εν μέρει δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, επιφανείας 242,25 στρ. και απορρίπτεται αντίστοιχα η ένσταση της εταιρείας περί καταχρηστικής ασκήσεως δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου, διότι θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργούνται επαχθείς συνέπειες στην εταιρεία με την απώλεια της εκτός σχεδίου έκτασης των 242,25 στρεμμάτων. Συνδέει δηλαδή τις επαχθείς συνέπειες μόνον με το εάν έχει εγκριθεί η οικιστική αξιοποίηση της έκτασης. Αντιθέτως β) απορρίπτεται η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου εν σχέσει με την εντός σχεδίου έκταση επιφανείας 49,75 στρ., «με την παραδοχή ότι η άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου, που είχε πολλαπλώς αναγνωρίσει τα δικαιώματα της εταιρείας, είναι καταχρηστική και αντίστοιχα ότι η απώλεια της συγκεκριμένης έκτασης θα επιφέρει σημαντική βλάβη στην Εταιρεία τόσο λόγω της προηγηθείσας αξιοποιήσεώς της όσο και λόγω της απώλειας της δυνατότητας αξιοποίησης στο μέλλον». Η ως άνω απόφαση είναι αμετάκλητη.
Όπως ανέφερε ο κ. Σουρέτης, η εταιρεία δικαιώθηκε για τα εντός σχεδίου ακίνητα που αφορούν οικόπεδα 7 στρεμμάτων και 5,8 στρεμμάτων για το οποίο θα χρειαστεί αίτημα άρσης απαλλοτρίωσης που είναι από το 1988 και ο δήμος δεν έχει πληρώσει ακόμη. Σε αυτή τη φάση πρόθεση της ΚΕΚΡΟΨ είναι να ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της απαλλοτρίωσης.
Για την εκτός σχεδίου έκταση η ιδιοκτησία της οποίας αμετάκλητα αναγνωρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία προχώρησε σε προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) για παραβίαση των ιδιοκτησιακών της δικαιωμάτων καθώς και του δικαιώματος δικαίας δίκης. Η Εταιρεία ενημερώθηκε με επιστολή από το ΕΔΔΑ ότι η προσφυγή κρίθηκε κατ’ αρχήν, παραδεκτή. Η εξέταση της προσφυγής ως προς την ουσία της εκκρεμεί ακόμη ενώπιον του Δικαστηρίου με τη διοίκηση, όπως επεσήμανε στη χθεσινή γ.σ. να εκτιμά ότι θα είναι υπέρ της.
Την ίδια στιγμή, επίσης στο Παλαιό Ψυχικό η ΚΕΚΡΟΨ έχει δεσμευμένα ακίνητα 10 στρεμμάτων και το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς, με αντικειμενική αξία στα 14 εκατ. ευρώ και «συνεχίζονται οι καθυστερήσεις ως προς τη λήψη αποφάσεων από πλευράς των δημοτικών αρχών» με την εταιρεία να τονίζει ότι αποσκοπεί στην εύρεση αμοιβαίας, επωφελούς λύσης με το δήμο Ψυχικού Φιλοθέης.
Διαβάστε ακόμη
Τουρισμός: Υψηλές επιδόσεις με πληρότητα 80%-85% τον Ιούνιο (πίνακες + pic)
Σε ποια μέτρα των κομμάτων ρίχνει άκυρο η Κομισιόν
Έρχεται ο ευρωπαϊκός ιχνηθέτης για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα καύσιμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ