search icon

Επιχειρήσεις

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή

«Και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην εισαγωγική τοποθέτηση του στο ετήσιο συνέδριο της ΕΣΕΕ – Τι ζήτησε απ’ την κυβέρνηση

Να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και να διασφαλιστεί η λειτουργία του, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2020. Τα στοιχεία της τελευταίας αποκάλυψε νωρίτερα το newmoney.

«Η πανδημία επέβαλε μια ιδιαίτερα στενάχωρη κατάσταση, που φέρνει πολλούς από εμάς στα όρια της οικονομικής επιβίωσης. Συνεπώς, τα ερωτήματα της επόμενης μέρας είναι άμεσα και πιεστικά και αφορούν το μέλλον της ελληνικής αγοράς», τονισε ο κ. Καρανίκας υπογραμμίζοντας ότι το πώς θα είναι οι ΜμΕ την επόμενη μέρα της πανδημίας θα κριθεί εν πολλοίς «από το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Στο πώς επίσης το εμπόριο θα ενταχθεί στο γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό, που συνδέεται μεταξύ άλλων με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Γι’ αυτό και όπως εξήγησε, η ΕΣΕΕ επικεντρώνει την προσοχή της σε τέσσερα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα χαρακτήρισε, για το μέλλον του εμπορίου. Ζητήματα τα οποία ανέλυσε ως εξής:

«Καταρχάς, η αγορά πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και κάθε μέρα να γίνονται βήματα με ασφάλεια για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι εφικτό να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας από επιχειρηματίες και καταναλωτές και να συνεχίζει να λειτουργεί το λιανεμπόριο. Οι έμποροι έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να περιφρουρούμε τη δημόσια υγεία στην καθημερινή μας επαφή με τους καταναλωτές. Το χθεσινό άνοιγμα είναι φυσικά μία θετική νέα αρχή αλλά και ένα νέο στοίχημα, ότι θα κρατήσουμε ανοιχτή την αγορά, το οποίο αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσουμε. Ωστόσο, το δυσεξήγητο stop στο άνοιγμα την τελευταία στιγμή σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο το οποίο θα πρέπει να μην επαναληφθεί.

»Δεύτερον, είναι αναγκαίο να συζητηθούν και να επιλυθούν θέματα που σχετίζονται με την άμεση επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων. Η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών στην επόμενη μέρα. Η στήριξη της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανάλογο με αυτό της εστίασης. Η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η επιχείρηση την επόμενη μέρα. Αλλά και η οριστική κατάργηση τόσο της προκαταβολής φόρου, όσο και του τέλους επιτηδεύματος.

»Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το 2008, καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, η επόμενη μέρα της πανδημίας θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους και θα τις μετατρέψει σε προβληματικές.

»Τρίτον, πρέπει να προχωρήσει άμεσα και συστηματικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και τέταρτον να αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για να ενισχυθούν τομείς της επιχειρηματικότητας που θα παράγουν διαρκή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα προωθητικό αναπτυξιακό πλέγμα που θα αναδείξει τον ρόλο του εμπορίου όχι μόνο ως οικονομικής δύναμης αλλά και ως βασικού εργοδότη στην ελληνική οικονομία».

Διαβάστε ακόμη

Τι συμβαίνει με τα ναυπηγεία Ελευσίνας- Γιατί υπάρχει στασιμότητα

Γέφυρα 2: Τα «ψιλά γράμματα» στις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών δανείων

Εμπόριο – Έρευνα: Σε τρία χρόνια η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας

 

Exit mobile version