Στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στο κομμάτι της ασφάλισης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, κ. Γιάννης Καντώρος.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρίας ξεκίνησε με το δημογραφικό. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει, άρα η ηλικιακή ομάδα 65+ που έχει κατεξοχήν ανάγκη από υπηρεσίας υγείας και προφανώς από συνταξιοδοτικά προιόντα ποσοστιαία θα κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Παράλληλα, η τεχνολογία προοδεύει, έχουμε καλύτερες θεραπείες, οι οποίες, όμως, είναι ακριβότερες. Το κόστος, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες στο μέλλον ξέρουμε πως θα ανέβει εκθετικά, ενώ αλλάζει λίγο και το προφίλ των περιπτώσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα έχουμε χρόνιες περιπτώσεις, ανθρώπους, δηλαδή, που θα ζουν με κάποιες ασθένειες και σκοπός μας είναι να τους δώσουμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής. Πάλι, όμως, αυτό έχει ένα κόστος».
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο στην Ελλάδα έχουμε ένα πολυδιασπασμένο σύστημα, ένα δημόσιο σύστημα που δουλεύει παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι πάρα πολύ λίγα τα σημεία επαφής και συνέργειας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε δύο και τρεις φορές για το ίδιο πράγμα», σχολίασε, προσθέτοντας πως το σύστημα δεν έχει μέλλον. «Η κρίση μας έδωσε μία ευκαιρία που δεν είμαι βέβαιος ότι την έχουμε απολύτως αξιοποιήσει να επανασχεδιάσουμε πράγματα αντί να ακολουθούμε συνταγές που έχουν σχεδιαστεί πριν από 30 – 40 χρόνια και ήταν εξαιρετικές λύσεις για την εποχή εκείνη, αλλά όχι για τις προκλήσεις του 2030 – 2040 που εάν δεν συνεργαστούμε τώρα δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Στα συστήματα υγείας, άλλωστε, πρέπει να υπάρχει μία ευρύτατη κοινωνική αποδοχή για να γίνουν αλλαγές», συνέχισε.
Όσον αφορά στο ερώτημα εάν η τεχνολογία είναι πρόβλημα ή λύση, ο κ. Καντώρος απάντησε πως είναι λύση εάν την χρησιμοποιήσεις σωστά. «Το σύστημά μας σήμερα είναι εστιασμένο γύρω από το νοσοκομείο, αλλά θα πρέπει να είναι γύρω από τον ασθενή. «Θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία διαχείριση, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας που δεν μπορεί να γίνει ένα δεν επενδύσουμε σοβαρά στο πρωτοβάθμιο κομμάτι. Υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δώσουν μία κατεύθυνση, χωρίς να χρειαστεί καν να βγεις από το σπίτι, απαντώντας σε μερικές απλές ερωτήσεις, για να καταλάβεις εάν πρέπει να αναζητήσεις επιπλέον βοήθεια από γιατρό και πολύ πριν αποτανθείς σε ένα νοσοκομείο», τόνισε.
Νεκτάριος: «Το καλύτερο μοντέλο είναι το σουηδικό»
«Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει επεξεργαστεί μία πλήρη λύση για την προσαρμογή του δικού μας συστήματος ασφάλισης στις προδιαγραφές του σουηδικού μοντέλου που λύνει τα προβλήματα όχι μόνον για τους μισθωτούς, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους γενικότερα, με παράλληλη βελτίωση της ανεπίσημης οικονομίας». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για την επαναφορά των κλιμάκων ασφάλισης. «Αυτή η πρόβλεψη μας πάει πίσω», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμα:
EasyJet: Πρόστιμο 2,8 εκατ. για τις ακυρωμένες πτήσεις του 2020
Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για την εξυγίανση
«Βιολογικό Χωριό»: Έκδοση ομολογιακού δανείου από την αλυσίδα βιολογικών προϊόντων