search icon

Επιχειρήσεις

Κάμερον Μπρουκς: Τα επόμενα επενδυτικά βήματα της Amazon Web Services στην Ελλάδα (pics)

Ενισχύεται το ελληνικό γραφείο - Πότε και πως θα δημιουργηθεί η “τοπική ζώνη” που έχει εξαγγείλει – Γιατί το πρότζεκτ “Νάξος - έξυπνο νησί” μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο

Με την Ελλάδα να κάνει άλματα στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού προσφέροντας ευκαιρίες για όλη την αλυσίδα των τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών και προσελκύοντας πλέον όλους τους «παγκόσμιους μεγάλους παίκτες», η Amazon Web Services (AWS) ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα της.

«Εντός του 2023 θα ενεργοποιήσουμε την “τοπική ζώνη” (σ.σ. local zone) προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες και ταχύτητες απόκρισης στους πελάτες μας», σημειώνει ο επικεφαλής Ευρώπης στο σκέλος του Δημόσιου Τομέα (Public Sector) κ. Κάμερον Μπρουκς σε μία συζήτηση που γίνεται στον απόηχο της παρουσίασης του πρωτότυπου για την AWS πρότζεκτ «Νάξος – Έξυπνο Νησί» («Naxos – Smart Island»). Ο ίδιος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί κλιμάκωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της AWS για την Ελλάδα με βάση την εν εξελίξει μεγέθυνση της ζήτησης για υπηρεσίες στο cloud. «Πιστεύουμε πολύ στις προοπτικές της Ελλάδας. Οπότε με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων θα κινηθούμε αναλόγως», τονίζει.

Διευκρινίζει δε πως η «τοπική ζώνη» στην Αθήνα, μία απ’ τις πρώτες 30 που έχει ξεκινήσει να δημιουργεί η AWS εκτός των αμερικανικών συνόρων, θα γίνει μέσω συνεργάτη. Με άλλα λόγια μέσω ενός Data Center provider, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.

Ο κ. Κάμερον Μπρουκς

Σημειώνεται πως οι τοπικές ζώνες της AWS είναι επί της ουσίας τοπική υποδομή, εντός data center, προσφέροντας ευρεία γκάμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της υπολογιστικής και παρέχοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας να τρέχουν εφαρμογές της AWS που απαιτούν αποκρίσεις ακόμα και κάτω από 10 milliseconds!

Παγκόσμιο πρότυπο

Την ίδια ώρα σημαντικό ενδιαφέρον προσελκύει το πρότζεκτ «έξυπνο νησί» το οποίο «τρέχει» στη Νάξο η εταιρεία έχοντας ήδη 20 συνεργάτες.

Πρόκειται για εγχείρημα που μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο, όπως είπε ο κ. Μπρουκς, με δεδομένο ότι είναι το πρώτο του είδους που δοκιμάζει η πολυεθνική. Γι’ αυτό εξάλλου και τόνισε πως η επιτυχία του προγράμματος μπορεί να αποτελέσει το «διαβατήριο» για να δοκιμαστεί ακόμα και σε πόλεις.

Στελέχη της AWS με τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη, Άδωνη Γεωργιάδη και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην παρουσίαση του προγράμματος «Νάξος – Έξυπνο Νησί»

Στο project ουσιαστικά η AWS παρέχει τις ψηφιακές υποδομές και οι συνεργάτες έρχονται να «χτίσουν» εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα και να ξεπεραστούν πιο εύκολα προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, κυρίως, οι απομακρυσμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι συνεργάτες της AWS στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι οι: Aegean Neorion Innovation Center, Altus LSA, Cisco, CyTech, Deloitte, eFood, Eunice Energy Group, Eurobank, IoTech, Lambda Automata, Nova, Onex Technologies, OTE Academy, SaMMy, Sparkworks, Travelotopos, Vodafone, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Επιμελητήριο Κυκλάδων, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και ΕΛΤΑ.

Μεταξύ των λύσεων που οι εταιρείες – συνεργάτες ήδη αναπτύσσουν περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Προκειμένου βέβαια να γίνουν εφικτές οι νέες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν όλη η υφιστάμενη υποδομή του νησιού, από τη μαρίνα και το δίκτυο ενέργειας ως τα συστήματα διαχείρισης υδάτων θα αναβαθμιστούν με λύσεις IoT (Internet of Things) και συστήματα διαχείρισης έξυπνων υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς τα πρώτα ορατά αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει θα φανούν ήδη απ’ την προσεχή άνοιξη.

Ο κ. Μπρουκς σημείωσε πως η επιλογή της Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρότζεκτ έγινε κυρίως λόγω της πλήρους υποστήριξης απ’ την ελληνική κυβέρνηση και της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής που ακολουθεί, και της Νάξου λόγω του μεγέθους και της τοποθεσίας του νησιού, καθώς επίσης και λόγω της συνδεσιμότητας του.

Ενδιαφέρον για έργα

Ο κ. Μπρουκς επίσης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της AWS να συμμετέχει σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που υλοποιούνται στη χώρα. Μεταξύ αυτών και το «g cloud» αν και διευκρίνισε πως ακόμη η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει εάν θα κατέβει στους σχετικούς διαγωνισμούς. Εάν το πράξει πάντως, όπως σημείωσε, θα το κάνει μέσω συνεργασιών.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, η AWS έχει υλοποιήσει ήδη έργα όπως η πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr όσο και το Passenger Locator Form που δημιουργήθηκε στις πρώτες μέρες της πανδημίας και τρέχουν στο AWS Cloud.

Ενισχύεται το ελληνικό γραφείο

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό γραφείο που συγκρότησε η AWS μόλις προ διετίας συνεχίζει να ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό προσεγγίζοντας πλέον τα 50 άτομα. Μάλιστα πρόσφατα μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο γραφείων ενώ ως ένδειξη των προθέσεων της AWS να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε περιφερειακό ρόλο μπορεί να εκληφθεί και η προαγωγή της κας Μαρίνας Σταυρακαντωνάκη σε επικεφαλής του σκέλους Public Policy της πολυεθνικής σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη  

Όμιλος Γκριμάλντι: Οι επενδύσεις στην Ηγουμενίτσα – Τα σχέδια για Ηράκλειο και Πάτρα

Sotheby’s: Πόσα εκατ. δολ. πουλήθηκε το σπάνιο ροζ διαμάντι «Williamson Pink Star» (vid)

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς θα κατανεμηθεί (vid) 

Exit mobile version