Οταν τον Ιανουάριο του 2020 η Amazon Web Services (AWS), ο τεχνολογικός βραχίονας δικτύωσης της πολυεθνικής, προχωρούσε στην ανάπτυξη μίας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την ένωση της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης με το παγκόσμιο δίκτυό της και προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες σε όσους προτιμούσαν τις υποδομές της για να «χτίσουν» στο «υπολογιστικό νέφος», όλοι μίλησαν για το πρώτο σοβαρό βήμα επένδυσης της κορυφαίας εταιρείας του κλάδου στην Ελλάδα.
Ακολούθησε μία σειρά συμφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση πάνω στις επιτακτικές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, αναδεικνύοντάς την σε σημαντικό εταίρο για την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών που μπήκαν στη ζωή μας: απ’ αυτήν για τα εμβολιαστικά ραντεβού μας έως εκείνη για τη διαχείριση της εισόδου και καταγραφής των ταξιδιωτών στη χώρα μας.
Τον περασμένο Γενάρη και καθώς η AWS έβλεπε μία τεράστια δυναμική στη χώρα, τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, πήρε την απόφαση να συγκροτήσει γραφείο στην Αθήνα και ελληνική θυγατρική. Ενα γραφείο που μέρα με τη μέρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο, αναλαμβάνοντας να τρέξει νέα πρότζεκτ και συνεργασίες σε όλη τη χώρα. Και κάπως έτσι φτάσαμε πλέον στο talk of the town των τελευταίων μηνών… Μπορεί η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός κόμβος δικτύωσης για την Amazon Web Services, τον leader σήμερα στις υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), ρομποτικής, νοημοσύνης των μηχανών (machine learning) κ.ο.κ. μέσα από μία μεγάλη επένδυση σε υποδομές, ανάλογη ή μεγαλύτερη απ’ αυτή που έχουν ήδη γνωστοποιήσει άλλοι μεγάλοι παίκτες του κλάδου όπως η Microsoft;
Σύμφωνα με τον Κάμερον Μπρουκς, τον επικεφαλής Ευρώπης Δημόσιου Τομέα της AWS, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία δύο χρόνια ηγείται των συζητήσεων με την κυβέρνηση, το προφίλ της Ελλάδας την κατατάσσει μεταξύ των υποψήφιων χωρών όπου η πολυεθνική θα μπορούσε να στήσει ένα περιφερειακό hub. Κάτι που, όπως εξηγεί στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, θα κριθεί με βάση μια σειρά προϋποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων ήδη φαίνεται ότι πληρούνται.
H συζήτησή μας γίνεται από απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες. Εκείνος στο γραφείο του στο Λονδίνο, απ’ όπου διευθύνει το κομμάτι της πολυεθνικής που αφορά τον Δημόσιο Τομέα σε όλη την Ευρώπη.
«Με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών μας, εξετάζουμε διάφορες τοποθεσίες για τη δημιουργία της επόμενης “περιφέρειας” AWS (σ.σ.: τοποθεσίας κέντρων δεδομένων), οι οποίες αξιολογούνται διαρκώς», λέει. Προσθέτει μάλιστα ότι «για εμάς κάθε “περιφέρεια” σημαίνει και μία σημαντική επένδυση. Περιλαμβάνει πολλαπλά data centers που δημιουργούν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην παροχή υψηλών υπηρεσιών. Σήμερα έχουμε 25 τέτοια περιφερειακά σημεία σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα πέντε στην Ευρώπη, ενώ ετοιμάζεται το έκτο στην Ισπανία. Επομένως, εξετάζουμε διαρκώς ποιο είναι το επόμενο περιφερειακό σημείο στο οποίο χρειάζεται να επενδύσουμε καθώς και υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να το κάνουμε».
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που κρίνουν μία τέτοια επένδυση; «Πρώτα απ’ όλα αυτό που κοιτάμε είναι πόσο μεγάλη είναι η γεωγραφική περιοχή που μπορούμε να καλύψουμε. Επειτα είναι οι απαιτήσεις των πελατών αναφορικά με τον χρόνο καθυστέρησης δεδομένων (σ.σ.: latency). Για παράδειγμα, οι πελάτες μας στην Ελλάδα λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους με αρκετά γρήγορη ανταπόκριση από τους περιφερειακούς κόμβους της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου ή χρειάζονται κάτι τοπικά; Μετά εξετάζουμε εάν υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια από ΑΠΕ για να χτιστεί μια τέτοια υποδομή που έχει τόσο μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Κι αυτό καθώς από πέρυσι έχουμε επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα του κλίματος, επομένως είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Τέλος, και σε αυτό πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά, είναι τα θετικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση με το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για επενδύσεις στην τεχνολογία και την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Για το τελευταίο, μάλιστα, έχουμε δει πολλά εξαιρετικά πράγματα. Σαφώς η Ελλάδα είναι μέσα στη λίστα των χωρών που μας ενδιαφέρουν για τη δημιουργία υποδομών. Ηδη έχουμε κάνει μία επένδυση στη χώρα, το CloudFront Edge, που βασικά δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες, πιο γρήγορες και ασφαλέστερες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο. Αυτό συνήθως είναι και το πρώτο βήμα που κάνει η AWS πριν προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο επενδύσεων στον τομέα των υποδομών. Επομένως θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις ευκαιρίες και τις συνθήκες που προανέφερα. Να είστε σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια η AWS θα έχει δημιουργήσει περισσότερα “περιφερειακά” σημεία ανά τον κόσμο, οπότε μένει να δούμε πότε θα έρθει η σειρά της Ελλάδας».
Ενισχύει τη θέση της στην Ελλάδα
Ηδη πάντως η εταιρεία κινείται με πολύ δυναμικό τρόπο τόσο στην ενίσχυση της νεοσύστατης ελληνικής θυγατρικής, αφού γίνονται διαρκώς προσλήψεις και ανοίγουν νέα πρότζεκτ είτε αυτά αφορούν τον ιδιωτικό είτε τον δημόσιο τομέα.
«Προχωρήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο στο άνοιγμα του πρώτου γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στην ολοένα αυξανόμενη πελατειακή μας βάση και στην ταχεία υιοθέτηση της χρήσης του cloud της AWS στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μπρουκς. «Μέσω του ελληνικού γραφείου θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους πελάτες μας και να συνεχίσουμε να βοηθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προωθούν την καινοτομία, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας. Θέλουμε επίσης να είμαστε μέρος της σημαντικής προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη, παρέχοντας εργαλεία και λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, των πόλεων και των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων- τα επόμενα χρόνια», τονίζει. Με βάση μάλιστα τη δυναμική που υπάρχει στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή, όπως λέει, δεν υπάρχει προς το παρόν ταβάνι στο πλάνο για το προσωπικό που θα απασχολεί το ελληνικό γραφείο.
«Κάνουμε συνεχώς προσλήψεις σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς μας, σε συνάρτηση των αναγκών και της συνεχούς ανάπτυξής μας στη χώρα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι χάρη στη δυναμική που εμφανίζει η ελληνική αγορά σε συνδυασμό με τα πρόσφατα φορολογικά κίνητρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τους επαναπατρισθέντες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων εργαζομένων της πολυεθνικής στο εξωτερικό που θέλουν να ενταχθούν στην τοπική ομάδα και να επιστρέψουν στη χώρα.
«Η χώρα έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα»
«Η Ελλάδα έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας και διαθέτει πλέον μία εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και πλάνο δράσης, τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», υπογραμμίζει ο κ. Μπρουκς. «Με την ταχύτητα που κινείται το τελευταίο διάστημα και την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε βέβαιοι ότι η πρόοδος στο μέλλον θα είναι ταχεία. Μπορεί δε να γίνει και υπόδειγμα σε συγκεκριμένους τομείς», εκτιμά.
Και προσθέτει: «Εχουμε ήδη απτά παραδείγματα, όπως η οργάνωση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και η άμεση έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών, αλλά και ο αλγόριθμος EVA για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των εισερχόμενων επιβατών βάσει εκτίμησης ρίσκου. Από την πλευρά μας είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε ήδη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα αναπτύσσοντας την ομάδα μας στην Αθήνα, ενώ συμβάλλουμε παράλληλα στην αντιστροφή του brain drain φέρνοντας πίσω Ελληνες εργαζομένους μας απ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε οργανισμούς και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, να καινοτομήσουν και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, μεταμορφώνοντας την Ελλάδα από ένα ιδανικό μέρος για διακοπές σε ένα μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες».
Και πώς μπορεί να συμβάλει η AWS στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας;
«Η Amazon Web Services (AWS) ήδη συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια», απαντά ο κ. Μπρουκς, «ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού κράτους που προσφέρει καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, στη μετατροπή κάθε ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, την ενίσχυση της καινοτομίας μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και την αξιοποίηση των δημόσιων ανοιχτών δεδομένων. Και αυτό καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λύσεων που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος (cloud), οι οποίες περιλαμβάνουν την αποθήκευση και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, την ανάπτυξη και λειτουργία εφαρμογών mobile, web και social media, εφαρμογές Internet of Things που κάνουν τα σπίτια και τις πόλεις μας πιο “έξυπνες”, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, λύσεις ασφάλειας και διαχείρισης κρίσιμων εργασιών κ.ά. Εχοντας, δε, μεγάλη πείρα σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων και προγραμματιστών cloud μέσω του προγράμματος AWS Academy που παρέχεται σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα, άλλων προγραμμάτων και hackathons για την ανάπτυξη εφαρμογών σε περιβάλλον cloud. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανειδίκευσης ανέργων».
Projects
Παράλληλα όμως η εταιρεία έχει ενεργή συμμετοχή με βάση και το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσφέροντας την κρίσιμη υποδομή και λύσεις για μία σειρά από πλατφόρμες που λόγω COVID μπήκαν στην καθημερινότητά μας.
«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένα πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο», λέει ο κ. Μπρουκς όταν ερωτάται σχετικά. «Πρώτον, στο PLF. Εν όψει του καλοκαιριού του 2020, η Ελλάδα προετοιμαζόταν να ανοίξει τα σύνορά της. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα μαζικών τεστ, προκρίθηκε η λύση δημιουργίας ενός μηχανισμού συλλογής δεδομένων που θα επέτρεπε την πραγματοποίηση στοχευμένων τεστ COVID-19 σε επισκέπτες που προέρχονταν από περιοχές υψηλού ρίσκου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό έγινε εφικτό με την εισαγωγή της φόρμας PLF -που οι περισσότεροι έχουμε πλέον συμπληρώσει στα ταξίδια μας- και μιας πλατφόρμας που “χτίστηκε” πλήρως σε περιβάλλον AWS.
Συνεργαστήκαμε στενά με τον συνεργάτη που την ανέπτυξε για να διασφαλιστεί ότι η προτεινόμενη αρχιτεκτονική και η ανάπτυξή της ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές σύμφωνα με το AWS Well-Architected Framework και ότι χρησιμοποιούνται όλες οι σχετικές λύσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που είναι υψίστης σημασίας για συστήματα αυτού του είδους. Για παράδειγμα, το εργαλείο AWS Shield Advanced μπορεί να εξαλείψει την έκθεση σε επιθέσεις DDoS και απέδειξε τη χρησιμότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έναν χρόνο συνεχούς χρήσης, η πλατφόρμα PLF δεν διέκοψε ούτε στιγμή τη λειτουργία της, ενώ επέτρεψε στη χώρα να καλωσορίσει με ασφάλεια εκατομμύρια τουρίστες και Ελληνες του εξωτερικού. Δεύτερον, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Τον χειμώνα του 2020, όταν εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 και επρόκειτο να διανεμηθούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση χρειαζόταν μια πλατφόρμα μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, το κράτος πηγαίνει στον πολίτη και τον ενημερώνει ότι μπορεί να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο σε σχέση με την παραδοσιακή πρακτική όπου ο πολίτης πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος την υπηρεσία που χρειάζεται και να ακολουθήσει τις σύνθετες διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Η πλατφόρμα εμβολιασμού, η οποία επίσης έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου σε περιβάλλον AWS από την PwC, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κλείνει περισσότερα από 100.000 ραντεβού εμβολιασμού την ημέρα εύκολα και γρήγορα».
Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτή η δυναμική που εμφανίζουν οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας που αντικειμενικά λειτούργησε ως επιταχυντής. «Την τελευταία διετία η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr γίνονται πλέον διαδικτυακά πάνω από 1.200 συναλλαγές με το Δημόσιο, ενώ συνεχώς προστίθενται νέες. Η πανδημία επιτάχυνε σίγουρα κάποιες διαδικασίες, ωστόσο η ψηφιοποίηση του κράτους θα συνεχιστεί οπωσδήποτε και μετά. Είδαμε, μάλιστα, ότι μέσα στα πρώτα έργα του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” που εγκρίθηκαν είναι το Gov-ERP, το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα”, η επέκταση του “Σύζευξις ΙΙ” που αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, η Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και τα web services για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης, ώστε τα υπουργεία και οι διάφοροι κρατικοί φορείς να μιλούν μεταξύ τους και με τον πολίτη. Είμαι βάσιμα αισιόδοξος ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια».
Για τον ίδιο εξάλλου το «υπολογιστικό νέφος» (σ.σ.: cloud) αποτελεί μονόδρομο ακόμα και για ένα κράτος. «Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που τόσο οι εταιρείες όσο και φορείς του δημόσιου τομέα, όπως υπουργεία, δήμοι κ.ά., μεταφέρουν τα συστήματά τους στο cloud της AWS», σημειώνει.
Ο πρώτος, όπως λέει, είναι η ευελιξία (agility), αφού υπάρχει άμεση πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους όταν το χρειαστούν. Το δεύτερο είναι η εξοικονόμηση κόστους. Το τρίτο είναι η ελαστικότητα, μιας και με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι που μπορούν να κατευθυνθούν αλλού. Το τέταρτο, σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς, είναι το γεγονός ότι το cloud επιτρέπει στους χρήστες να καινοτομούν γρηγορότερα, αφού μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών που δημιουργούν αξία στους τελικούς χρήστες. Ο πέμπτος είναι η παγκόσμια προσβασιμότητα των εφαρμογών.
Προ διμήνου περίπου η AWS υπέγραψε ένα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη φορά με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.
«Η επένδυση που θέλει να κάνει η Ελλάδα στο διαστημικό τεχνολογικό κομμάτι έρχεται κατά κάποιον τρόπο να κουμπώσει και με τη δική μας επένδυση που κάνουμε στο Διάστημα, αφού μόλις πέρυσι λανσάραμε το σκέλος διαστημικής και δορυφόρων», επισημαίνει ο κ. Μπρουκς, εξηγώντας ότι η Amazon Web Services θα παρέχει κρίσιμη βοήθεια ανοίγοντας τις δομές και τα data της για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων σχετικών με το Διάστημα και επιχειρήσεων τεχνολογίας, αλλά και την εκπαίδευση.
Διαβάστε ακόμα
Ξενοδοχεία: Οι μεγάλες ξένες αλυσίδες δίνουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό (pics)
11η Σεπτεμβρίου 2001: 20 χρόνια από τη μαύρη ημέρα που σημάδεψε την Ιστορία
Άφαντα τα πλοία: Τι κάνουν οι εταιρείες για να βρουν containerships