Το καθοριστικό βήμα για να περάσει στην «επόμενη μέρα» έκανε η εταιρεία Καλλιμάνης Α.Ε., καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, στις 30 Νοεμβρίου κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου η αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης-μεταβίβασης της επιχείρησης.
Η αίτηση, η οποία θα συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022 έχει υπογραφεί από τους πιστωτές της εταιρείας σε ποσοστό 78,22% επί του συνόλου των απαιτήσεων, καθώς και σε ποσοστό 92,59% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων, καθώς και ποσοστό 6,26% που αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου και ποσοστό 4,57% που αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του ΕΦΚΑ.
Έτσι, συνολικά οι συναινούντες στην συμφωνία εξυγίανσης πιστωτές, εκπροσωπούν ποσοστό 89,05% επί του συνόλου των απαιτήσεων της επιχείρησης καθώς και ποσοστό 100% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων.
Η εξαγορά της Καλλιμάνης ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στα σχοινιά, δίνοντας αγώνα για να αποφύγει την πτώχευση.
Το «τρύπιο σωσίβιο» της Pillarstone
Και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης που έγινε προ τριετίας όταν μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, το 2018 συμφωνήθηκε να περάσει στα χέρια της Pillarstone της ευρωπαϊκής πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, του αμερικανικού mega fund KKR.
Ωστόσο η αιφνίδια αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα άφησε εκτεθειμένη την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική κρίση και διάφοροι άλλοι παράγοντες οδήγησαν την εταιρεία στο «κόκκινο», με συνέπεια να αναζητείται έκτοτε στρατηγικός επενδυτής.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, ο τζίρος της ανέκαμψε στα 2,87 εκατ. ευρώ από μόλις 1,1 εκατ΄. το 2019, -όταν το 2016 οι πωλήσεις της ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ-, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιές 5.075.000 ευρώ, έναντι 7.432.000 ευρώ το 2019 και τις ζημιές εις νέο να ανέρχονται σε 77.620.000 ευρώ.
Παράλληλα, το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται 77,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65,2 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια.
Στην κούρσα διεκδίκησης της Καλλιμάνης, πριν έναν χρόνο, έδωσαν το «παρών» το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο την καλύτερη προσφορά έδωσε η τουρκική Dardanel Onentas.
Η είσοδος της τουρκικής Dardanel
Η εταιρεία της επιχειρηματικής οικογένειας Ονούν, με έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ισχυρό παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών.
Στη συμφωνία με τις τράπεζες εξασφάλισε γενναίο κούρεμα, της τάξης του 90%, καθώς πλήρωσε περί τα 6 εκατ. ευρώ για χρέη 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε επενδύσεις για την επανεκκίνηση της ιστορικής ελληνικής εταιρείας και να διατηρήσει το προσωπικό της.
Η πρόθεση της διοίκησης της Dardanel, όπως έχει εκφραστεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει στο δυνατό εμπορικό σήμα της με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται και άλλες επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας και ενίσχυσης της προιοντικής γκάμας με νέες υποκατηγορίες αλιευμάτων εντός και εκτός ψυγείου.
Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και το διακανονισμό των δανειακών της υποχρεώσεων ενώ στις 31/8/2021 υπογράφτηκε σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των επιχειρηματικών απαιτήσεων των τραπεζών προς τον νέο επενδυτή.
Τι διαθέτει η ελληνική εταιρεία
Η Γ. Καλλιμάνης ΑΕ διαθέτει δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια, κέντρα διανομής σε στρατηγικές περιοχές της χώρας, ιδιόκτητο στόλο φορτηγών καθώς και εξειδικευμένο κατάστημα διάθεσης κατεψυγμένων τροφίμων.
Η κύρια δραστηριότητά της είναι η μεταποίηση, η συσκευασία και η διάθεση κατεψυγμένων αλιευμάτων καθώς και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με βάση τα αλιεύματα. Η εταιρεία διαθέτει επώνυμα προϊόντα τόσο στο κανάλι του Λιανεμπορίου (Retail) όσο και σε αυτό του Χονδρεμπορίου (Food Service).
Παράλληλα, διαθέτει μια σειρά ακινήτων:
✓ Οικόπεδο στην θέση Καλλαντέρη κοινότητος Ελίκης Αιγίου έκτασης 11.400,00 μ2
✓ Οικόπεδο στο Αίγιο οδός Ελίκης αριθμ 15 Δήμος Αιγίου έκτασης 554,15 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Καρμίρη κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 634,00 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Αχλαδούλα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 2.153,00 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Καρμίρη, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1.200,00 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Καρμίρη, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1.000,94 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Καρμίρη, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1.910,26 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Αχλαδούλα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1.157,53 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Αχλαδούλα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 471,60 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Αχλαδούλα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1662,65 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Λίμνα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 466,00 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Αχλαδούλα, κοινότητας Ελίκης Αιγίου έκτασης 1305,29 μ2
✓ Οικόπεδο στην θέση Παλαιά Κουλούρα Αιγίου 10.295,44 μ2
✓ Οικόπεδο στη θέση Βουνί στους Σφακιώτες Λευκάδας 22.708 μ2
✓ Κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνικά έργα επί του οικοπέδου στην θέση Καλλαντέρη Ελίκης Αιγίου
✓ Κτιριακές εγκαταστάσεις επί του οικοπέδου στη θέση Παλαιά Κουλούρα του Δήμου Αιγίου
✓ Κτιριακές εγκαταστάσεις επί του οικοπέδου στη θέση Βουνί Σφακιωτών Λευκάδας
Με διαδρομή από το 1956
Η ιστορία της Καλλιμάνης ξεκινά στα 1956, όταν τα δύο αδέλφια Γιώργος και Θεόδωρος Καλλιμάνης, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, δημιουργούν τη δική τους ποτοποιία στο Αίγιο.
Στη δεκαετία του ’60 στρέφουν την προσοχή τους στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών και κυρίως ψυγείων, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα.
Το 1965 ανοίγουν στο Αίγιο το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν δίκτυο διανομής κατεψυγμένων προϊόντων, που σταδιακά εξαπλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο.
Το 1989, συστήνουν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη και με σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων. Την ίδια χρονιά πέθανε ο Γιώργος Καλλιμάνης και τα ηνία ανέλαβε η σύζυγός του Βασιλική, που συνεχίζει να τα κρατάει μέχρι σήμερα.
Το 1992, συστήνεται η Καλλιμάνης Α.Ε. μέσω της συγχώνευσης 5 ομόρρυθμων εταιρειών και στη συνέχεια ξεκίνησαν εξαγωγές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είχε ακολουθήσει μια ραγδαία πτωτική πορεία που οδήγησε και στην τωρινή πώλησή της.
Διαβάστε ακόμη:
ΒΙΟΚΕΡ: Πώς «έσβησε» μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κεριών στη χώρα
ΤΕΜΕΣ: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε Costa Navarino και Hilton