Κλιμακώνεται η ένταση στους κόλπους της ιταλικής Pirelli, καθώς η διοίκηση της ζητά από την κινεζική Sinochem να μειώσει σημαντικά το μετοχικό της μερίδιο υπό το φόβο της σκληρής στάσης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ κατά των κινεζικών συμφερόντων.
Το θέμα θα ετίθετο επισήμως στο τραπέζι στο διοικητικό συμβούλιο που είχε οριστεί για σήμερα, Τετάρτη, όμως λόγω των αυξημένων παρασκηνιακών αντεγκλήσεων, η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά πως το Δ.Σ. αναβάλλεται για αύριο, Πέμπτη, υπό την ελπίδα ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, ο κινεζική πλευρά πιέζεται να μειώσει δραστικά το μερίδιο της που φτάνει το 37% κάτω από το 26,4% που κατέχει o δεύτερος κυριότερος μέτοχος της, η ιταλική Canfin, ήτοι γύρω στο 25%, με στόχο να αλλάξουν οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ομίλου.
Βασικός εμπνευστής του σχεδίου φέρεται να είναι ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, επί σειρά ετών CEO της Pirelli και νυν εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ο οποίος πλέον είναι βασικός μέτοχος της Camfin.
Ο Τρονκέτι προτείνει μερική αποεπένδυση της Sinochem έως και κατά 12% (πακέτο που εκτιμάται γύρω στα 690 εκατ. ευρώ), με μέρος του πακέτου να διατίθεται άμεσα στην αγορά, ενώ αντιστοίχως η Camfin εξετάζει την αύξηση της συμμετοχής της κατά 3-4%.
Η Pirelli διαθέτει εργοστάσιο στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ, αλλά παράγει τα περισσότερα ελαστικά για τη βορειοαμερικανική αγορά στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, ανταποκρινόμενη στις πολιτικές Τραμπ και στην απειλή επιβολής δασμών στις εισαγόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες, επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εντός των ΗΠΑ, όπου καταγράφει το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εσόδων της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Pirelli αντιμετώπισε αντιστάσεις κατά τις πρόσφατες επαφές της στις ΗΠΑ αναφορικά με τα σχέδια επέκτασής της, ακριβώς διότι ο βασικός της μέτοχος είναι μια κινεζική κρατική εταιρεία.
Επιπλέον έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθεια της να προωθήσει στην αμερικανική αγορά την τεχνολογία των «έξυπνων» ελαστικών CyberTyre και πάλι λόγω της παρουσίας της Sinochem στη μετοχική της σύνθεση. Αν και η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν έχει ακόμη συμβάλει στον κύκλο εργασιών του ομίλου, το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τεράστιο και θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα μελλοντικά κέρδη της Pirelli.
Σημειωτέον πως η κρατική ChemChina – η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με τη Sinochem – απέκτησε για πρώτη φορά πλειοψηφικό πακέτο στην Pirelli το 2015 στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 7,7 δισ. δολαρίων. Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι Κινέζοι είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα παρεμβαίνουν στη διαχείριση και τη χάραξη της στρατηγικής του ομίλου ή στην επιλογή των ανώτατων στελεχών του. Ωστόσο, από το 2023 οι προσπάθειες της Sinochem να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο είχε οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη διοίκηση της Pirelli.
Τελικά η σπάνια κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης Μελόνι, με βάση τον μηχανισμό ελέγχου ξένων επενδύσεων (golden power), οδήγησε στη διασφάλιση επιπρόσθετων περιορισμών στα μετοχικά δικαιώματα της Sinochem με στόχο να θωρακίσει την αυτονομία της ιταλικής διοίκησης της εταιρείας. Όμως, η νέα εποχή Τραμπ επανέφερε και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο το ζήτημα της ισχυρής κινεζικής παρουσίας στους κόλπους του ιταλικού ομίλου.
Διαβάστε ακόμη
Σε πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζει να «βλέπει» νέες κορυφές
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Πρόστιμα €371 εκατ. για συμπράξεις τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων
Πράσινο φως στη Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα