search icon

Επιχειρήσεις

Υψηλές… πτήσεις στην καρδιά του καλοκαιριού στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Συνεχιζόμενες επενδύσεις σε υποδομές, εκσυγχρονισμό και μείωση ενεργειακού αποτυπώματος

Υψηλές επιδόσεις που αποτυπώνουν στην πράξη το θετικό μομέντουμ του ελληνικού τουρισμού παρουσιάζουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά φέτος το όριο των 19 εκατομμυρίων επιβατών σε επίπεδο επταμήνου.

Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο εκσυγχρονισμού αλλά και κινήτρων για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων αεροπορικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου αλλά και εκτός αυτής, φέρνουν περισσότερους ταξιδιώτες στην ελληνική περιφέρεια. Ως αποτέλεσμα, ο φετινός Ιούλιος άγγιξε για πρώτη φορά τα 6,5 εκατομμύρια επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση Fraport Greece (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου), σημειώνοντας άνοδο κατά 3,8% συνολικά.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία αναδεικνύονται οι πρωταθλήτριες αγορές στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, για τον μήνα Ιούλιο, σε επίπεδο επιβατικής διεθνούς κίνησης, η οποία συνεχίζει να κινείται ανοδικά σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Πολωνία και η Ολλανδία. Από το σύνολο των 6,42 εκατομμυρίων επιβατών του Ιουλίου, τα 5,51 εκατομμύρια αφορούν τη διεθνή κίνηση με άνοδο κατά 3,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 και οι υπόλοιποι την κίνηση εσωτερικού με +4,8%. Εντυπωσιακή αύξηση κατά 13% είχε το αεροδρόμιο της Ρόδου με 1,24 εκατομμύρια επιβάτες μόνο τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 1,15 εκατομμύρια αφορούσαν τη διεθνή κίνηση καταγράφοντας αύξηση κατά 14%.

 

Το επτάμηνο

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, με βάση τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόµια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport Greece βάσει της σύµβασης παραχώρησης που συνήψε η τελευταία το 2017 µε το Ελληνικό Δηµόσιο, η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 19,12 εκατομμύρια επιβάτες, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 6,4% σε σύγκριση με τα 17,96 εκατομμύρια επιβάτες της αντίστοιχης περιόδου του 2023.

Από αυτούς, τα 14,77 εκατομμύρια επιβάτες αφορούσαν τη διεθνή κίνηση με άνοδο κατά 6,2%, ενώ και η κίνηση εσωτερικού είχε αύξηση κατά 7,3% στα 4,34 εκατομμύρια επιβάτες. Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη φάση συνολικά 110 αεροπορικές εταιρείες από 42 χώρες συνεργάζονται με τους 14 περιφερειακούς αερολιμένες, µε τον αριθµό των συνολικών δροµολογίων να διαµορφώνεται στα 900. Μάλιστα, από το σύνολο αυτών, τα 64 ξεκίνησαν µόλις το 2023, νούμερο που αποτυπώνει και το θετικό μομέντουμ μετά τις ευρείες παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να υλοποιούνται στους αερολιμένες. Σημειώνεται εδώ ότι την περίοδο από το 2017 ως το 2021 η Fraport Greece προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και επέκταση των υποδοµών στα 14 περιφερειακά αεροδρόµια υπό τη διαχείρισή της και έκτοτε επενδύει κάθε χρόνο 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισµό τους. Ανάλογα µε τις προβλέψεις για τη µελλοντική επιβατική κίνηση σχεδιάζονται και επιπλέον επεκτάσεις σε ορισµένα από αυτά. Το πρώτο αεροδρόµιο όπου υλοποιήθηκαν επεκτάσεις ήταν αυτό της Σαντορίνης, όπου ο τερµατικός σταθµός από τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα του 2017, πλέον, έχει τριπλασιαστεί.

Επιπρόσθετα, από το 2023 η Fraport Greece προχωρά σε επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ έως το 2030 µε στόχο τη µείωση του ενεργειακού της αποτυπώµατος. Για φέτος στο επτάμηνο, από τους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, τον μεγαλύτερο όγκο παρουσιάζει η Ρόδος με συνολική επιβατική κίνηση στα 3,62 εκατομμύρια στο +12,3% σε σύγκριση με το περυσινό επτάμηνο με την άνοδο της διεθνούς κίνησης να είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο +13,3% με 3,13 εκατομμύρια επιβάτες.

Στο μεγαλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο, αυτό της συμπρωτεύουσας, η επιβατική κίνηση ξεπερνά στο φετινό επτάμηνο τα 4 εκατομμύρια, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 5,2% έναντι του περυσινού επταμήνου, ενώ η Κέρκυρα στο Ιόνιο και τα Χανιά στην Κρήτη παρουσιάζουν επίσης υψηλούς όγκους με σύνολο επιβατών στα 2,25 εκατομμύρια (+6,9% σε ετήσια βάση) και 2,12 εκατομμύρια αντίστοιχα (+7,6%). Από το σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 15,6% σημείωσε η Μυτιλήνη, έστω κι αν σημειώνει χαμηλό όγκο επιβατών, στις 315.000, σε σύγκριση με άλλους αερολιμένες. Πτωτικά κινήθηκε μόνο η Καβάλα (-4,9%), επίσης με μικρό όγκο επιβατών και η Μύκονος με μικρή μείωση στο επτάμηνο κατά 2,1% στις 847.000 επιβάτες. Επισημαίνεται εδώ ότι η Fraport Greece συνεχίζει να «επενδύει» και φέτος στην αύξηση των τουριστικών ροών στις περιοχές όπου λειτουργούν αεροδρόµια, παρέχοντας οικονοµικά κίνητρα για να προσελκύσει επιπλέον πτήσεις κατά τους χειµερινούς µήνες, αλλά και τους περιφερειακούς μήνες, στα άκρα της καλοκαιρινής σεζόν, δηλαδή τις περιόδους Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και Μαρτίου – Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI: «Πρωτοφανής ζήτηση για διακοπές το φθινόπωρο» – Στους top προορισμούς και ελληνικά νησιά

Ο οδικός χάρτης για τη «μεταμόρφωση» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Αττική Οδός: Μετά τη ΔΕΘ πέφτουν οι υπογραφές της «χρυσής» παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version