Μια τετραετία «γεμάτη», με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ισχυρό διψήφιο μέσο ποσοστό αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, συμπληρώνει ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Οι εταιρείες, εισηγμένες και μη, όχι μόνο δεν… ανακόπτουν τις ταχύτητες τους, στην «καρδιά» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (παρότι θα υπήρχαν λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, εξ αιτίας των καθυστερήσεων κυρίως σε διαγωνισμούς για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή και των μόνιμων πια, σοβαρών ελλείψεων σε αντίστοιχο με τον όγκο τους εξειδικευμένο προσωπικό), αλλά αντιθέτως φαίνεται να επιταχύνουν όσο προχωράει και το 2024.
Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα που επιχειρήσεις πληροφορικής σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων, ή υπερβαίνουν ακόμα και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί σε προηγούμενο διάστημα για το σύνολο μιας χρήσης, με ένα από τα πρώτα παραδείγματα σε αυτό την πορεία της Uni Systems. Η μη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Quest (με εισηγμένη τη μητρική Quest Holdings), η οποία αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του Θεόδωρου Φέσσα στην πληροφορική και βασικό όχημα για νέες εξαγορές, «έγραψε» το 2023 έσοδα ύψους 214,185 εκατ. ευρώ (+21,8%), από 175,867 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης έφταναν γύρω στα 190 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων ανεβασμένα κατά 25,6%.
Δηλαδή, 24 εκατ. ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο, έστω και αν η απορρόφηση των κονδυλίων του RRF για τα ψηφιακά έργα του δημοσίου κυμάνθηκε πέρσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 50% του κύκλου εργασιών των υπηρεσιών πληροφορικής (IT Services) για την Quest (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) πάντως προέρχονται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Πράγμα το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική των Ελλήνων του κλάδου και εκτός συνόρων, με το συνολικό ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων της Uni Systems να ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ και να υπόσχεται «πολύ δουλειά» και για το μέλλον. Η δε πρόβλεψη εσόδων αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ έως το 2026…
Γενικότερα, αν αθροιστούν τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ως τώρα 9 εισηγμένες οι οποίες δραστηριοποιούνται πλήρως ή κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον κλάδο (Ideal Holdings, Quest, Austriacard) τα μεν έσοδά τους παρουσίασαν μέση αύξηση 20,23% το 2023, τα δε κέρδη 22,14% στα EBITDA και 31,18% τα καθαρά.
Αν μάλιστα «αποκοπεί» η πληροφορική, π.χ. στην Quest, το ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται, όπως προαναφέρθηκε, ακόμα υψηλότερο!
Συνολικά, ο τζίρος του κλάδου αυξάνεται κατά… τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε χρήση πλέον και οι κερδοφορίες κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ
Τα προηγούμενα 24ωρα άλλες δυο εισηγμένες της πληροφορικής, η Profile Software, διεθνής leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα με σημαντική συμμετοχή σε έργα για την ψηφιοποίηση του εγχώριου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και η Performance Technologies, η οποία μετρά αντίστροφα για την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά, δημοσίευσαν τα ετήσια αποτελέσματα τους και αναμένονται πλέον αυτά των Space Hellas με πρόεδρο τον Σπύρο Μανωλόπουλο/CEO Ιωάννη Μερτζάνη και Real Consulting, με βασικό της μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη και ορισμένων μικρότερων εταιρειών.
Η Profile Software (πρόεδρος Χαράλαμπος Στασινόπουλος /CEO Ευάγγελος Αγγελίδης) πέτυχε μια αύξηση τζίρου το ‘23 κοντά στον μ.ο. του κλάδου (κατά 20%, στα 30,1 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων ενισχυμένα κατά 34% (5,13 εκατ. ευρώ), με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και επαναλαμβανόμενα έσοδα που θα υλοποιηθούν την προσεχή τριετία ύψους 120 εκατ. ευρώ και προοπτικές για διπλασιασμό των μεγεθών της στο ίδιο διάστημα.
Στα 57,72 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της υπό μετάταξη Performance Technologies (CEO Διονύσης Χιντζίδης) από 41,91 εκατ. ευρώ (+37,7%), με EBITDA + 37,4%, στα 7,15 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων +40,4%, στα 6,13 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας νέο διπλό ιστορικό ρεκόρ!
Νωρίτερα, οι εισηγμένοι όμιλοι Epsilon Net και Entersoft, δυο από τους πρωταγωνιστές του business software, με CEOs τους Ιωάννη Μίχο και Αντώνη Κοτζαμανίδη, ενημέρωσαν το επενδυτικό κοινό –και όχι μόνο- για τα δικά τους, νέα ρεκόρ, με τη δεύτερη να οδεύει προς την έξοδο από το ΧΑ μετά την εξαγορά της από τον όμιλο συμφερόντων Πάνου Γερμανού (όπως συνέβη με την Byte όταν προσαρτήθηκε, το 2022, στο «άρμα» της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings).
Η Epsilon Net εκτοξεύθηκε στα 93,23 εκατ. ευρώ σε τζίρο το 2023 (+24,13%), με στόχο τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025, με καθαρά κέρδη μετά φόρων 20,02 εκατ. ευρώ (+ 58,87%) και adjusted EBITDA 31,08 εκατ. ευρώ (24,06%).
Η Entersoft «σκαρφάλωσε» στα 37,8 εκατ. ευρώ στα έσοδά της (+28%), με EBITDA 12,7 εκατ. ευρώ (+33%) και κέρδη προ φόρων 8,8 εκατ. ευρώ (+31%).
Το εισηγμένο private equity, η Ideal Holdings, με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, διατηρώντας σταθερά ισχυρή παρουσία στον τεχνολογικό τομέα/σε πληροφορική και κυβερνοασφάλεια (με τις Byte, Adacom, Ideal Electronics), κατέγραψε το 2023 επίσης σημαντικά αυξημένα έσοδα σε αυτή την δραστηριότητα κατά 16%, στα Proforma αποτελέσματα με 96,1 εκατ. ευρώ, με EBITDA 12,4 εκατ. ευρώ (+27%), κέρδη προ φόρων 9,2 εκατ. ευρώ (+24%) και καθαρά κέρδη 7,1 εκατ. ευρώ (+27%).
Στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2023, όπου για τη χρήση του 2022 έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα της Byte Computer Α.Β.Ε.Ε., μόνο για την περίοδο από την 26 .9.2022 (ημερομηνία απόκτησης) έως την 31.12.2022, ο κύκλος εργασιών της Ideal στον κλάδο ανήλθε σε 100,8 εκατ. ευρώ και σημείωσε αύξηση 80% ( 55,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο), ενώ η EBITDA κερδοφορία ανήλθε σε 11,7 εκατ. ευρώ με αντίστοιχα αύξηση 91% ( από 6,2 εκατ. ευρώ).
Οι εκτός ταμπλό και οι «μικροί»
Οι εξελίξεις στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην ελληνική αγορά δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εισηγμένες (συμπεριλαμβανομένων όσων μη αυτόνομα εισηγμένων εταιρειών ανήκουν σε εισηγμένους ομίλους), σε μια πορεία η οποία συνοδεύεται από το διπλό «ράλι» των μετοχών και των αποτιμήσεων, αλλά και άλλους βασικούς «παίκτες» που για τους δικούς τους λόγους αποφασίζουν να μένουν εκτός ταμπλό.
Παράδειγμα η SoftOne, (CEO Πάνος Μαρτίνης) που μετά και από την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia ανήκει σε ένα ισχυρό «μπλοκ» στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, και αναμένει έσοδα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ για το 2023, με EBITDA 12,8 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2024.
Το ίδιο ισχύει και για την Netcompany-Intrasoft (CEO Αλέξανδρος Μάνος), η οποία εξαγοράσθηκε το 2021 από την εισηγμένη στη Δανία με τίμημα 235 εκατ. ευρώ και καταγράφει στο ενεργητικό της αντίστοιχα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά το εννεάμηνο του 2023 εμφάνισε, σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 25%, κύκλο εργασιών σε 204 εκατ. ευρώ και ενισχυμένη κατά 37% λειτουργική κερδοφορία, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.
Στους μη εισηγμένους «παίκτες», η Cosmos Business Systems του Δημήτρη Δάφνη, ο οποίος εξαγόρασε τον Ιανουάριο τα μερίδια των Vodafone και Info Quest στην εταιρεία του, έχει προβλέψει αύξηση εσόδων 60% για το 2023, στο ρεκόρ των 66,2 εκατ. ευρώ, από 42 εκατ. ευρώ το 2022, με στόχους για το 2024 τα 72,5 εκατ. ευρώ, το 2025 τα 93 εκατ. ευρώ και το 2026 τα 102 εκατ. ευρώ.
Οι «μικροί» εισηγμένοι δεν πάνε πίσω, καθώς εταιρείες όπως η Q&R (Κύρια Αγορά) και η Dotsoft (ολοκλήρωσε την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ τον περασμένο Αύγουστο) καταφέρνουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς τέτοιους, οι οποίοι τους επιτρέπουν να αλλάζουν επίπεδο, κυριολεκτικά, μέσα σε μερικούς μόνο μήνες!
Από τους παλιούς του χρηματιστηρίου και η CPI (Computer Peripherals International) του Άρη Παπαθάνου, η οποία υπολογίζει για το σύνολο της χρήσης (2023-24), με συντηρητική εκτίμηση, έσοδα 19,5 εκατ. ευρώ (+6%) από 18,5 εκατ. ευρώ το 2022-23, με αύξηση EBITDA 5%-6%. Δίνει δε guidance 21 εκατ. ευρώ για τις πωλήσεις του 2024-25 και 22,7 εκατ. ευρώ το 2025-26, με αύξηση EBITDA 6% το 2023-24, 6,3% το 2024-25 και 6,7% το 2025-26.
Λεφτά και δουλειά για όλους
Η δυναμική είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και στα έργα του Δημοσίου, όπως και οι ανάγκες στην κυβερνοασφάλεια μεγαλώνουν σταδιακά την «πίτα» στην οποία απευθύνονται οι εγχώριες τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη επιτάχυνση στους διαγωνισμούς του RRF και στην υλοποίηση δεκάδων projects κάθε μεγέθους μέσα στο 2024, με σκοπό την έγκαιρη παράδοσή τους, με ότι αυτό θα σημαίνει για τα έσοδα των ομίλων πληροφορικής, όπως επίσης η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των εργασιών πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό πάλι με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι νομοθετικές αλλαγές για την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής που προβλέπουν… ηλεκτρονικοποίηση κάθε συναλλαγής κ.λπ., συντηρούν το αισιόδοξο κλίμα που άφησε το 2023 και εξακολουθεί τους πρώτους 3-4 μήνες του 2024.
Τα έσοδα που αθροιστικά για τον κλάδο ξεπερνούν ετησίως το 1 δισ., τα ανεκτέλεστα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, η ισχυρή ρευστότητα, το σερί των εξαγορών και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, οι διεθνείς συνεργασίες και ο «μαραθώνιος» για την εύρεση, εκπαίδευση και ενσωμάτωση του κατάλληλου προσωπικού προκειμένου να «βγει» το… βουνό από έργα συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του κλάδου.
Διαβάστε ακόμη
Σαν σήμερα πριν 35 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφωνεί το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» – Το παρασκήνιο
Οι νέες business της οικογένειας Μουράτογλου στην Ελλάδα
Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ