Ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτουν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επικεφαλής του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, οΤιμ Κουκ της Apple και οΣουντάρ Πιτσάι της Google.
Στόχος είναι να εξεταστεί «η κυριαρχία της Amazon, της Apple, της Facebook και της Google», όμως δεν είναι βέβαιο ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εξετάσουν τις ανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου.
Από την πλευρά τους ο Μπέζος και ο Ζάκερμπεργκ θα υπερασπιστούν τις εταιρείες τους ισχυριζόμενοι ότι αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από μεγάλους αντιπάλους.
Το Κογκρέσο δεν έχει συχνά την ευκαιρία να εξετάσει πραγματικά τους ισχυρούς άνδρες των τεχνολογικών κολοσσών και τα στοιχεία που θα καταθέσουν ενδέχεται να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και τους πελάτες τους.
Όμως ότι κι αν συμβεί σήμερα, δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ομάδα διασφάλισης του ανταγωνισμού της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα εξετάσει την κυριαρχία της Google στη διαδικτυακή διαφήμιση.
Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει πώς οι επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών αυτών και η συγκέντρωση στοιχείων των χρηστών τους πλήττει τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.
Ο αμερικανικός τρόπος
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίζεται ότι το Facebook πέτυχε με τον αμερικανικό τρόπο, προσφέροντας προϊόντα τα οποία οι πολίτες βρήκαν αξιόλογα, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από το τίποτα, σύμφωνα με την κατάθεσή του που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στο διαδίκτυο.
«Ανταγωνιζόμαστε εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες που πωλούν διαφημίσεις και συνδέουν τους ανθρώπους. Επίσης ανταγωνιζόμαστε και σε παγκόσμιο επίπεδο, και εναντίον εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε αγορές στις οποίες εμείς δεν έχουμε», αναμένεται να καταθέσει ο επικεφαλής του Facebook.
Επίσης προτίθεται να υπενθυμίσει στους βουλευτές τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα, εξηγώντας ότι η χώρα αυτή δημιουργεί «τη δική της εκδοχή του διαδικτύου βασιζόμενη σε πολύ διαφορετικές ιδέες και εξάγει το όραμά της σε άλλες χώρες».
Παράλληλα ο Ζάκερμπεργκ θα επαναλάβει την έκκλησή του για την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για τις διαδικτυακές εταιρείες.
Η εμμονή των καταναλωτών
Από την πλευρά του ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος, θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ότι η Amazon κατέχει μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς λιανικών πωλήσεων και είναι αναγκασμένη να ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η Walmart.
Επίσης θα προσθέσει ότι η πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε το διαδικτυακό εμπόριο και όχι μόνο αυτό μέσω της εταιρείας του.
«Η εμμονή των καταναλωτών μας έκαναν αυτό που είμαστε και μας επέτρεψε να κάνουμε ακόμη σημαντικότερα πράγματα», θα τονίσει ο Μπέζος, σύμφωνα με το απόσπασμα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο το οποίο ανήρτησε στο διαδίκτυο.
«Πιστεύω ότι η Amazon θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά όλους τους μεγάλους θεσμούς, είτε είναι εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ευθύνη μας είναι να περνάμε αυτό τον έλεγχο με επιτυχία»,.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει στο προσκήνιο της μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, καθώς όλες μαζί έχουν πλέον αξία 5 τρισ. δολαρίων, την ώρα που άλλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν.