search icon

Επιχειρήσεις

Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ – Hewlett Packard: Εισέρχονται στην exascale εποχή με νέο υπερυπολογιστή

ο νέο σύστημα του Εθνικού εργαστηρίου Argonne, Polaris, που κατασκευάστηκε από την HPE, θα βελτιστοποιήσει την πραγματοποίηση επιστημονικών έργων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής και ευρύτερα στον επερχόμενο exascale υπερυπολογιστή Aurora

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), το Εθνικό Εργαστήριο Argonne (ANL) και η Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) παρουσίασαν έναν νέο υπερυπολογιστή για την προετοιμασία κρίσιμων workloads σε μελλοντικά exascale συστήματα που θα έχουν έως και 4 φορές ταχύτερη απόδοση από τους τρέχοντες υπερυπολογιστές του Argonne.

Το νέο σύστημα, το οποίο το Argonne ονόμασε Polaris, θα κατασκευαστεί από την HPE και θα φιλοξενηθεί και θα διαχειριστεί από το Argonne Leadership Computing Facility (ALCF), μια υπηρεσία διευκόλυνσης χρηστών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα επιτρέψει στους επιστήμονες και τους προγραμματιστές να δοκιμάσουν και να βελτιστοποιήσουν κώδικες και εφαρμογές λογισμικού για τη διεξαγωγή μιας σειράς επιστημονικών έργων στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής και ευρύτερα, που σχεδιάζονται για τον επερχόμενο υπερυπολογιστή exascale, Aurora, μια κοινή συνεργασία μεταξύ Argonne, Intel και HPE.

Το Polaris έχει σχεδιαστεί με καινοτόμες λύσεις υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης (HPC) και τεχνητής νοημοσύνης για να προωθήσει τις έρευνες στα πιο σύνθετα και φλέγοντα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, από την κατανόηση της βιολογίας των ιών μέχρι την αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος. Θα ενισχύσει επίσης τις συνεχείς προσπάθειες και τα επιτεύγματα του Argonne σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η κλιματική ανθεκτικότητα και η μεταποίηση.

Polaris: Το φωτεινό άστρο του Argonne προωθεί τη νέα εποχή του exascale

Το Polaris θα προσφέρει περίπου 44 petaflops κορυφαίας απόδοσης διπλής ακρίβειας και σχεδόν 1,4 exaflops θεωρητικής απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία βασίζεται σε υπολογιστικές δυνατότητες μικτής ακρίβειας.

Θα κατασκευαστεί με χρήση 280 συστημάτων HPE Apollo Gen10 Plus, τα οποία αποτελούν αρχιτεκτονικές HPC και AI που δημιουργήθηκαν για την exascale εποχή και προσαρμόστηκαν ώστε να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες end-to-end λύσεις:

«Καθώς πλησιάζουμε στην exascale εποχή, η οποία θα δώσει δύναμη σε μια νέα εποχή διορατικότητας και καινοτομίας, τα υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης (HPC) θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αξιοποίηση δεδομένων για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων στον κόσμο. Όλο και περισσότερο η υπολογιστική ισχύς και κλίμακα που απαιτούνται για την επεξεργασία data sets τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω συστημάτων HPC. Η HPE παρέχει μια ισχυρή software-driven πλατφόρμα, ικανή να αντιμετωπίσει πολύπλοκα επιστημονικά δεδομένα και προσομοιώσεις», δήλωσε ο Justin Hotard, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και General Manager HPC and Mission Critical Solutions στην HPE. «Το Γραφείο Επιστήμης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) συνεχίζει να συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στην επιτάχυνση των επιστημονικών και μηχανικών ανακαλύψεων χρησιμοποιώντας το HPC. Η τελευταία συνεργασία μας με το Εθνικό Εργαστήριο Argonne του DOE για την κατασκευή και παράδοση του δοκιμαστικού υπερυπολογιστή Polaris θα προωθήσει την αποστολή του, προετοιμάζοντας τους χρήστες για το μέγεθος της τεχνολογικής προόδου που θα επιφέρουν τα exascale συστήματα».

Το Polaris προετοιμάζει τους επιστήμονες για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων επιπέδου exascale

Αρχικά, το Polaris θα αφιερωθεί σε ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες όπως το Exascale Computing Project του DOE και το Πρόγραμμα Early Science Aurora της ALCF, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πολύπλοκα ζητήματα όπως:

Η ολοκλήρωση και η εγκατάσταση του Polaris έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο. Θα τεθεί σε χρήση από τις αρχές του 2022 και θα είναι ανοιχτό στην ευρύτερη κοινότητα HPC την άνοιξη του 2022 για να προετοιμάσει τα workloads της επόμενης γενιάς υπολογιστικών πόρων υψηλής απόδοσης του DOE.

Διαβάστε ακόμη:

Αεροπορικές εταιρείες: Σκληρός ανταγωνισμός για τα ταξίδια μετά το καλοκαίρι με πτήσεις από… 1 ευρώ

«Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου

Ιστορικά κέρδη για τα φορτηγά πλοία όπου πρωταγωνιστούν οι «Greeks»

Exit mobile version