Η συμπόρευση με δυο ιδιαίτερα ισχυρούς συνεταίρους, όπως είναι το αμερικανικό mega fund της General Atlantic και η Εθνική Τράπεζα, οδηγεί την Epsilon Net πρός έναν νέο κύκλο δυναμικής ανάπτυξης.

Ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής του ελληνικού ομίλου πληροφορικής, Ιωάννης Μίχος, μιλά στο newmoney αρκετούς μήνες μετά από το «χρυσό» deal της περασμένης άνοιξης για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας (37,08%) της άλλοτε εισηγμένης, με τίμημα ύψους 241,17 εκατ. ευρώ, για όλα τα θέματα. Και αποκαλύπτει την πρόθεση υλοποίησης ενός νέου επενδυτικού πλάνου το οποίο θα υπερβεί το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 5-7 ετών.

Οι ειδήσεις από την συνέντευξη του προέδρου και CEO της Epsilon Net, πολλές: ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για νέες εξαγορές άλλων εταιρειών και στην Ευρώπη πλέον, θα συνεχιστεί το «σερί» και στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείει να εξετασθούν μελλοντικά η ίδρυση θυγατρικής στις ΗΠΑ, η εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο, ή και η επιστροφή της στο ΧΑ!

Ο ετήσιος τζίρος της δε, ξεπέρασε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ (115-118 εκατ. ευρώ) το 2024, η πρόβλεψη για διψήφιους ρυθμούς αύξησης (20%-25%) επιβεβαιώνει τον στόχο των 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025 και ο πήχης ανεβαίνει.

Αναφορικά με τη μεγάλη συμφωνία για την Epsilon Net, αποκαλύπτει: «Εμείς, δεν ξέραμε κανέναν. Σε όλες οι επαφές που κάναμε πάντα, ως εισηγμένη και ως τμήμα IR, στέλναμε δελτία και ενημερώναμε κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διατηρούσαμε ανέκαθεν μεγάλο ποσοστό ξένων funds μεταξύ των επενδυτών μας, γύρω στο 20%, όπως το Barca. Λίγο η πληροφορική, λίγο ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα, που ακουγόταν πολύ και εκτός συνόρων και φαινόταν ότι η χώρα μπαίνει σε μια καινούργια κατάσταση πραγμάτων μετά από πολλά χρόνια κρίσης, συνέβαλαν στις εξελίξεις. Πολλά funds είχαν στραφεί προς την ελληνική αγορά. Το συγκεκριμένο και άλλα μεγάλα funds επικοινωνούσαν μαζί μας, γιατί τους ενδιέφερε να μάθουν για την εταιρεία και να αποκτήσουν κάποιο ποσοστό. Η General Atlantic μας πλησίασε 1,5 χρόνο πριν ολοκληρωθεί το deal, προς τις αρχές καλοκαιριού του 2023, τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου. Έτσι, ξεκίνησε μια επαφή χωρίς ουσιαστικά εγώ να συμμετέχω στην αρχή, για να τους παρουσιάσουμε την εταιρεία. Μόνοι τους μας βρήκαν…», αναφέρει ο κ.Μίχος, εξιστορώντας το χρονικό της συμφωνίας με τους Αμερικανούς οι οποίοι απέκτησαν το 29,58% της Epsilon Net (σ.σ. ο ίδιος κράτησε το 55,42% και η Εθνική Τράπεζα διπλασίασε το μετοχικό της μερίδιο στο 15%) και συνεχίζει:

«Μπαίνοντας σε μια διαδικασία επικοινωνίας με ένα τόσο μεγάλο fund, σου εξηγούν και αυτοί τι δυνατότητες έχουν για να σε βοηθήσουν σε μια περαιτέρω ανάπτυξη. Πώς θα σου ανοίξουν καινούργιες πόρτες. Μας άρεσε το μοντέλο, γιατί μιλούσαμε με ένα από τα 10 μεγαλύτερα funds στον κόσμο, με συμμετοχές σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας, στην Ευρώπη, την Αμερική και σε όλο τον πλανήτη. Όταν η κουβέντα έφτασε στο πώς θα μπορούσαμε να δούμε με συνέργειες την επόμενη μέρα, με ένα μοντέλο πιο ευέλικτο, με περισσότερη εξωστρέφεια, είδαμε τη λύση του delisting. Μοναδική λύση για να γίνουν partners μας ήταν να πάμε σε μια άλλη προσέγγιση.».

«Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο»

«Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και νιώθουμε πολύ αισιόδοξοι. Μέσα στο 2024 κάναμε κινήσεις περισσότερο οργάνωσης, σε έναν κύκλο ο οποίος ξεκίνησε το 2013. Τώρα καταρτίζουμε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Με ΑΙ και με οτιδήποτε νέο έρχεται. Γιατί η τεχνολογία πλέον ρυθμίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Κάποτε απλά υποβοηθούσε. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία, διότι έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις, που οφείλουν να εκσυγχρονιστούν για να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες στο εξωτερικό.

«Χτίζουμε» την επόμενη 10ετία, με επενδύσεις πιο στρατηγικές. Αγοράσαμε κτίρια και στην Αθήνα, όπως και στη Θεσσαλονίκη. Θα φτιάξουμε θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις που θέλουμε να φέρουμε κοντά μας για να διευρύνουμε το οικοσύστημά μας. Βλέπεις ότι «κολοσσοί» ξεκίνησαν από ένα Πανεπιστήμιο. Να βρεις δυο, τρεις νέους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει με δυο φορητούς υπολογιστές κάτι καινοτόμο και μπορείς να το «κολλήσεις» σε αυτό που κάνεις, είναι σήμερα ότι πιο πολύτιμο για να δεις το μέλλον. Επενδύουμε σε υποδομές, χρειαζόμαστε πολύ υψηλές ταχύτητες…», λέει ο κ.Μίχος και προσθέτει:

«Σε αυτή τη φάση τρέχει το business plan που υπήρχε όταν ανακοινώσαμε τον στόχο των 150 εκατ. ευρώ και «στήνουμε» το πλάνο της 5ετίας έως το 2030. Υπολογίζω ότι θα υπερβούν το όριο των 100 εκατ. ευρώ σε 5 ή το πολύ 7 χρόνια. Ωστόσο το αποτύπωμα των νέων επενδύσεων θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο διάστημα. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι να επανεπενδύει την κερδοφορία και την υγιή ανάπτυξή της. Όλη αυτή τη δύναμη που παράγουμε, θέλουμε να την ρίξουμε πίσω στην αγορά, όχι απλά να δημιουργούμε ένα μέγεθος. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη. Προφανώς θα δοθούν μερίσματα στους μετόχους και κίνητρα στους εργαζομένους. Ένα πράγμα έμαθα από τη ζωή μου, ξεκινώντας από χαμηλά: επένδυε για να μπορείς του χρόνου να επενδύσεις ξανά και να μεγαλώνεις συνεχώς την επιχείρησή σου..»

Ο Ιωάννης Μίχος δίνει το περίγραμμα του νέου business plan και αποκαλύπτει μια πρόσφατη κίνηση: 2 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η συγχώνευση 3 μεγάλων θυγατρικών, στις οποίες η Epsilon Net κατείχε το 100%, των Data Communication, CSA-leader στο χώρο του φαρμάκου και Epsilon HR. Τρεις βασικοί «πυλώνες» του οικοδομήματός της που ενοποιήθηκαν με την μητρική – η οποία ενδυναμώθηκε σημαντικά από την «ανατολή» του 2025, με στόχο οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης των εσωτερικών δομών, παράλληλα με την απαιτητική διαδικασία του delisting, συστάθηκε μια ομάδα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς στην Β’ φάση του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνεται πρόγραμμα 42 εκατ. ευρώ για ψηφιακά εργαλεία ΜμΕ, ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα αιτήματα πελατών.

Δημιουργήθηκαν επίσης νέα chatbot για την υποστήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων, με το πελατολόγιο της Epsilon Net να αριθμεί περισσότερα από 150.000 ΑΦΜ (έναντι 130.000 πέρσι).

Ο ρυθμός ανάπτυξης κυμάνθηκε σε ποσοστό 20%-25% το 2024 και αναμένεται να διατηρηθεί το 2025. Οι επιδόσεις της Epsilon Net ανταποκρίνονται στο guidance για κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος της φετινής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά θεωρείται μικρή. Για το 2024 τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 115 εκατ. ευρώ.

epsilon net

«Πρώτα Ευρώπη, μετά ΗΠΑ»

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της Epsilon Net. Ο κ.Μίχος επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του newmoney για τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη κατά πρώτο λόγο και τις σκέψεις για τις ΗΠΑ.

«Την Αμερική δεν την αποκλείουμε λόγω της General Atlantic. Υπάρχουν συζητήσεις αναγνωριστικού επιπέδου για το που μπορούμε να εξάγουμε την τεχνολογία μας σε αυτή την τεράστια αγορά, αλλά κυρίως βλέπουμε προς Ευρώπη…», εξηγεί.

Σε προτεραιότητα παραμένουν Ρουμανία και Κύπρος, όπου ο όμιλος σκοπεύει να ενισχύσει τα γραφεία του, όμως εξετάζει όλες της αγορές των χωρών αυτού του «τόξου», Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία κ.λπ.

«Όλες παρουσιάζουν σοβαρή ανάπτυξη σε τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις, πάντα στο business software και όλες μας ενδιαφέρουν, είτε με εξαγορές άλλων εταιρειών είτε με localisation των δικών μας προιόντων. Με την General Atlantic το μοντέλο των εξαγορών στο εξωτερικό γίνεται πάρα πολύ ελκυστικό. Γιατί βγαίνουμε στην αγορά με ένα πολύ σφριγιλό σχήμα, μια μεγάλη εταιρεία, ένα mega fund και μια τράπεζα, έχοντας δυο πολύ ισχυρούς συνεταίρους που τους ενδιαφέρει η εξωστρέφεια, έτσι ώστε να κινηθούμε πιο δυναμικά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το μέλλον», σχολιάζει.

Θεωρεί εφικτό το πλάνο ανάπτυξης σε πιο μεγάλες οικονομίες, σε Ιταλία και Ισπανία, σε κάθετες αγορές στις οποίες εξειδικεύεται η εταιρεία, όπως ο τομέας του hospitality και travel technology. Εκεί, η Epsilon Net εξυπηρετεί πάνω από 100 ξενοδοχειακές αλυσίδες και ξενοδοχεία με τα συστήματά της και θα επιδιώξει μεγαλύτερη διείσδυση, με συνεργασίες ή εξαγορές.

«Μας βοήθησε πολύ το ΧΑ»

«Το Χρηματιστήριο Αθηνών μας βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μας βήματα. Μας πρόσφερε ώθηση για να κάνουμε πολύ γρήγορα πολλά πράγματα, μας οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη, δεν το συζητάμε, όλα είναι σαν να γράφεις ένα… βιβλίο», παραδέχεται ο Ιωάννης Μίχος και επισημαίνει: «Συνέβη ό,τι συνέβη διότι ήμασταν και εμείς έτοιμοι, αλλά και πολύ προσεκτικοί. Είχαμε πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, από το 2013, μέσα στην κρίση, στις νέες τεχνολογίες. Κάναμε την πλατφόρμα του «Πυλώνα» που μέχρι σήμερα θεωρείται από τις πιο καινοτόμες και η πιο φρέσκια τεχνολογική επένδυση στο ERP στην Ελλάδα. Χωρίς δάνεια ή με πολύ μικρά δάνεια. Τα προϊόντα ωρίμασαν το 2027-18, ήρθε και η μετάταξη και το «μπαμ» της ελληνικής οικονομίας, άρα έκλεισε ο κύκλος της κρίσης. Άρχισαν οι επιχειρήσεις να επενδύουν, άρχισε το δημόσιο να δημιουργεί θεσμούς που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 2019 άνοιξε ένας κύκλος ανάπτυξης και εμείς, λες και το είχαμε προβλέψει, είμασταν με τις… βαλίτσες στο χέρι την ώρα που περνούσε το τρένο! Η εταιρεία εκτινάχθηκε και το 2025 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, με δυο ισχυρούς συνεταίρους, με άλλη ευελιξία και άλλο μέγεθος.».

Ο κ.Μίχος ανέφερε τα παραδείγματα ξένων εισηγμένων οι οποίες έφυγαν από το χρηματιστήριο όπως η Epsilon Net, διέγραψαν ένα μεγάλο κύκλο ανάπτυξης και επέστρεψαν στο ταμπλό:

«Το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολύ. Ίσως το ξαναδούμε κι εμείς αργότερα. Δεν έχουμε απορρίψει τον θεσμικό ρόλο του χρηματιστηρίου. Μπορεί να είναι ένα χρηματιστήριο του εξωτερικού αν όλα αυτά τα σχέδια πετύχουν, αλλά και το ελληνικό. Όταν ανήκεις στις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν, τα φώτα στρέφονται και στο ΧΑ…».

«Θα είμαι εδώ»

Σε ερώτησή εάν θα σκεφτόταν να πουλήσει το ποσοστό του (55,42%) ή μέρος του αν δεχθεί μια δελεαστική πρόταση, με δεδομένο ότι η αποτίμηση της εταιρείας εκτοξεύθηκε στα 650,4 εκατ. ευρώ, απαντά:

«Σίγουρα, όταν δημιουργούνται αξίες έχει νόημα να διαπιστώνεις πόσο πραγματικά είναι χειροπιαστές, πέρα από τα νούμερα στις αποτιμήσεις. Εγώ όμως εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι έχω πολλά ακόμα να προσφέρω, δεν το αντιμετωπίζω εγωιστικά. Διαθέτω τη δύναμη, το όραμα και αυτό που λένε οι Γιαπωνέζοι: να έχεις έναν λόγο να ξυπνάς το πρωί με διάθεση. Ξεκίνησα μικρός και ηλικακά το υποστηρίζω. Είμαι σε ένα peak της δημιουργικής μου ζωής και δεν θα ήθελα να χαθεί αυτό. Όταν κάποιος αρχίζει και ρευστοποιεί, πιθανότατα να συνδέεται και με μια άλλη προσωπική διαδρομή, που είναι θεμιτή βέβαια. Όσο ο ρόλος μου είναι κομβικός για την εταιρεία θα είμαι εδώ.».

Διαβεβαιώνει ότι η έδρα του ομίλου παραμένει «παραδοσιακά στη Θεσσαλονίκη, την πιστεύουμε πολύ, από εκεί ξεκινήσαμε, εκεί κρατάμε το στρατηγείο μας» και δεν αρνείται την προοπτική ίδρυσης θυγατρικής στις ΗΠΑ («Θα ήμουν πολύ… happy, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τέτοιο σχέδιο στα σκαριά, αλλά αν μέσα στην 3ετία συζητήσουμε με την General Atlantic για γραφείο στις ΗΠΑ, θα το εξέταζα.»).

Όπως αναφέρει, συμφωνεί με τη δήλωση στελέχους της SoftOne ότι η αγορά του business software στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη τη συγχώνευση Entersoft και SoftOne, γιατί τα στιβαρά σχήματα κάνουν την αγορά να κινείται με σοβαρές επενδύσεις, παρέχουν αξιόπιστες λύσεις στον πελάτη και αποτρέπουν την είσοδο ανταγωνιστών από το εξωτερικό.

Η Epsilon Net θα συνεχίσει τις εξαγορές ελληνικών εταιρειών, παρότι η «μεγάλη πρόκληση είναι η εξωστρέφεια και σε προσωπικό επίπεδο», και ενδεχομένως θα επεκταθεί εκτός επιχειρηματικού λογισμικού, σε «εφαπτόμενους» τομείς («όσο διευρύνεις το all in one μπαίνεις και σε άλλα χωράφια, όχι όμως… ξένα»), όπως το e commerce, η αγορά των πρακτόρων στον τουρισμό, η αυτοματοποίηση προμηθειών, εξειδικευμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.

Σε βάθος 4ετίας ο όμιλος προχώρησε σε πάνω από 20 deals με ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με τον κ.Μίχο είναι προς το συμφέρον και των μικρότερων εταιρειών να προσαρτηθούν στο τεχνολογικό «άρμα» της Epsilon Net: «Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, διαθέτουμε 400 developers, δημιουργούμε νέα στελέχη και νιώθω υπερήφανός για όλα αυτά. Σε κάθε κομβική αλλαγή της τεχνολογίας αιχμής, αν δεν φροντίσεις να είσαι μπροστά από τις εξελίξεις, κινδυνεύεις να χάσεις το τρένο. Για μας αυτό αποτελεί ευθύνη. Έχουμε τις κεραίες ανοικτές πάντα, με προτεραιότητα το R&D, τις επενδύσεις μας, τις υποδομές.».

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Φιλίππου: Αλλάζει το όνομα στην πρώην ΕΒΓΑ και ρίχνει νέα κεφάλαια

Κατερίνα Μαλαματίνα: Αντιμέτωπη με το σφυρί για ιδιοκτησίες στη Μύκονο (pics)

ΥΠΕΘΟ: «Στοίχημα» για δηλώσεις εισοδήματος χωρίς παράταση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα