Αποφασισμένη να συνεχίσει τις εξαγορές εμφανίζεται η διοίκηση της Epsilon Net μετά το τριπλό «χτύπημα» των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα την από κοινού απόκτηση της ιστορικής Singular Logic με την SpaceHellas.
Σε αυτό το «μέτωπο» δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν σύντομα νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως τονίζει στο newmoney ο Πρόεδρος και CEO της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Ιωάννης Μίχος.
Τέλος Ιουλίου ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πολωνική Hoteliga, Οκτώβριο πήρε σειρά η Data Communication, 11 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε επίσημα αυτή για την Singular Logic και τώρα τι;
«Στα σχέδια μας είναι νέες συνέργιες και εξαγορές που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τομέα του business software, δεν μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε γενικότερα σε διαφορετικά αντικείμενα, αλλά σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά…».
Με αυτή την απάντηση του ο κ.Μίχος δίνει το στίγμα των προσεχών κινήσεων της εταιρείας, η οποία κατά τον ίδιο διανύει την πιο ώριμη περίοδο της ανάπτυξης της, πιο έτοιμη από ποτέ για να αδράξει τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας στον κλάδο.
Δηλώνει, επίσης, ότι το deal για την Singular Logic «μας έφερε πιο κοντά με την Space Hellas» και αποκαλύπτει την πιθανότητα να «συμμαχήσουν» οι δυο εταιρίες για να διεκδικήσουν ένα σημαντικό κομμάτι από τα μεγάλα projects για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, άρα και να συμμετάσχουν σε κοινό σχήμα σε κάποιους διαγωνισμούς.
Σε μια χρονιά με πολλές προοπτικές και προσδοκίες η Epsilon Net ως expert στην ηλεκτρονική τιμολόγηση περιμένει πολλά και από την επίσημη έναρξη της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταχωρούν από 1/7/2021 τα δεδομένα τους στο σύστημα My Data της ΑΑΔΕ.
-Πως θα σκιαγραφούσατε, κύριε πρόεδρε, την επόμενη μέρα της Epsilon Net, μετά και από την εξαγορά της Singular Logic και την συμπόρευση της με την Space Hellas, σε σχέση και με τις μεγάλες προοπτικές του κλάδου;
«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή και για την εταιρεία και την πορεία της μέσα στο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα και σε σχέση με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί στην αγορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων.
Θεωρώ ιδανικό το timing για την Epsilon Net. Διότι, επενδύσαμε τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε τις κινήσεις των εξαγορών, ωριμάσαμε σαν εταιρεία και τώρα σε μια τόσο απαιτητική εποχή, είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από πλευράς προϊόντων, οργάνωσης και δυνατοτήτων μπροστά στις προοπτικές που ανοίγονται, έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις. Αν θα έπρεπε να απαντήσω με μια φράση, θα έλεγα ότι βαδίζουμε σε μια πολύ έντονα αναπτυξιακή φάση της εταιρείας, σε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την πληροφορική παγκοσμίως!
Το οξύμωρο είναι ότι μέσα στις δυσμενείς αυτές συνθήκες και την αβεβαιότητα που προκάλεσε για το μέλλον η πανδημία και στην Ελλάδα, στο κομμάτι της τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες.
Γιατί όλες οι επιχειρήσεις κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν να δουλεύουν από απόσταση και να μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό σου, το iPad, το φορητό κομπιούτερ σαν θέση εργασίας, χωρίς να είσαι στο γραφείο σου στην εταιρία. Αυτό έγινε πιο προφανές, πιο αναγκαίο. Ένα μοντέρνο σύστημα που δουλεύει σε cloud, σε web περιβάλλον μπορώ να το χρησιμοποιήσω από οπουδήποτε. Να πάρω παραγγελίες μέσω διαδικτύου, να κάνω τις πληρωμές μου και να λειτουργήσω ολοκληρωμένα την επιχείρηση μου, ακόμα και όταν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού μου δεν θα είναι στην έδρα της. Κάτι το οποίο πριν από 1-1,5 χρόνο ήταν αδιανόητο…
Το δεύτερο χαρακτηριστικό αφορά περισσότερο την εγχώρια πραγματικότητα. Στην Ελλάδα η τάση για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων ενισχύεται από τις θεσμοθετημένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από την 1η Ιουλίου 2021 οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να στέλνουν όλα τα δεδομένα τους σε σύνδεση με την πλατφόρμα My Data της ΑΑΔΕ, για την καλύτερη οργάνωση του οικονομικού τομέα του δημοσίου, την περιστολή της φοροδιαφυγής και την επίτευξη όλων των στόχων τους οποίους θέτει η δημόσια διοίκηση.»
– Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θεωρείται από τα δυνατά σημεία της Epsilon Net στην αγορά της πληροφορικής. Τι ακριβώς προσφέρουν τα προϊόντα της;
«Πράγματι, αποτελεί από τα δυνατά μας σημεία η δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του My Data. Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας που πήραμε την έγκριση και ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την ΑΑΔΕ.
Η επικοινωνία με την πλατφόρμα My Data γίνεται μέσα από δυο διαδρομές. Η μια είναι να είσαι πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης και η άλλη απευθείας από τα συστήματα σου. Η Epsilon Net διαθέτει και στις δυο διαδρομές επικοινωνίας ότι πιο προηγμένο υπάρχει σήμερα τεχνολογικά και έχουμε εξασφαλίσει την απόλυτη συνδεσιμότητα με τις υπηρεσίες και τον server του υπουργείου.
Για αυτό πιστεύω, λοιπόν, με τις στρατηγικές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Epsilon Net, τις εξαγορές, και τις επενδύσεις από το 2013 και μετά σε τεχνολογίες cloud και web, το άνοιγμα της αγοράς μας βρίσκει στην πιο ώριμη, στην πιο ιδεατή στιγμή για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης.
Αισθάνομαι εξαιρετικά αισιόδοξος και για την εταιρία, αλλά και για την αγορά, διότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάνει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και αυτό βοηθάει συνολικά στην ενίσχυση της οικονομίας.»
– Με δεδομένο ότι η Epsilon Net παρουσιάσθηκε πολύ δραστήρια τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο των εξαγορών άλλων εταιρειών, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της σε αυτό τον τομέα και ποια γενικότερα τα επενδυτικά της πλάνα; Να περιμένουμε νέες εξαγορές;
«Είναι σωστό ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και εξαιρετικά ώριμα, έχοντας ως «όπλο» μια πολύ υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Βλέπαμε την αγορά να αλλάζει, τα επόμενα βήματα μας έμοιαζαν προφανή και χαίρομαι που καταφέραμε να τα υλοποιήσουμε.
Διότι, όλες αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις εμπεριέχουν πάντα μια δυσκολία. Απαιτούν διαπραγματεύσεις, πρέπει να ταυτισθούν οι διαδρομές των νέων σχημάτων και στην συνέχεια οφείλεις να πετύχεις την λειτουργική ενσωμάτωση τους ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι από τον απολογισμό των κινήσεων στις 3 εξαγορές που έγιναν από το καλοκαίρι, της Hoteliga, της Data Communication και της Singular Logic η οποία είναι η μεγαλύτερη.
Ήρθαμε σε επαφή με το έμψυχο υλικό των εταιριών, διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, δημιουργούμε τις νέες ομάδες μαζί τους και αυτό μας βοηθά πάρα πολύ για την επόμενη μέρα. Οι κινήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχημένες και είμαστε ενθουσιασμένοι από τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα. Από το μερίδιο αγοράς που μας δίνουν, τις νέες συνέργιες, την ποιότητα των ανθρώπων και την υψηλή τεχνογνωσία που διέθεταν τα σχήματα τα οποία εξαγοράσαμε. Αυτό μας προσφέρει την δύναμη και την διάθεση για να προχωρήσουμε και σε νέα βήματα. Η αγορά ζητά συνενώσεις και συνέργιες και ένας πολύ ισχυρός τρόπος για να τις πετυχαίνουμε είναι η μετοχική συνεργασία. Είτε με συνολική εξαγορά, είτε ενός μεγάλου ποσοστού.
Στα σχέδια μας συμπεριλαμβάνονται νέες συνέργιες και εξαγορές που έχουν να κάνουν, κυρίως, με τον τομέα του business software. Δεν μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε γενικότερα σε διαφορετικά αντικείμενα, αλλά σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά.
Οτιδήποτε κινείται στις λύσεις του λογισμικού και των υπηρεσιών του business software για επιχειρήσεις, είτε σε κάθετες αγορές, είτε για συγκεκριμένες ανάγκες αγορών μας ενδιαφέρει, το αξιολογούμε και νομίζω ότι θα έχουμε ίσως και σύντομα ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε. Βρισκόμαστε σε μια διαρκή συζήτηση πως μπορεί να διευρυνθεί αυτός ο πυρήνας εταιρειών για την Epsilon Net που τώρα έχει μεγαλώσει πολύ, φέρνοντας παραπάνω μερίδια, καινούργια προϊόντα και τεχνογνωσία. Αναφερόμαστε και σε τεχνολογικές καινοτομίες και σε κάθετες ειδικές λύσεις λογισμικού που υπάρχουν σήμερα στην αγορά… Οπότε η απάντηση στην ερώτηση σας είναι απόλυτα θετική!»
– Η πρώτη αποτίμηση σας από την εξαγορά της Singular Logic για την Epsilon Net ποια είναι κύριε Πρόεδρε;
«Με την εξαγορά της Singular Logic αποκτήσαμε ένα σημαντικά μεγάλο πελατολόγιο, περίπου 40.000 πελατών, τεχνογνωσία και εξαιρετικό έμψυχο υλικό, ανθρώπους με πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Πρόκειται για την πιο ιστορική εταιρεία πληροφορικής στην Ελλάδα με 35 χρόνια πορείας. Φαντασθείτε, λοιπόν, πως όλη αυτή η εμπειρία μετουσιώνεται σε εταιρικές δομές και προϊόντα.
Πολλές φορές όταν πας να εξαγοράσεις μια εταιρία που είναι κάποια χρόνια σε προβλήματα περιμένεις περισσότερες δυσκολίες. Αλλά, για εμάς ο τρόπος που ενσωματώνουμε την Singular Logic και λειτουργούμε μαζί της στην επόμενη μέρα της Epsilon Net, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη.
Κατά καιρούς είχαν κυκλοφορήσει σχόλια για …σκελετούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι τελικά δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βρήκαμε, αντιθέτως, μια οργανωμένη εταιρία, με σαφέστατα γνωστά προβλήματα, τα οποία κυρίως είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν υπήρχε επιχειρηματική στρατηγική τα τελευταία χρόνια. Όπως, επίσης, δεν υπήρχε όραμα στην κατεύθυνση και τον τρόπο ανάπτυξης, καθώς στον κλάδο της τεχνολογίας πρέπει να μπορείς και να προβλέπεις επιλογές.
Χρειάζεται το αισθητήριο το επιχειρηματικό για να ξέρεις προς τα πού πάει η αγορά και τι θα είναι αυτό που θακαθορίσει τις εξελίξεις μέσα στην εταιρία. Αυτό έλειπε από την Singular Logic. Τώρα, δημιουργούμε την επόμενη μέρα, επιτυγχάνοντας μια όσμωση με τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες, με οριζόντιες συνέργιες στις γραμμές παραγωγής και έχουμε πετύχει θεαματικά αποτελέσματα σε αυτούς τους 3 μήνες. Γι’ αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξος και για την δυναμική που η Singular μας δίνει καθημερινά, μετά από αυτή την εξαγορά.»
– Φέτος είναι η χρονιά των… διαγωνισμών για την πληροφορική, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Κοινή αίσθηση είναι ότι καμιά εταιρεία του κλάδου δεν θα μείνει αδιάφορη. Ποια έργα θα διεκδικήσει η EpsilonNet; Θα συμμετάσχει σε κοινά σχήματα;
«Είναι σίγουρο ότι αυτός ο χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν το δημόσιο κινείται με έργα αυτού του είδους, συμπαρασύρει σε αντίστοιχη ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα.
Το εγχείρημα με την Singular Logic και η επιτυχία του μας έφερε πιο κοντά με μια άλλη σημαντική εταιρεία που κι αυτή δραστηριοποιείται σε αυτό το κομμάτι και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Άρα, μελετούμε διάφορες εκδοχές για τις συμμετοχές μας σε διαγωνισμούς: τόσο σε συνεργασία με την Space Hellas και μέσα από την Singular Logic – όπου είμαστε μαζί – ή με κοινές δράσεις, σε τομείς που ταιριάζουν στην τεχνογνωσία και στο expertise που διαθέτει το καθένα σχήμα.
Η απάντηση είναι ότι, ναι, βλέπουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους διαγωνισμούς και πιστεύουμε ότι λόγω μεγέθους, εμπειρίας και ιδιαίτερης εξειδίκευσης μπορούμε να πάρουμε ένα σημαντικό κομμάτι από οποιαδήποτε έργα ανοίξουν στο μέλλον και στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό, με φόντο τον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Με αφορμή αυτό, θέλω να πω ότι η εμπειρία μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία με την Space Hellasπραγματικά με κάνει να νιώθω πολύ περήφανος.
Γιατί είναι δύσκολο στις συνεργασίες να καταφέρεις να βρεις την συμπληρωματικότητα, το που ο ένας μπορεί να κερδίσει από τον άλλον, πως και σαν άνθρωποι να διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας και τελικά το 1+1 να γίνεται …3, όχι 2. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, όπως ταιριάζει και στο μέγεθος της εταιρίας.»
– Ποιοί διαγωνισμοί είναι πιο κοντά στα πρότυπα της Epsilon Net;
«Μας ενδιαφέρει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν την οργάνωση διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δημοσίου σε επίπεδο μισθοδοσίας, HR κ.α. και ταιριάζει στο expertise και την τεχνογνωσία μας. Ένας τέτοιος διαγωνισμός έτρεξε πρόσφατα, συμμετείχαμε και αναμένουμε τα αποτελέσματα του. Το εύρος αυτών των έργων είναι τεράστιο…».
– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα τρέχει με την ταχύτητα που οι περισσότεροι νομίζουμε ή η εικόνα δεν είναι, ίσως, τόσο ικανοποιητική;
«Εγώ έχω εντυπωσιασθεί θετικά από την ταχύτητα της προσαρμογής των Ελλήνων στις νέες συνθήκες. Θα χρησιμοποιήσω και ένα λίγο παλαιότερο παράδειγμα. Όταν άρχισε να μεγαλώνει η κρίση και επιβλήθηκαν τα capital controls, είχε εκτιναχτεί η χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Ισχύει εν μέσω της πανδημίας η ίδια λογική και ίσως ακόμα περισσότερο, μια και μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις παγκοσμίως. Είναι κάτι που δεν είχαν ζήσει ούτε οι προηγούμενες γενιές και τελείως διαφορετικό από ότι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε.
Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση επιταχύνθηκε σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και είδα με ικανοποίηση να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα ο κόσμος, από το πως αυξήθηκαν οι συναλλαγές μέσω Ιντερνετ και e shops και πόσο γρήγορα άλλαξαν συνήθειες ετών σε σχέση με την λειτουργία της αγοράς. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν. Το κομμάτι του ψηφιακού εκσυγχρονισμού λειτουργεί σε συνθήκες πανδημίας ήδη πολύ καλά. Υπάρχει και η πρόθεση και η νοοτροπία να γινόμαστε όλοι καλύτεροι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση…».
Διαβάστε ακόμη:
Αποζημιώσεις ενοικίων: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020
Επιστρεπτέα 7: Τέλος οι αιτήσεις – Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές
Μπιλ Γκέιτς: Αποκαλύπτει γιατί έχει αγοράσει 1.000.000 στρέμματα γης