«Στο βασίλειο των ιδεών όλα εξαρτώνται από τον ενθουσιασμό. Στον πραγματικό κόσμο όλα στηρίζονται στην επιμονή». Η φράση αυτή του Γερμανού λογοτέχνη και διανοητή Γκαίτε πιθανότατα αποτυπώνει με πληρότητα την προσήλωση του κ. Νίκου Λύκου, βασικού μετόχου της Austriacard Holdings, που με τη σειρά της ελέγχει τη γνωστή εταιρεία Inform Λύκος Συμμετοχών, σε έναν στόχο που επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια: την εισαγωγή του ομίλου σε μια ξένη χρηματιστηριακή αγορά.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που είχε επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν, χωρίς όμως επιτυχία, πιθανώς εξαιτίας λανθασμένων παραδοχών ή ακόμη και λόγω ατυχών συγκυριών. Τώρα, όμως, φαίνεται πως ο στόχος αυτός για τον 65χρονο επιχειρηματία, με σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Essex και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο φημισμένο Τempleton College της Οξφόρδης, είναι ίσως πιο κοντά από ποτέ.
Το σχέδιο
Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και πού αποσκοπεί; Η Austriacard Holdings (ACAG), ένας από τους κορυφαίους παρόχους λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη (στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο κ. Λύκος) θα συγχωνευτεί με την κατά 70,79% θυγατρική της Inform Λύκος Συμμετοχών και θα υποβάλει αίτηση εισαγωγής στα Χρηματιστήρια της Βιέννης και της Αθήνας. Πρακτικά γίνεται ένα reverse merger, με τη μη εισηγμένη μητρική εταιρεία (Austriacard) να συγχωνεύεται διασυνοριακά με την εισηγμένη θυγατρική (Inform Λύκος) και να δημιουργείται ένας σημαντικά μεγαλύτερος σε αξία όμιλος που θα πραγματοποιεί 300 εκατ. ευρώ πωλήσεις, EBITDA 40 εκατ. ευρώ και θα έχει δανεισμό πέριξ των 80 εκατ. ευρώ, με τις μετοχές του να διαπραγματεύονται παράλληλα στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης.
Αφού προηγουμένως ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές και τις γενικές συνελεύσεις αμφοτέρων των εταιρειών, η διαδικασία για την εισαγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Με τον τρόπο αυτό, οι σημερινοί μέτοχοι της Inform Λύκος θα αποκτήσουν μετοχές μιας πολύ μεγαλύτερης εταιρείας, η αποτίμηση της οποίας με την προβολή των ενοποιημένων στοιχείων και με έναν «συντηρητικό» πολλαπλασιαστή εκτιμάται πως θα ανέλθει στα επίπεδα των 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοι της Austriacard θα ενοποιούν πλέον ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς μειοψηφίες.
Πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα έχει ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος από το 2011 κατέχει τη θέση του CEO της Inform, ενώ από το 2013 είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ACAG. Με περισσότερα από 25 χρόνια πείρα σε εισηγμένες εταιρείες, είτε ως CEO είτε ως CFO, έχοντας ηγηθεί δύο IPOs, της Πλαίσιο Computers το 1999 και της Κορρές το 2007, τώρα αναλαμβάνει να τρέξει την εισαγωγή του νέου ομίλου σε Αθήνα και Βιέννη.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο «business stories», ο ενοποιημένος όμιλος θα αποκτήσει παρουσία σε μια μεγαλύτερη και πιο διεθνοποιημένη αγορά, αποκτώντας πρόσβαση σε μια νέα δεξαμενή κεφαλαίων. Ειδικότερα, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου Information Management στον οποίο δραστηριοποιείται σήμερα η Inform Λύκος, με δυνατότητα περαιτέρω πρόσβασης σε διεθνή χρηματοδότηση, ενώ θα δημιουργηθούν ευκαιρίες προώθησης των λύσεων που έχει ήδη αναπτύξει σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες η Austriacard ήδη δραστηριοποιείται.
Αντίστοιχα, η τελευταία θα βελτιώσει την πρόσβασή της σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχοντας εξασφαλίσει αυξημένη διαφάνεια και προβολή ως εισηγμένη σε δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. «Ο όμιλος έχει φθάσει σε τέτοιο μέγεθος που είναι ευπρόσδεκτος σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε πλήρως το παγκόσμιο αποτύπωμά μας», αναφέρει ο 56χρονος μάνατζερ.
Από το μελάνι και το χαρτί στην ψηφιακή εποχή
Το παγκόσμιο αυτό επιχειρησιακό αποτύπωμα του ομίλου είναι ήδη εντυπωσιακό, καθώς αφορά οκτώ παραγωγικές εγκαταστάσεις και κέντρα προσωποποίησης στην Ευρώπη, στη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ. Απασχολεί 1.400 άτομα και διαθέτει διεθνή παρουσία στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security) και της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management). To 2021 η ACAG, σε ενοποιημένη βάση, είχε κύκλο εργασιών 178 εκατ. ευρώ και 26,8 εκατ. ευρώ EBITDA, ενώ το α’ εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 137,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 69% σε ετήσια βάση) και τo προσαρμοσμένo EBITDA σε 19,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 137% σε ετήσια βάση). Αντίστοιχα, η Inform Συμμετοχών, το 2021, σε ενοποιημένο επίπεδο κατέγραψε κύκλο εργασιών 75 εκατ. ευρώ, EBITDA 6,8 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους 0,5 εκατ.
Eχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους B2B (business-to-business) παρόχους ασφαλών λύσεων δεδομένων στην Ευρώπη, η διπλή εισαγωγή σε Βιέννη και Αθήνα καθιστά τον όμιλο περισσότερο «ορατό» στους ξένους επενδυτές. Όπως και να έχει, αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για μία από της μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις –η Inform Λύκος ιδρύθηκε το 1897 και είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1994- που ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Λύκο ως εκτυπωτικός οίκος, φέρνοντας και εγκαθιστώντας πρώτος στην Ελλάδα μηχανές παραγωγής φακέλων και απλού εκτυπωτικού υλικού και κατάφερε να μετεξελιχθεί, ενσωματώνοντας στη δραστηριότητά της τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τον κλάδο της, σε μια εταιρεία τεχνολογίας παρέχοντας λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και προϊόντα-υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και σε όσα αναφέρει ο κ. Λύκος, ο οποίος τονίζει πως η συγχώνευση αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία του ομίλου, καθώς είναι το αποκορύφωμα μιας 40ετούς προσπάθειας να οδηγηθεί από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν και σκέφτονταν μέσω μελανιού και χαρτιού, σε έναν κόσμο όπου η επικοινωνία είναι μια σειρά από δυαδικά ψηφία, στιγμιαία, παγκόσμια και χωρίς όρια.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί οι τουρκικές επιχειρήσεις κάνουν «ουρά» στις ακριβές αγορές ομολόγων