Οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας στον κλάδο της πληροφορικής επιβεβαιώνονται στην περίπτωση μιας ακόμα μικρότερου μεγέθους εταιρείας.

Η Ίλυδα ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της για τα μελλοντικά έσοδα και κέρδη της, με τη διεκδίκηση και υλοποίηση νέων σημαντικών ψηφιακών έργων για τους τομείς της υγείας και του φαρμάκου, όπως και για εκείνον της εκπαίδευσης, όπου εξειδικεύεται ενώ εισέρχεται σε μια νέα αγορά λογισμικού, αυτήν της διαχείρησης αποβλήτων, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης ο πρόεδρος και CEO της Βασίλης Ανυφαντάκης.

Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, ότι ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 20% στον κύκλο εργασιών της έναντι μιας πιο ισχυρής παρουσίας στον ιδιωτικό τομέα, με την προοπτική όμως να αυξηθεί αυτό σε ένα 50% ή και 60% τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Η Ίλυδα επιταχύνει τους ρυθμούς της στους διαγωνισμούς του RRF, με ισχυρούς «συμπαίκτες» από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (Vodafone, Nova).

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους τρέχει περίπου όπως και το περσινό, δεν περιλαμβάνει τα νέα έργα που έχουμε μπει. Τα «μεγάλα νούμερα» πιστεύω θα μας έρθουν ή προς το τέλος του 2023 όταν θα έχουμε πιθανότατα ορισμένες τιμολογήσεις ή αν καθυστερήσουν πολύ οι υπογραφές συμβάσεων θα πάμε στην άλλη χρονιά. Εχουμε καλή ομάδα και τα προϊόντα που παράγουμε είναι πολύ καλά. Αισιοδοξούμε, αλλά δεν θέλω να λέω πολλά. Καμιά φορά πάμε στην πηγή και δεν πίνουμε νερό», σχολίασε ο κ.Ανυφαντάκης.

Η Γ.Σ. ενέκρινε μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή (συνολικού μικτού ποσού 164.522,64 ευρώ) και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ίλυδας «…θα μπορούσαμε να δώσουμε φέτος και μεγαλύτερο. Ο μόνος λόγος που δεν το κάναμε είναι η νέα επένδυση μας που θα αφορά το περιβάλλον και μιλώ φυσικά για το αντίστοιχο λογισμικό. Αυτό χρειάζεται χρήματα. Του χρόνου θα διανείμουμε μεγαλύτερο μέρισμα, αν όλα πάνε καλά.».

Η εταιρεία βρίσκεται άλλωστε σε διαδικασία ένταξης των επενδύσεών της σε αναπτυξιακά προγράμματα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια γραφειοκρατικής φύσης ζητήματα (π.χ. το ύψος των φορολογημένων αποθεματικών). Σε μια περίπτωση εγκρίθηκε επιδότηση 350.000 ευρώ και σε μια δεύτερη εκκρεμεί αίτηση για επένδυση 2 εκατ. ευρώ.

Ως προς την προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης στα έργα του δημοσίου τομέα εξήγησε ότι η Ίλυδα κινείται σε εξειδικευμένες περιφερειακές περιοχές της αγοράς πληροφορικής στις οποίες έχει άνεση, για προκηρύξεις κυρίως των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, όπως και στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο των φαρμακείων και εξήγησε ότι στο κομμάτι π.χ. του ERP δεν μπορεί να παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς σε αυτό πρωταγωνιστούν άλλοι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου.

Τέσσερα έργα

Το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Ίλυδα μαζί με την Vodafone είναι το μοναδικό που έχει «κατέβει» σε διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του Εθνικού Φοιτητολογίου, ανέφερε ακόμα ο κ.Ανυφαντάκης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο RRF, δυανύει την φάση της αξιολόγησης, δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν το αποτελεσμά του, αλλά δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιος λόγος για να μην προχωρήσει.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το project που συσχετίζεται με το προϊόν λογισμικού my Cosmos e-University αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα- «ομπρέλα», που θα παρέχει κεντρική πληροφόρηση για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων όλης της χώρας και θα βοηθήσει για την καταπολέμηση του φαινομένου των «αιώνιων φοιτητών», με περικοπή προνομίων όπου συντρέχει λόγος. «Μια γκρίζα ζώνη στην οποία κανείς ως τώρα δεν έβαλε το χέρι του», ήταν μια φράση του.

Ένα πεδίο της αγοράς, όπου η Ίλυδα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και διαχειρίζεται το 85% των φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα, στην αγορά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ένα άλλο έργο προτεραιότητας για την Ίλυδα συσχετίζεται με διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, με 6 υποέργα συνολικού budget άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία συμμετείχε από κοινού με την Nova ως ένωση στην διαδικασία για το ένα από αυτά τα υποέργα με προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων και αντικείμενο την κεντροποιημένη διαχείρηση των προμηθειών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία (122), σε μια ενιαία και πάλι πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι ανάγκες του καθενός ή τα πιθανά πλεονάσματα σε κατηγορίες φαρμάκων. Και σε αυτή την περίπτωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του διαγωνισμού.

Ενα τρίτο έργο αφορά τον ΕΟΠΥΥ και το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους, μέσω μιας πολύ σύγχρονης τεχνολογικά πλατφόρμας, που λειτουργεί πιλοτικά 1,5-2 χρόνια και αφορά έως αυτή την στιγμή ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από δυο συγκεκριμένες παθήσεις, με στόχο να επεκταθεί πλέον –μέσω διαγωνισμού του RRF, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο- σε ένα σύνολο 50 παθήσεων.

Η λειτουργία της ξεκινά από την συνταγογράφηση ενός γιατρού σε έναν ασθενή του, το σύστημα ελέγχει την πορεία της εκτέλεσής της και ολοκληρώνεται με την παράδοση του φαρμάκου στο φαρμακείο που τον εξυπηρετεί ή και στο σπίτι του μέσω courier, εφόσον καθίσταται εφικτό.
Πρόσβαση στην πλατφόρμα δίνεται σε γιατρούς, ελεγκτές, ασθενείς και συνδυάζει πληροφόρηση από την πλευρά του φορέα και των φαρμακευτικών.

Είσοδος σε νέα αγορά

Τέλος, ο πρόεδρος της Ίλυδας αποκάλυψε: «Θα εισέλθουμε και σε μια νέα αγορά, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε παρουσία. Θα έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των αποβλήτων. Θα πραγματοποιήσουμε μια επένδυση. Πέφτουν πολλά χρήματα σε αυτόν τον τομέα. Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται μεγάλα ποσά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα πούμε αργότερα».

Στην χρήση του 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε ελαφρά μειωμένο κύκλο εργασιών 4,35 εκατ. ευρώ (-1,47%), μικτά κέρδη 2,457 εκατ. ευρώ (+25,82%), κέρδη πρό φόρων 1,305 εκατ. ευρώ (+90,83%), κέρδη μετά φόρων 1,285 εκατ. ευρώ από 430.000 ευρώ και EBITDA 1,491 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 14,26%).

Στην προσπάθεία περιορισμού των λειτουργικών δαπανών της δεν κατέβαλε αμοιβές πέρσι στα μέλη του Δ.Σ. και για φέτος η Γ.Σ. ενέκρινε χαμηλού ύψους ποσά.

Το καθαρό ταμείο της Ίλυδας ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα έχει εξασφαλισμένες απαιτήσεις άλλου 1,5 εκατ. ευρώ.
Το προσωπικό υψηλής κατάρτισης της εταιρείας αυξήθηκε στα 48 άτομα, από 42 στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και 35 πριν από μια διετία.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι εκλογές «αναβαθμίζουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επόμενες «κορυφές», τα μεγάλα περιθώρια και η νέα… πίστα  

Τι σημαίνει η επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος 

Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να «ποντάρουν» στα μακροπρόθεσμα ομόλογα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ