search icon

Επιχειρήσεις

«Ηλεκτρική» η καρέκλα του προέδρου στην Attica Bank

Όσο… αθόρυβη υπήρξε η παραίτηση του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με την τραπεζική αγορά, ωστόσο, να γνωρίζει εδώ και καιρό τις εύθραυστες ισορροπίες στα διοικητικά της Attica Bank, άλλο τόσο «κρότο» έκανε εκείνη του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

Σε «ηλεκτρική» εξελίσσεται η καρέκλα του προέδρου στην Attica Bank, με τον έναν μετά τον άλλον τους επικεφαλής να παραιτούνται και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ρίχνοντας κάθε φορά την τράπεζα σε νέα διοικητική κρίση.

«Η ιστορία» επαναλαμβάνεται», σχολιάζουν με νόημα στο Newmoney αρμόδιες πηγές που κλήθηκαν να τοποθετηθούν για την χθεσινή αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος είχε διαδεχθεί τον αποβιώσαντα Γιώργο Μιχελή, ο οποίος με την σειρά του, είχε αναλάβει πρόεδρος κατόπιν, επίσης, παραίτησης του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

«Και στις δύο περιπτώσεις η αιτία της αποχώρησης φέρεται να είναι η… σπουδή των μη εκτελεστικών μελών να ασκήσουν εκτελεστικά καθήκοντα, παραβιάζοντας επί της ουσίας τον ρόλο τους», προσθέτουν χαρακτηριστικά, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπουν το γεγονός ότι «παρών» σε αμφότερες τις εξελίξεις ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Θοδωρής Πανταλάκης.

Η επεισοδιακή παραίτηση Ρουμελιώτη

Όσο… αθόρυβη υπήρξε η παραίτηση Μητρόπουλου, με την τραπεζική αγορά, ωστόσο, να γνωρίζει εδώ και καιρό τις εύθραυστες ισορροπίες στα διοικητικά της Attica Bank, άλλο τόσο «κρότο» έκανε εκείνη του Ρουμελιώτη.

Κι αυτό γιατί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της τράπεζας άνοιξε «βεντέτα», τόσο με τον Πανταλάκη, όσο και με την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με συνέπεια τα εξώδικα να πέφτουν «βροχή».

Ο επόπτης, πάντως, μετά το επεισόδιο ξυλοδαρμού που εκτυλίχθηκε μεταξύ Ρουμελιώτη – Πανταλάκη, υποχρεώθηκε να τον καλέσει σε ακρόαση, κρίνοντας ότι «δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη αξιοπιστία, ούτε πληρούνται στο πρόσωπό του τα κριτήρια καταλληλότητας μέλους Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος και δεν ανταποκρίνεται στον ενισχυμένο και σημαντικό ρόλο του προέδρου του ΔΣ, ώστε να διασφαλίζεται η συνετή και χρηστή διαχείριση του πιστωτικού ιδρύματος».

Πιο αναλυτικά, έχοντας προηγουμένως ακούσει όλα τα μέλη του ΔΣ, τα οποία κλήθηκαν για την παροχή προφορικών εξηγήσεων, η ΤτΕ αποφάνθηκε πως ο κ. Ρουμελιώτης:

Οι εξελίξεις στα διοικητικά της τράπεζας, μάλιστα, γίνονται σε μία περίοδο όπου την επικαιρότητα μονοπωλεί ο «κόκκινος» εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας και η ευνοϊκή μεταχείριση που τύγχανε, τόσο από την κυβέρνηση, δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ίδια την Attica Bank.

Όπως προέκυπτε από την εμπιστευτική έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της τράπεζας οι χορηγήσεις προς τις εταιρείες Τοξότης, ΜΙΚΗ και ΑΝ.ΣΥ., συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα, «άγγιξαν» τα 108,7 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 49,1 εκατ. ευρώ το 2014 και μόλις 15 εκατ. ευρώ το 2012.

Από 01/01/2017 μέχρι 31/3/2018 δε, τα ανοίγματα του Ομίλου αυξήθηκαν από 105,95 εκατ. ευρώ σε 119,06 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη διαφοροποίηση του ακάλυπτου μέρους των πιστοδοτήσεων από 76,14 εκατ. ευρώ σε 91,34 εκατ. ευρώ.

Η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων (ΑΕΠ) της Attica Bank δε, εμφανιζόταν να ενέκρινε δύο εφάπαξ χορηγήσεις – μία τον Ιούλιο του 2017, ποσού πέντε εκατ. ευρώ και μία τον Φεβρουάριο του 2018, ποσού 3,5 εκατ. ευρώ – κατά παρέκκλιση της απόφασης να μην υπερβεί ο λογαριασμός Καλογρίτσα το όριο των 108 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αιτιολογικό για την χορήγηση των επίμαχων εφάπαξ μη ανακυκλούμενων πιστοδοτήσεων ήταν «η αναγκαιότητα κάλυψης των αναγκών της εταιρείας, προκειμένου να υποστηριχθεί η ομαλή εξέλιξη στην εκτέλεση των έργων της και κατ’ επέκταση η εύρυθμη λειτουργία της, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς την τράπεζα». Καμία από τις δύο, ωστόσο, δεν αποπληρώθηκε στη λήξη της.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του ομίλου Τοξότης μέχρι του ποσού των 110 εκατ. ευρώ.

Το τέλος για τον κ. Ρουμελιώτη ήρθε στις 13 Μαρτίου, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του, με το ΔΣ να επιλέγει ως αντικαταστάτη του τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Γιώργο Μιχελή.

Νέος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μακέδος

Στην κεφαλή της Attica Bank βρίσκεται ήδη από χθες ο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, ενώ καθήκοντα αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η θητεία του νέου συμβουλίου παραμένει ως έχει καθοριστεί με την από 02-09-2020 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ήτοι τριετής.

Exit mobile version