Σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι οι συζητήσεις για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα της αποκαλούμενης και «γαλλικής ZARA». Η αλυσίδα Kiabi, μέλος της επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας» της οικογένειας Μουλιέ, τους τελευταίους μήνες αναζητά χώρους για να στεγάσει τα πρώτα της καταστήματα, αλλά και συνεργασίες για τη διανομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον δύο γνωστές εταιρείες που διαχειρίζονται εμπορικά κέντρα και πάρκα, και όπως αναφέρουν στο newmoney πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι θέμα χρόνου να δοθούν τα χέρια.

H Kiabi ιδρύθηκε το 1978 από τον κ. Πατρίκ Μουλιέ στη Βόρεια Γαλλία, πρωτοστατώντας στη λεγόμενη «γρήγορη» και φθηνή μόδα, που τελικά θα εξελισσόταν σε τεράστια αγορά τις επόμενες δεκαετίες. Η εταιρεία είχε πέρυσι πωλήσεις ύψους 2,2 δισ ευρώ. Διαθέτει 606 φυσικά σημεία πώλησης, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Γαλλία, καθώς και ένα ισχυρό ηλεκτρονικό κανάλι που αποφέρει περίπου το 15% με 20% των εσόδων.

Μάλιστα, πέραν των καταστημάτων, το τελευταίο διάστημα άρχισε να λειτουργεί shop in shops εντός των καταστημάτων Decathlon, ιδιοκτησίας επίσης των Μουλιέ, σε Βέλγιο, Ιταλία και Γαλλία. Επίσης, έχει 26 εκατ. πελάτες σε 26 διαφορετικές χώρες και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να επεκτείνει το αποτύπωμα της στο εξωτερικό. Μόλις πρόσφατα εισήλθε στις αγορές της Ουρουγουάης, της Ν. Καληδονίας και της Αιγύπτου.

Στόχος της εταιρείας, όπως λέει η διοίκησή της, είναι να γίνει «η αγαπημένη, υπεύθυνη και προσβάσιμη μπράντα ένδυσης για τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο». Στα καταστήματά της θα βρει κανείς είδη ένδυσης γυναικεία, ανδρικά, παιδικά, καθώς επίσης και λευκά είδη, αντικείμενα αποθήκευσης και μικροέπιπλα. Τα καταστήματα αναπτύσσονται με μέσο χώρο πώλησης από 1.000 έως 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η Kiabi ανήκει στην επιχειρηματική «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μουλιέ, που έχει ως «ομπρέλα» της την εταιρεία συμμετοχών Association Familiale Mulliez. Κάτω απ’ αυτήν υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματικές οντότητες, κάποιες ιδιαίτερα γνωστές, που δραστηριοποιούνται αυτόνομα, διοικούνται ή εποπτεύονται από διάφορα μέλη της οικογένειας, αλλά έχουν κοινό βασικό μέτοχο! O «πατριάρχης» της οικογένειας είναι ο κ. Ζεράρ Μουλιέ (κεντρ. φωτ.). Η προσωπική περιουσία του 92χρονου μεγιστάνα υπολογίζεται σήμερα στα 26 δισ. ευρώ.

Επένδυση

Αυτή θα είναι η τέταρτη εταιρεία της οικογένειας που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, η τρίτη στον χώρο της λιανικής. Η αρχική επιχειρηματική διείσδυση της οικογένειας στη χώρα μας έγινε μέσω του Groupe Adeo, που ελέγχει την αλυσίδα Leroy Merlin. Το πρώτο κατάστημα, στο εμπορικό πάρκο του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», άνοιξε τις πύλες του τοn Μάρτιο του 2007 και έκτοτε ακολούθησαν άλλα έξι. Τα πέντε λειτουργούν στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα.

H δεύτερη επένδυση έγινε ως εξ αντανακλάσεως, όταν η οικογένεια με «όχημα» την επενδυτική Creadev απέκτησε το 2011 τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της Voltalia, εταιρείας στο χώρο των ΑΠΕ που διέθετε ήδη θυγατρική στη χώρα μας. Η τρίτη εταιρεία των Μουλιέ που εισήλθε στην Ελλάδα ήταν η αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon, η οποία διαθέτει πάνω από 1.500 καταστήματα σε 49 χώρες. Το 2018 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα, στο εμπορικό κέντρο Mare West. Έκτοτε θα ανοίξουν άλλα δύο, στο εμπορικό χωριό Smart Park στα Σπάτα και στο εμπορικό πάρκο River West Open στον Κηφισό (περισσότερα για την οικογένεια Μουλιέ εδώ).

Είσοδος ξένων αλυσίδων

Η επικείμενη είσοδος της Kiabi στην ελληνική αγορά έρχεται σε μια εποχή, κατά την οποία ξένες αλυσίδες, κυρίως απ’ την ανατολική Ευρώπη, βρίσκονται σε διαδικασία επιθετικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως η πολωνική Sinsay, του Ομίλου LLP, συμφώνησε με την Trade Estates για να εγκαταστήσει καταστήματα στo Smart Park και στα νέα Retail Parks σε Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στο πλάνο της για φέτος είναι να λειτουργήσει 20 νέα καταστήματα, αυξάνοντας το δίκτυό της σε 26 ως το τέλος της χρονιάς.

Τα 26 καταστήματα έχει φθάσει ήδη η έτερη πολωνική αλυσίδα, Pepco, με στόχο να τα διπλασιάσει ως το τέλος του 2025 (!), ενώ αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως την ελληνική αγορά διερευνούν σοβαρά και γερμανικές αλυσίδες ένδυσης, πάλι στην κατηγορία της οικονομικής ένδυσης και υπόδησης.

Διαβάστε ακόμη

Το «ντέρμπι» 6 μεγάλων του ποδοσφαίρου για το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ στα ετήσια έσοδα 

Φαντασμαγορικός γάμος με Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες, με Πρόεδρο Δημοκρατίας και κοσμικές περσόνες

Τα σημάδια που δείχνουν «φούσκα» στα κρυπτονομίσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ