Να ξεφύγει απ’ το φαύλο κύκλο παραγωγής ζημιών που αναγκάζουν κάθε χρόνο τον μέτοχο, την οικογένεια του εκλιπόντος Κυριάκου Φιλίππου, να βάζει το χέρι στην τσέπη μέσα από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου επιχειρεί η EMFI μέσα από ένα σχέδιο επιστροφής στα σημεία μικρής λιανικής (μίνι μάρκετ, περίπτερα κοκ).
Μία επιστροφή που επιχειρείται ήδη στα πρώτα σημεία με το σήμα της ιταλικής Gelati Menne, την οποία είχαν εξαγοράσει οι Φιλίππου το 2014. Ένα εγχείρημα ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο δεδομένων της κατάστασης της ίδιας της εταιρείας αλλά και των συνθηκών στην αγορά.
Προς το παρόν η EMFI πιστοποίησε την ολοκλήρωση της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει τις ζημιές του 2022 και θα της δώσει λίγο «χώρο» ώστε να εκτελέσει το δύσκολο, από άποψη ανταγωνισμού και κόστους, εγχείρημα.
Η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στα 103,16 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί μέσα στο 2022 δύο ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ποσού 5,1 εκατ. ευρώ, σε μία σειρά άλλων, που έγιναν τα περασμένα έτη παρά την προσπάθεια επέκτασης του εύρους των προϊόντων της.
Σημειωτέον πως σήμερα η EMFI πουλάει παγωτά, κυρίως ιδιωτικής ετικέτας, (ατομικά, οικογενειακά, πολυσυσκευασίες, χύμα), τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές εξωτερικού, αλλά και κρουασάν (ατομικά, πολυσυσκευασίες, παιδικά, βάφλες) καθώς και γλυκές ζύμες (διάφορες πίτες). Παρ’ όλα αυτά παραμένει βαθιά στο «κόκκινο».
Είναι ενδεικτικό πως και η χρήση του 2022, με τις μεγάλες δυσκολίες που είχε για όλες τις βιομηχανίες λόγω κόστους, αποδείχθηκε ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είδε τον κύκλο εργασιών της να αυξάνει κατά 18%, στα 38 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησε πρόσφατα τα μεν EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν αλλά ήταν μόλις 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα έδειξε καθαρές ζημιές 3,6 εκατ. ευρώ !Μάλιστα οι τελευταίες προστέθηκαν σε αυτές των προηγούμενων χρήσεων με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 τελικά να φθάσουν τα 124 εκατ. ευρώ.
Τα δε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν μόλις 49.727 ευρώ ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας εμφανίζονται να είναι 16 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης σημειώνεται πως ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 37,97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 34 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια λήξης μεταξύ δύο και πέντε ετών, μετά και την τελευταία συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας υπό τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αθανάσιο Κύρο Φιλίππου, οι βασικοί στόχοι για φέτος είναι:
- η ανάπτυξη των πωλήσεων στα επώνυμα παγωτά ΜΕΝΝΕ καθώς και στα επώνυμα προϊόντα ζύμης ΕΒΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Unilever το 2011 αφορούσε την πώληση του σήματος της ΕΒΓΑ μόνο στο παγωτό καθώς και του δικτύου διανομής τότε, οπότε και η EMFI το χρησιμοποιεί σε άλλα προϊόντα όπως ζύμες και κρουασάν.
- η ανάπτυξη των πωλήσεων, τόσο μέσω τις υφιστάμενης πελατείας, όσο και μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, στην κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
- η άμεση επέμβαση στις τιμές των προϊόντων λόγω των έντονων διακυμάνσεων των παραγόντων κόστους έτσι ώστε να διαφυλάσσεται τόσο η κερδοφορία όσο και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας
- η επένδυση σε παραγωγή ενέργειας (net metering) στην έδρα της εταιρείας με σκοπό την διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους
- η βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης
- η διατήρηση και διεύρυνση της σχέσης εμπιστοσύνης και ποιότητας με πελάτες, προμηθευτές και λοιπούς συνεργάτες
- η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας μέσω ΑΜΚ από τη μητρική
Διαβάστε ακόμη:
Ασύλληπτο: Στα $20 δισ. η ακίνητη περιουσία του Mr. Zara – Πού επενδύει τώρα
Ψάλτης: Σαφές ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ