Με άλλον έναν «βαρύ» πλειστηριασμό βρίσκεται αντιμέτωπη η οικογένεια Εμφιετζόγλου, καθώς, όπως αποκαλύπτει το newmoney, για τις 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα της «Βαλκάν Εξπόρτ» στη Θεσσαλονίκη.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε.», δηλαδή της διαδόχου της πρώην βιομηχανίας ξυλείας που μετετράπη σε εταιρεία ακινήτων.

Η εταιρεία είναι και σήμερα ενεργή με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και Αντιπρόεδρο, την κα. Μελίνα Εμφιετζόγλου.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα σχετικά δάνεια της Alpha Bank, ενώ η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), το 2019, σε 5.884.000 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Στο σφυρί θα βγουν πέντε γήπεδα «μετά πάντων των συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων» σε εκτός σχεδίου περιοχή της Κοινότητας Αγχιάλου της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, που είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Συγκεκριμένα:

  • Ένα ενιαίο γήπεδο, επιφάνειας 168.577,05 τ.μ., με τιμή εκκίνησης στα 2,8 εκατ. ευρώ.
  • Ένα ενιαίο γήπεδο, εμβαδού 40.831,56 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 550.000 ευρώ.
  • Ένα ενιαίο γήπεδο, εμβαδού 6.005,18τ.μ. με τιμή εκκίνησης 80.000 ευρώ
  • Ένα ενιαίο γήπεδο, «μετά των επ’αυτού ημιερειπωμένων και κατεδαφιστέων κτιρίων παλαιού βιομηχανικού συγκροτήματος (πρώην βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου) και μετά πάντων εν γένει των επ’ αυτού κτισμάτων, υπαρχόντων και μελλοντικών, συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων», επιφάνειας 139.606,30τ.μ., με τιμή εκκίνησης 2,45 εκατ. ευρώ.
  • Έκταση 628,33 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 4.000 ευρώ.

Οι εκτάσεις αυτές κατασχέθηκαν από τον Ιούνιο του 2017 και συναποτελούν ενιαία έκταση συνολικού εμβαδού 355.648,42 τ.μ. Στην ενιαία έκταση βρισκόταν η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας ξύλου «Βαλκάν Εξπόρτ», ενώ τα κτίσματα είχαν ανεγερθεί με διαδοχικές άδειες από το 1970 έως το 2001. Ωστόσο, από το 2002 υπήρξε σταδιακή διακοπή διαφόρων τμημάτων της βιομηχανικής δραστηριότητας της εταιρείας, μέχρι που το 2007 το εργοστάσιο κατέβασε ρολά και έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του.

Με βάση την έκθεση, συνολικά η μονάδα αποτελούνταν από 63 κύρια και βοηθητικά κτίσματα, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι ήδη κατεδαφισμένο. Σε όσα απέμειναν διαπιστώνεται ότι έχουν βανδαλισθεί και καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να υφίσταται πλέον μόνον ο φέροντας οργανισμός ή οι βάσεις οπλισμένου σκυροδέματος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα κελύφη των κτιρίων είναι πλήρως εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα χωρίς να πληρούν τα ελάχιστα κατασκευαστικά στοιχεία προστασίας (άνευ επικαλύψεων και κουφωμάτων) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους είναι πλήρως απαξιωμένες. Περιμετρικά της ενιαίας έκτασης υπάρχει περίφραξη με τοιχία και κάγκελα ή συρματόπλεγμα με σιδερένιους πασσάλους.

Η περιπετειώδης ιστορία

Η «Βαλκάν Εξπόρτ» ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη αρχικά ως εμπορική εταιρεία από τις οικογένειες Τακά, Ζουμπουλάκη, Γρηγοριάδη και Ζαρζαβατσάκη. Στην πορεία εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά βιομηχανία ξυλείας, καθώς από το 1965 απέκτησε μονάδα κόντρα πλακέ, το 1966 πριστήριο και μονάδα καπλαμά, ενώ το 1971 λειτούργησε την πρώτη στη χώρα μας μονάδα κατασκευής μοριοσανίδων.

Το 1990 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δύο χρόνια μετά ξεκίνησε η καθοδική πορεία της. Αφενός τα υψηλά τραπεζικά δάνεια, αφετέρου οι ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις των ιδιοκτητών οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας που σταμάτησε τη λειτουργία της το 1998. Στη συνέχεια, προς τα τέλη του 1999, πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου της Μηχανικής, συμφερόντων του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να ανακάμψει και να σταθεί στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της Μηχανικής έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 1999, ενώ τον Απρίλιο του 2000 ακολούθησε νέα ΑΜΚ ύψους 49 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η «Βαλκάν Εξπόρτ» διάκοψε οριστικά τη λειτουργία της ως βιομηχανία ξυλείας τον Αύγουστο του 2007 και μετατράπηκε σε «Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων» εστιάζοντας πλέον στους τομείς της εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης ακινήτων (Real Estate) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακολούθησαν τα αμέσως επόμενα χρόνια διεργασίες για την εξαγορά της από ομίλους του εξωτερικού, ωστόσο κανένα από αυτά τα σχέδια δεν ευοδώθηκε. Έτσι, φτάσαμε στην κατάσχεση για δάνεια του παρελθόντος και στον επικείμενο πλειστηριασμό…

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Κάτσος: Ο «συλλέκτης» prime ακινήτων και η βίλα Κοντομηνά στην Ύδρα

Μήνα – μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των ναύλων (πίνακας)

Πώς χάνει η μεσαία τάξη 600 ευρώ λόγω της εισφοράς που καταργείται