Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εργασίες για τη μετατροπή του πρώην πολυκινηματογράφου Odeon Starcity σε πεντάστερη μονάδα, με τις πρώτες κατεδαφίσεις εντός του ακινήτου επί της λεωφόρου Συγγρού να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Την περασμένη εβδομάδα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος άναψε το «πράσινο φως» για την αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά τη μετατροπή σε ξενοδοχείο του κτιρίου, που έχει περάσει ήδη από πέρυσι στα χέρια του αμερικανικού ομίλου της Hines, με τίμημα λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το ακίνητο του πρώην πολυκινηματογράφου βρίσκεται δίπλα από το Grand Hyatt (την πρώτη επένδυση του ομίλου στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα από κοινού με την Henderson Park το 2017), τώρα θα αποτελέσει την ουσιαστικά την επέκταση της πεντάστερης μονάδας των 309 δωματίων με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε ένα χρόνο από τώρα, στο δεύτερο μισό του 2021.
Με βάση την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης που εγκρίθηκε είναι η λειτουργική ανακατασκευή κτιρίου (με χρήσεις κινηματογράφου, εστιατόρια, bowling κλπ, με κατεδάφιση της υφιστάμενης ανωδομής) σε ξενοδοχείο 5* και ανέγερση νέας. Το νέο προτεινόμενο κτίριο, σύμφωνα με τους επενδυτές, θα έχει κάλυψη 1.300 τ.μ., δηλαδή κατά 545 τ.μ. λιγότερα από το υφιστάμενο κτήριο, μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο με αύξηση πρασίνου και ύψος 28 μ. (με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 32 μ) και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Grand Hyatt, αυξάνοντας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Από την πλευρά της, η Hines εξακολουθεί εν μέσω πανδημίας να επενδύει στο εγχώριο real estate: Μετά τη συμφωνία που έκλεισε στην Κρήτη – μέσα στην πανδημία – από κοινού με την Henderson Park για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των πέντε ξενοδοχείων των Μαμιδάκη και Κεφαλογιάννη, φαίνεται ότι εξετάζει και άλλες περιπτώσεις στο κομμάτι της φιλοξενίας σε εξίσου δημοφιλείς προορισμούς (βλ. Δωδεκάνησα). Επιπλέον οι επιτελείς του αμερικανικού ομίλου, που ενισχύει σταθερά το τελευταίο διάστημα τις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, είναι ανοικτοί και για νέες οικιστικές επενδύσεις στα πρότυπα αυτής που σχεδιάζουν στο ακίνητο στην περιοχή της Βούλας (η αγορά του οποίου επίσης οριστικοποιήθηκε μέσα στην υγειονομική κρίση) για το οικιστικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.
Σημειωτέον ότι η Hines διατηρεί ακόμη και τώρα, εν μέσω πανδημίας, ενδιαφέρον και για το ακίνητο του άλλοτε κραταιού ομίλου Βωβού στην περίπτωση που «ξεμπλοκάρει» το θέμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού- Λεωφόρου Αλεξάνδρας, (που περιλαμβάνει ως γνωστόν και το νέο γηπεδικό συγκρότημα του Παναθηναϊκού). Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων της Μπ. Βωβός, το «κουφάρι» του εμπορικού κέντρου, που παραμένει βαλτωμένο για πάνω από μία δεκαετία (όταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε το «μπλόκο» στο εμπορικό κέντρο) πέρασε υπό τον έλεγχο των δύο πιστωτριών τραπεζών, Alpha Bank και Πειραιώς. Τώρα, φαίνεται ότι υπάρχει η βούληση από το δήμο Αθηναίων να βρεθεί η «χρυσή τομή» για μία βιώσιμη λύση στο project, που θα ανοίξει το δρόμο- από την στιγμή που θα κάτσουν στο τραπέζι και συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές- για ένα ακόμη deal των Αμερικανών της Hines στην ελληνική αγορά.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Hines έχει αυτή τη στιγμή παρουσία σε 225 πόλεις σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 144,1 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση (συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών στοιχείων τρίτων επενδυτών). Από όταν επένδυσε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά, το 1991, έχει ενισχύσει την ευρωπαϊκή της πλατφόρμα, με παρουσία σε 55 πόλεις σε 13 χώρες κι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση στην Ευρώπη αξίας 22,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων τρίτων.
Στην Ευρώπη έχει επενδύσει σε Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στους τομείς των φοιτητικών κατοικιών και των logistics.