Διαστάσεις ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών λαμβάνει πλέον το ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων ως 15% που επιβάλουν στα συμβόλαια υγείας οι πρώτες, επικαλούμενες κατά κύριο αυξήσεις στα νοσήλεια και τις επεμβάσεις που επιβάλουν οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο μεγάλοι ιατρικοί όμιλοι της χώρας, Hellenic Healthcare Group και Ιατρικό με ξεχωριστές επιστολές τους προς τον υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο απορρίπτουν τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών εταιρειών παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν μείωση, και όχι αύξηση, στις χρεώσεις των θεραπευτηρίων, παράλληλα με διόγκωση των οφειλών των ασφαλιστικών εταιρειών που φθάνουν να πληρώνουν ακόμα και μετά από ένα χρόνο!
Συγκεκριμένα με βάση στοιχεία του 11μηνου Ιανουάριος – Νοέμβριος 2024 που παρατίθενται, τα θεραπευτήρια τονίζουν ότι το μέσο κόστος νοσηλείας για τις ασφαλιστικές μειώθηκε 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ένα ποσοστό που προκύπτει απ’ τη μείωση του συνολικού κόστους νοσηλείας κατά 3,89 εκατ. ευρώ (-2%) και παράλληλα την αύξηση κατά 896 ή 2% του αριθμού των νοσηλειών.
Μάλιστα παρατίθενται στοιχεία για τις 11 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και τη διαφορά στο κόστος που είχαν κατά τη διάρκεια του 11μηνου. Απ’ αυτές μόνο 4 εμφανίζουν αύξηση στο συνολικό κόστος νοσηλείας που είχαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η πρώτη 1% (+577 χιλ. ευρώ), η δεύτερη 2% (+219 χιλ. ευρώ), η τρίτη 3% (+582 χιλ. ευρώ) και η τέταρτη 23% (+715 χιλ. ευρώ). Η τελευταία εμφανίζει σημαντική αύξηση διότι καλύπτει κυρίως περιστατικά αλλοδαπών (πχ τουριστών, ex patriots) με μικρό αριθμό περιστατικών που ο μέσος όρος. επηρεάζεται έντονα απ’ το είδος των νοσηλίων.
Στον αντίποδα επτά ασφαλιστικές εμφανίζουν μείωση στο συνολικό κόστος νοσηλείας που κλήθηκαν να πληρώσουν. Η μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται είναι 27% και αφορά ασφαλιστική εταιρεία που είδε το συνολικό κόστος νοσηλείας που κλήθηκε να καταβάλει για τους ασφαλισμένους της κατά 2,2 εκατ. ευρώ. Μία άλλη εταιρεία είχε μείωση 20% (-399 χιλ. ευρώ), μία τρίτη 11% (-703 χιλ. ευρώ) και μία τέταρτη 9% (-870 χιλ. ευρώ). Επίσης ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, είχε μείωση στο συνολικό κόστος νοσηλίων κατά 8% (-1,16 εκατ. ευρώ). Η έκτη είχε μείωση 4% (-112 χιλ. ευρώ) και η έβδομη 1% (-539 χιλ. ευρώ).
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οκτώ απ’ τις έντεκα ασφαλιστικές εταιρείες είχαν περισσότερους πελάτες τους να σπεύδουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική καταγράφει αύξηση του αριθμού νοσηλειών κατά 175 σε σχέση με το 11μηνο του 2022 ή 1%. Η δεύτερη τη τάξει είχε μείωση κατά 402 ή 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ η τρίτη είχε αύξηση κατά 644 περιστατικά (ή 8%) και η τέταρτη κατά 195 (ή 5% σε σχέση με τα περιστατικά της ένα χρόνο πριν).
Η πτωτική πορεία του κόστους εκ μέρους των ιδιωτικών θεραπευτηρίων φαίνεται επίσης απ’ τα στοιχεία που παρατίθενται αναφορικά με τη μεταβολή του μέσου κόστους των ασφαλιστικών για νοσηλείες. Σύμφωνα με αυτά στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 το μέσο κόστος για το σύνολο των 11 ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζεται μειωμένο κατά 110 χιλ. ευρώ ανά νοσηλεία!
Στο περίμενε οι πληρωμές
Την ίδια ώρα στις επιστολές τους τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αναδεικνύουν και το μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εξοφλούνται απ’ τις ασφαλιστικές εταιρείες. Διάστημα το οποίο μάλιστα εμφανίζεται το 2024 να “διογκώνεται” αρκετά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιούν στο υπ. Ανάπτυξης, οι μέρες πίστωσης των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν φθάσει κατά μ.ο. τις 196 ημέρες όταν το 2023 ήταν 134 κατά μ.ο. Αύξηση δηλαδή 46%! Μάλιστα καταγράφονται δύο ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν τις κλινικές έναν ολόκληρο χρόνο μετά το εξιτήριο που λαμβάνει ο ασθενής – ασφαλισμένος! Μάλιστα οι απαιτήσεις μόνο του ενός απ’ τους δύο Ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιούνται, έφθαναν στο τέλος Νοεμβρίου 2024 σε 124,5 εκατ. ευρώ έναντι 86,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται απαιτήσεις 15 εκατ. ευρώ για συνυποβολές γιατρών!
Τα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών γνωστοποίησε στους πελάτες της με ‘δια βίου’ συμβόλαια υγείας πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις 15% περίπου με βάση τον δείκτη Υγείας που συντάσσει ο ΙΟΒΕ, αυξάνοντας έτσι το κόστος για τους ασφαλισμένους σχεδόν 45% την τελευταία τριετία. Κάτι που προκάλεσε τελικά και την αντίδραση του υπ. Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Θεοδωρικάκο να γνωστοποιεί πως θα παύει να ισχύει ο δείκτης του ΙΟΒΕ και πως θα αναλάβει η ΕΛΣΤΑΤ να προετοιμάσει άλλον. Παράλληλα ο ίδιος κάλεσε να μην υλοποιηθούν οι αυξήσεις ενώ θα ετοιμαστεί νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει συνολικά λύση στο ζήτημα των χρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Αποκάλυψε δε στο ΘΕΜΑ πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διστάσει να επιβάλει πλαφόν ενώ θα προετοιμαστεί και ένα παρατηρητήριο τιμών ώστε ο ασφαλισμένος να έχει περισσότερη διαφάνεια για τις χρεώσεις της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Επιχειρήσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για μπαταρίες σε φωτοβολταϊκά – Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Κασσελάκης: Σε δίκη για την παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες
Επιθετικό μπαράζ κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα