search icon

Επιχειρήσεις

Ideal Holdings: Ξεκινά με επενδυτική δύναμη πυρός άνω των 50 εκατ. ευρώ για τα νέα deals (pics)

«Αναχρηματοδοτούμε τον δανεισμό της μητρικής και σηκώνουμε κεφάλαια για εξαγορές. Θα διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην πληροφορική» ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου - Το ΚΟΔ και η εκτόξευση των μεγεθών

Μετά από το επενδυτικό σερί της τελευταίας διετίας που εκτίναξε τα έσοδα, την αποτίμηση και την αξία της μετοχής της, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου «ζεσταίνει» τα νέα deals της Ideal Holdings για το 2024.

Με αφορμή την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) έως 100 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5 ετών, για την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών και τη δίωρη παρουσίαση που προηγήθηκε χθες προς τους θεσμικούς επενδυτές, παρουσία 60 ατόμων (και μάλιστα την ημέρα της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, γεγονός το οποίο δημιουργούσε προβλήματα στην κυκλοφορία), ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal ανέλυσε τα σχέδιά της σε συνάντηση με δημοσιογράφους. (Σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εύρος απόδοσης για το ομόλογο είναι μεταξύ 5,50% – 5,90%).

Ο κ.Παπακωνσταντίνου, παρουσία άλλων στελεχών, εξήγησε για ποιους λόγους η διοίκηση του ομίλου που λειτουργεί με την φιλοσοφία «ενός εισηγμένου private equity» πήρε την απόφαση για το ΚΟΔ και προανείγγειλε νέες εξαγορές για το επόμενο έτος, με το βλέμμα στραμμένο στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια επιλογή-έκπληξη, όπως συνέβη φέτος στην περίπτωση των Αττικών Πολυκαταστημάτων με την επέκταση των δραστηριοτήτων της νέας τους μητρικής στο λιανικό εμπόριο (πλην της παρουσίας της στον βιομηχανικό κλάδο και την πληροφορική/κυβερνοασφάλεια).

Ως ελάχιστη επενδυτική δύναμη πυρός της Ideal Holdings για τα προσεχή της deal προσδιόρισε ένα ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Αυτή η ρευστότητα θα προέλθει -ως «βάση» για τις νέες επενδύσεις- κατά 21 εκατ. ευρώ από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 80-100 εκατ. ευρώ εφόσον καλυφθεί πλήρως (το μεγαλύτερο μέρος του θα κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση των δανείων της μητρικής) και περίπου άλλα 30 εκατ. ευρώ από το καθαρό ταμείο των θυγατρικών.

Η εφαρμογή δε του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε στις μεγάλες εξαγορές της Ideal Holdings κατά κύριο λόγο (Attica Stores, Byte) με την προσφορά τιμήματος σε μετρητά και μετοχές, μπορεί να εκτινάξει την προαναφερόμενη επενδυτική δύναμη πυρός της εισηγμένης, ενδεικτικά, στα 80 εκατ. ευρώ ή και σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Αυτομάτως, με αυτό τον τρόπο, αποκτά την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια εξαγορά παραπλήσιου μεγέθους με αυτά τα κεφάλαια ή και περισσότερες.

«Εμείς κάναμε συναλλαγές αξίας πάνω από 250 εκατ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Είχαμε 2 εταιρείες και τώρα έχουμε 6-7. Άλλες πήραμε, άλλες δώσαμε. Η μετοχή μας από τον Σεπτέμβριο του ’21 έχει ανέβει περίπου 100%. Σε όλους τους δείκτες πήγαμε καλύτερα από τους αρχικούς στόχους. Γιατί επενδύσαμε στα Αττικά Πολυκαταστήματα; Όπου επενδύουμε, τα κριτήρια που θέτουμε είναι: καλές εταιρείες, καλό μάνατζμεντ, καλό cash flow και μέτοχοι οι οποίοι θέλουν να είναι μαζί μας. Κάθε μας συναλλαγή, όπως θα έχετε διαπιστώσει, περιλαμβάνει και μετρητά και μετοχές. Αν κάποιος δεν θέλει να συμπορευθεί με μας, δεν κάνουμε καμία συναλλαγή. Δεν θα μπούμε ποτέ σε προβληματικές εταιρείες, ούτε θα εμπλακούμε σε turnaround stories. Τα Attica, αντιθέτως, έχουν πολλές προοπτικές ανόδου, είτε λόγω των νέων καταστημάτων στο Ελληνικό, είτε με κάποιες άλλες κινήσεις που θα γίνουν», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και εξήγησε ότι οι μέτοχοι έλαβαν υπεραξίες οι οποίες κυμαίνονται από 50% έως 80% ή και 100%.

Ισχυρές επιδόσεις-προσέλκυση επενδυτών

Για το εκτόπισμα που απέκτησε η Ideal Holdings στον βιομηχανικό κλάδο (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) μέσω των θυγατρικών Astir και Coleus μίλησε για μια πολυεθνική, με 2 εργοστάσια, με 250 άτομα προσωπικό και εξαγωγές σε 70 χώρες, με πελάτες ισχυρούς διεθνείς ομίλους και την Ελλάδα να αποτελεί μόνο το 4% των εσόδων της.

Στον τομέα της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας ο πρόεδρος της εισηγμένης είπε ότι η στρατηγική της διοίκησης είναι να μεγαλώσει το αποτύπωμα της Ideal σε αυτόν (μετά και τις περσινές εξαγορές πρώτον της Byte και δεύτερον της Netbull από την Adacom) όσο το δυνατόν περισσότερο, προσθέτοντας στο «παζλ» είτε νέα κομμάτια είτε συμπληρωματικά προς τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες.

Για τις επιδόσεις των νέων θυγατρικών, ο κ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε ορισμένες εκτιμήσεις:

Για τα Attica Stores προβλέπεται ένας τζίρος από 190,6 εκατ. ευρώ πέρσι, στα 200-210 εκατ. ευρώ φέτος, με EBITDA 22+ εκατ. ευρώ από 19,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων από 12,5 εκατ. ευρώ πάνω από τα 15-16 εκατ. ευρώ.

Για τον βιομηχανικό κλάδο προβλέπεται μια μείωση των εσόδων (στα 75 εκατ. ευρώ) που οφείλεται στην πτώση της τιμής της πρώτης ύλης (χάλυβας), με αύξηση EBITDA και κερδών προ φόρων. Στην Αφρική υπάρχει ένα δάνειο που αφορά την εξαγορά της Coleus.

Στην πληροφορική η εικόνα είναι ότι ο κλάδος οδεύει σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων σε έσοδα από 82,9 εκατ. ευρώ, με διψήφια EBITDA (ίσως φτάσουν στα 12 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων.

Ισχύει για όλες τις θυγατρικές της Ideal Holdings, όπως σημειώθηκε, ότι υπάρχει καθαρό ταμείο: «Το ταμείο είναι μεγαλύτερο από τα δάνειά μας. Από μηδέν έως 10 εκατ. ευρώ ταμείο, ανά εταιρεία. Οι θυγατρικές μας παράγουν cash, με την κερδοφορία τους. Δάνεια έχουμε μόνο στην μητρική για τις επενδύσεις που γίνονται. Ο λόγος που εκδόθηκε το ομολογιακό δάνειο είναι ότι θέλουμε να γίνουμε μεγάλη εταιρεία, δεν είμαστε ακόμα. Για να το πετύχεις, πρέπει να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Στο Χρηματιστήριο είμαστε, με τις τράπεζες έχουμε μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης και αποφασίσαμε να εισέλθουμε σε ένα τρίτο «πόδι» χρηματοδότησης, την αγορά των ομολόγων. Επιθυμία μας είναι να προσελκύσουμε και νέους επενδυτές. Για αυτό θα βγούμε με καλό επιτόκιο. Στην παρουσίαση με τους θεσμικούς πήγαμε, νομίζω, καλά».

Συνέχισε ο κ.Παπακωνσταντίνου: «Γιατί αντλούμε το ομόλογο; Με βάση τα οικονομικά μας στοιχεία, δεν το χρειαζόμαστε. Ένα μέρος των χρημάτων του ομολογιακού προορίζεται για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της μητρικής (μέχρι 74,8 εκατ. ευρώ). Σηκώνουμε όμως κεφάλαια και για νέες εξαγορές. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε συνολικά έναν χώρο 50 εκατ. plus για καινούργιες επενδύσεις. Έχουμε δύναμη πυρός 50 εκατ. σε μετρητά, συν ότι προσθέσουμε αν κάνουμε deal και σε μετοχές. Το 2023 δεν θα έχει νεότερα σε αυτόν τον τομέα. Θα έχουμε πολλά να πούμε και το 2024.».

Ελκυστικοί δείκτες

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου συνοψίζοντας τόνισε ότι τα χρηματοοικονομικά των θυγατρικών της εισηγμένης θεωρούνται πολύ υγιή, η εταιρεία διαθέτει πολύ ελκυστικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες (Καθαρός Δανεισμός/EBITDA, Δείκτης Κάλυψης Χρηματοοικονομικών Εξόδων) και δημιουργεί σημαντικές χρηματοροές.

Σε αυτά τα στοιχεια περιλαμβάνεται η υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑ» από την ICAP, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και η διεθνής παρουσία των θυγατρικών, όπως και η ύπαρξη διοικητικής ομάδας με πολύχρονη εμπειρία και ιστορικό με αύξηση μεγεθών και παραγωγή υπεραξιών.

Ως συμπεράσματα, συγκεντρωτικά, αναφέρθηκαν:
• Ο χαμηλός δείκτης μόχλευσης (1.4χ) της Ideal Holdings.
• O πολύ χαμηλός ή μηδενικός δανεισμός των θυγατρικών.
• Το κοστολογημένο επενδυτικό πλάνο 3ετίας των θυγατρικών.
• Τα χρηματικά διαθέσιμα για επενδύσεις 50+ εκατ. ευρώ.
• Η βελτίωση των EBITDA μέσω εξαγορών.
• Η μόχλευση μετά τις εξαγορές 1.4χ-1.6χ.
• Η υψηλή κατάταξη χρηματοοικονομικών δεικτών στα 14 εισηγμένα ομόλογα στο ΧΑ.

Μια άλλη αναφορά ήταν ότι με βάση τα στοιχεία του Bloomberg για τα ελληνικά εισηγμένα ομόλογα η Ideal Holdings κατατάσσεται στο νο4 ή νο 5.
Πιθανόν είναι δε, να συμμετάσχει και η EBRD στο ομόλογο της.

Δίκαιες τιμές και αποεπενδύσεις

«Τι κοιτάμε στις εξαγορές; Λέμε ότι μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στην πληροφορική. Αλλά για όλα υπάρχει ένας όρος. Όπου επενδύσαμε, το κάναμε σε δίκαιες τιμές. Ούτε να πληρώσουμε πολύ, ούτε λίγο. Δεν υπάρχει η λέξη κλάδος. Αν δούμε μια εταιρεία που ταιριάζει στο πλάνο μας, οι άνθρωποι της, τα μεγέθη της, να μπορεί να προσθέσει τζίρο ή να μεγαλώσει, μπαίνουμε», απάντησε ο πρόεδρος της Ideal Holdings σε σχετική ερώτηση και δεν απέκλεισε μια επιλογή επενδυτικού στόχου σε νέο κλάδο, όπως συνέβη με τα Attica Stores.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας νέας αποεπένδυσης, μετά την πώληση της Three Cents στην Coca Cola HBC έναντι 46 εκατ. ευρώ, με υπεραξία 31 εκατ. ευρώ έναντι της τιμής με την οποία αγοράσθηκε, των 15 εκατ. ευρώ, ο κ.Παπακωνσταντίνου διεκρίνησε
«Κατ’ αρχάς δεν βιαζόμαστε. Για κάθε εταιρεία έχουμε μια αποτίμηση. Αν έρθει κάποιος και μας προσφέρει ένα ποσό κοντά σε αυτό που ζητάμε, θα το εξετάσουμε».

Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, αποκάλυψε ότι η αποτίμηση που είχε τεθεί έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ και μεταξύ δυο υποψηφίων αγοραστών, ο ένας πλησίασε σε αυτό που ζητούσε η Ideal Holdings. Το business plan έδειχνε ότι αν η εισηγμένη κρατούσε τη θυγατρική έως το 2026 η αξία της ίσως εκτινασσόταν στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά αποφάσισε να αποφύγει το ρίσκο.

Η αρχική σκέψη για το ομολογιακό ήταν να εκδοθεί στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά επιλέχθηκε ως «χρυσή τομή» το ποσό των 100 εκατ. ευρώ με βάση δυο παραμέτρους: η μια είναι ότι η διοίκηση ήθελε να γίνει τοποθέτηση των χρημάτων στην αγορά σε σωστές τιμές και η δεύτερη ότι έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα διετίας για την επένδυση των εκάστοτε διαθέσιμων κεφαλαίων της.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέστησε «υπομονή», σχολιάζοντας ότι η εισηγμένη έχει αναπτυχθεί ήδη «σε ρυθμούς fast forward», καθώς πριν από 2 χρόνια η κεφαλαιοποίηση βρισκόταν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, με την 1η συναλλαγή αυξήθηκε στα 75 εκατ. ευρώ και σήμερα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα Παρασκευή 8/12 η διορία των αιτήσεων – Πότε αναμένονται οι πληρωμές

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών για το «εμπάργκο» στη Νέα Αριστερά που κράτησε… μια μέρα

6 ξενοδοχεία – ησυχαστήρια για αποδράσεις σε κάθε εποχή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version