search icon

Επιχειρήσεις

Ideal Holdings: Η «δύναμη πυρός» των 120 εκατ. ευρώ και οι νέες επενδύσεις του 2023

Πώς άλλαξε η «μοίρα» της εισηγμένης, οι 4 επιτυχημένες φετινές κινήσεις, ο ρόλος του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου - Αισθητά καλύτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα της. Τουλάχιστον άλλες 2 εξαγορές τη νέα χρονιά

Μετά από μια πορεία 50 ετών στην αγορά, η Ideal Holdings με την σημερινή μορφή της και την φιλοσοφία ενός εισηγμένου private equity έχει διαμορφώσει μια νέα, ανανεωμένη δομή λειτουργίας.

Τελευταία της βήματα, χρονικά, υπήρξαν η ολοκλήρωση τόσο της συναλλαγής για την εξαγορά του ομίλου πληροφορικής Byte Computer, μέσω της πρόσφατης αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε, όσο και της αποεπένδυσης της από τον κλάδο των premium αναψυκτικών/mixers και την Three Cents με ιδιαίτερα υψηλή υπεραξία για την ίδια και τους μετόχους της.

Αυτά συνέβησαν σε μια χρονιά «γεμάτη» από γεγονότα κατά την διάρκεια της οποίας η η Ideal Holdings –πρώην όμιλος Ideal- προχώρησε σε άλλες δυο εξαγορές, τρεις συνολικά, της Netbull και της νοτιοαφρικανικής Coleus Packaging Proprietary Limited, αντίστοιχα, στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της βιομηχανίας (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων), από τις θυγατρικές της, Adacom και Astir Vitogiannis S.A.

Η λογική λέει ότι δύσκολα αναμένεται ένα νέο deal εντός των υπολοίπων ημερών του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο, απ’ όσα έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό του προέδρου Δ.Σ. της εισηγμένης Λάμπρου Παπακωνσταντίνου εντός του 2022, αν και ποτέ δεν αποκλείεται τίποτα.

Το 2023, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν νέες σημαντικές επενδύσεις για την Ideal Holdings, με το ενδιαφέρον να στρέφεται εκ νέου έως στον κλάδο της πληροφορικής.

Δεδομένη είναι, άλλωστε, και η πρόθεση για την δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού ομίλου, με την προσάρτηση και άλλων εταιρειών στο «άρμα» της.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν στο ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της εταιρείας συμμετοχών όπου ηγείται σε υπάρχουσες δραστηριότητες, αλλά πιθανότατα και σε νέες. Πλάνο το οποίο εξακολουθεί να διατηρείται σε πλήρη ισχύ.

Ποιες και πόσες θα είναι οι επόμενες επενδυτικές επιλογές της θα το δείξουν οι προσεχείς μήνες, ανάλογα και με τις ευκαιρίες που θα αναδυθούν μέσα στο ‘23 στα πεδία του ενδιαφέροντος της.

Οι 4 κινήσεις

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα 2 deals για την Ideal Holdings το νέο έτος (2023), μετά από τις 3 φετινές εξαγορές (2022), που κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες ως κινήσεις αν αναλογισθεί ο καθένας την επίδραση τους στα μεγέθη της. Μη εξαιρουμένης, φυσικά και μια τέταρτης κίνησης, δηλαδή της αποεπένδυσης από την Three Cents, καθώς η πώληση της έναντι 46 εκατ. ευρώ απέφερε ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος κατά 31 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την τιμή αγοράς της των 15 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επενδυτική «δύναμη πυρός» της εισηγμένης υπολογίζεται σε ένα ποσό ύψους έως 70 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη το ταμείο των 35 εκατ. ευρώ που διαθέτει αλλά και η δυνατότητα άντλησης τραπεζικού δανεισμού αναλόγου ποσού, που μπορεί να εκτιναχθεί έως τα 120 εκατ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθεί ΑΜΚ, αν π.χ. επαναληφθεί το «μοντέλο» που χρησιμοποιήθηκε στην εξαγορά της Byte με προσφερόμενο αντίτιμο σε μετρητά και μετοχές.

Οι νέες εξαγορές, άλλωστε, ενδέχεται να αφορούν άλλες εταιρείες μικρότερου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Είτε για την μεγέθυνση των θυγατρικών της, είτε «για κάτι καινούργιο και μεγάλο». Και δεν είναι υπερβολή, ότι το deal για την Byte έστειλε ένα σαφές μήνυμα.

Το άλμα σε έσοδα και κέρδη

Η συμφωνία της 14ης Μαΐου του 2021 μεταξύ του τότε ομίλου Ideal και της Virtus International Partners και οι μετοχικές εξελίξεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν το κομβικό σημείο στην 50ετή ιστορία της εισηγμένης, με πρώτη κίνηση την ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιό της των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents (μέσω ΑΜΚ) της Virtus South European Fund (VSEF), έναντι ποσοστού ύψους 47,78% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Περίπου 18-19 μήνες από εκείνη την ημερομηνία, οι αριθμοί «μιλούν» για τις επιδόσεις της Ideal Holdings, η οποία στα Proforma οικονομικά μεγέθη για το 9μηνο του 2022 ανακοίνωσε:

-Αύξηση των εσόδων κατά 38% στα 134,5 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση των Κερδών προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 22% στα 19,2 εκατ. ευρώ.

-Αύξηση των Κερδών προ Φόρων κατά 17% στα 15 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν μάλιστα ότι στο σύνολο του έτους (2022) είναι ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα της Ideal Holdings θα ξεπεράσουν από αρκετά έως πολύ τις προβλέψεις του περασμένου Ιουνίου.

Ενδεικτικά, τα EBITDA του εννεαμήνου στον κλάδο της βιομηχανίας (13,5 εκατ. ευρώ) ήδη πλησιάζουν την επίδοση στόχο (14 εκατ. ευρώ) για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2022.

Κάνουν δε λόγο για έσοδα που θα κυμανθούν πάνω από το όριο των 160 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 25+ εκατ. ευρώ.

Όσο για τα deals που πραγματοποιήθηκαν φέτος, υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Three Cents προς την Coca Cola HBC AG έγινε με τίμημα 46 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερο από αυτό για την εξαγορά της Netbull (6,3 εκατ. ευρώ) και της Coleus (12,65 εκατ. ευρώ για το 75%).

Η συναλλαγή για την Byte Computer υλοποιήθηκε με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και αντάλλαγμα σε μετοχές και μετρητά.

Υψηλά μερίσματα τριετίας

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για τις προοπτικές της Ideal Holdings και τα συμπεράσματα από το ταμείο και την κερδοφορία της, γίνεται ακόμα η εκτίμηση ότι οι ισχυρές προβλεπόμενες επιδόσεις της θα της επιτρέψουν, όπως και φέτος, κατά τα δυο προσεχή χρόνια, το λιγότερο, να συνεχίσει να διανέμει υψηλά μερίσματα (μέσω επιστροφής κεφαλαίου) στους μετόχους της, μίνιμουμ στο επίπεδο των 0,20 ευρώ ανά μετοχή (8 εκατ. ευρώ ανά χρήση).

Μόνο για το 2022, η συνολική επιστροφή κεφαλαίου ανήλθε σε 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό (πίνακας)

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων

Exit mobile version