Η υπόθεση της Avramar μπορεί να έχει αρχίσει να εκπέμπει κάποια αισιόδοξα μηνύματα μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από έξι πιθανούς επενδυτές, εν τούτοις το διακύβευμα για τον κλάδο εξακολουθεί να είναι σημαντικό λόγω της βαρύνουσας σημασίας για το σύνολο του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας. Γι’ αυτό χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το τρίτο διεθνές συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώνει η AMBIO με τον ΕΛΟΠΥ το διήμερο 28 και 29 του μήνα, ο Πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς κάλεσε τόσο τους μετόχους της Avramar όσο και τις πιστώτριες τράπεζες «να επιδείξουν σοβαρότητα» προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην κινδυνεύσει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου προκαλώντας τσουνάμι στον πλέον εξωστρεφές κλάδο της οικονομίας. Την ίδια ώρα σημαντική εκκρεμότητα για τον κλάδο παραμένει η ολοκλήρωση της ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα ενόσω ο τουρκικός ανταγωνισμός εντείνεται.
«Η συμμετοχή έξι μη δεσμευτικών προσφορών απομακρύνει το απαισιόδοξο σενάριο της κατάρρευσης και δεν πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε για την υπόθεση της Avramar ο κ. Τουραλιάς. «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το απαισιόδοξο θα ήταν να μην υπάρχουν υποψήφιοι», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν ως το τέλος της εβδομάδας οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες σε συνεργασία με την Deloitte που έχει αναλάβει να «τρέξει» τον διαγωνισμό θα έχουν καταλήξει στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών (short list) οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Μη δεσμευτικές προσφορές φέρεται να κατέθεσαν το ισπανικό fund Atitlan, η Aqua Bridge Group με έδρα τα Εμιράτα που παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, η Philosofish που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας με βασικό μέτοχο το επενδυτικό fund Diorasis International, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου που έχουν περάσει στον έλεγχο της ισπανικής εταιρείας Grupo Profand, ένα σαουδαραβικό fund καθώς και ένα βρετανικό fund, το οποίο, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι εκπροσωπεί στην πραγματικότητα συμφέροντα τουρκικής εταιρείας.
Οι υποψήφιοι επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να λάβει ολιγοήμερη παράταση, όπως συνέβη και κατά τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά «κύριο βάρος των ευθυνών ωστόσο εναπόκειται στις τράπεζες και τους μετόχους της εταιρείας, ως προς τη σοβαρότητα που θα πρέπει να επιδείξουν έτσι ώστε με γρήγορες διαδικασίες, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την Avramar να επέλθει ισορροπία για το σύνολο του κλάδου».
Εξάλλου, όπως τόνισε ήδη η υπόθεση αυτή έχει πέσει ως βαριά σκιά πάνω απ’ τον κλάδο. «Το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει τον κλάδο με καχυποψία, επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα η Avramar. Πάει μία μεσαίου βεληνεκούς επιχείρηση να ζητήσει πλαφόν και η τράπεζα απαντά ότι δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της συγκεκριμένης επιχείρησης, επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα η Avramar. Αυτή είναι μία από τις παρενέργειες για τον κλάδο που φέρνει η κατάσταση της Avramar και γι’ αυτό πρέπει να τελειώσει και γρήγορα όλη αυτή η κατάσταση», είπε ο επικεφαλής της ΕΛΟΠΥ. Παραδέχθηκε ωστόσο πως η Avramar σήμερα διατηρεί σημαντικό άνοιγμα σε μεγάλο μέρος προμηθευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κοινοί στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, είτε αφορά σε μεταφορικές εταιρείες, είτε σε παραγωγής ζωοτροφών και εξοπλισμών».
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πάντως υπογραμμίστηκε και η ανάγκη να λυθούν απ’ την κυβέρνηση κρίσιμα ζητήματα που έχουν λιμνάσει και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του κλάδου. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων και οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
ΠΟΑΥ
«Τέρμα τα πανηγύρια! Η Πολιτεία πρέπει να σπάσει αυγά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουραλιάς καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με την έγκριση των ΠΟΑΥ, θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια με συνέπεια να βρίσκονται σε ομηρεία οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και να αποτρέπονται νέες επενδύσεις στον κλάδο
«Σήμερα υπάρχουν 6 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εκκρεμούν άλλες 17. Μέχρι τέλος του έτους ή μέχρι τον Νοέμβριο που λήγει η τρίτη παράταση που έχει δοθεί μπορούμε να φτάσουμε στις 10 και απομένουν ακόμη 13 που θα είναι σε διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ. Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά η όλη κατάσταση με τις ΠΟΑΥ έχει καταντήσει ανέκδοτο.
Βάσει του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες το οποίο θεσπίστηκε το 2011 και το οποίο οριστικοποιήθηκε το 2015, καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπονται 25 ΠΟΑΥ για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών (23 για ιχθυοκαλλιέργειες και 2 για μυδοκαλλιέργειες). Εννέα χρόνια μετά έχουν χωροθερηθεί μόνο έξι (σε Κεφαλονιά, Οξειά, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Μέγαρα και Αιτωλοακαρνανία), ενώ ώριμες προς έγκριση είναι οι ΠΟΑΥ σε Εύβοια, Σαλαμίνα, Πόρο και Βοιωτία. Τον προσεχή Νοέμβριο λήγει η τρίτη διετής παράταση που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να αναμένεται φυσικά να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες.
Οσο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία καινούργια άδεια για νέα μονάδα υδατοκαλλιέργειας.
«Θα πρέπει να υπάρχει σαφέστατη δέσμευση από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για ολοκλήρωση της έγκρισης των ΠΟΑΥ. Η νέα παράταση –που θεωρούμε ότι θα δοθεί- δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν χρόνο. Ο κλάδος δεν έχει αντοχές για άλλη μία διετή παράταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουραλιάς.
«Οι γειτονικές χώρες έλυσαν το θέμα των ΠΟΑΥ σε 2 χρόνια. Εμείς το συζητάμε 15 χρόνια», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Λυμπέρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish και αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠΥ συνδέοντας το θέμα ακόμα και με την υπόθεση της Avramar. «Aυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θέλουν να διαθέσουν χρήματα για την εξαγορά της Avramar και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα γύρω από την ιχθυοκαλλιέργεια είναι ασαφές. Αύριο μεθαύριο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Το συγκεκριμένο περιβάλλον ενέχει πολλά ρίσκα, για οποιονδήποτε τοποθετήσει χρήματα στον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος δείχνοντας κυρίως προς την κατεύθυνση του θέματος της έγκρισης και ανάπτυξης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
«Αν και πολλές ΠΟΑΥ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης, δεν προχωράνε λόγω μικροπολιτικών πιέσεων. Το κράτος αναιρεί τον εαυτό του. Οι εταιρείες είναι όμηροι της ανεπάρκειας κάποιων ανθρώπων», είπε απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Ambio κ. Φίλιππος Πετρίδης.
To 3o Διεθνές Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διαβάστε ακόμη
H ΔΕΗ μπαίνει και στη λιανική με οπτική ίνα – Ανατροπές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά
Oι λεπτομέρειες στη σύμπραξη Πειραιώς – DIMAND, τα 4 project ανάπλασης και η… συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ