Βιολογικές, βραβευμένες, χωρίς παστερίωση και χημικά πρόσθετα ελληνικές ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο, από τα ριζά του Ταΰγετου, «φοιτούν» τα τελευταία χρόνια σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Για τις Σπαρτιάτικες βιολογικές ελιές είναι μάλιστα η πρώτη φορά που δίνουν τις «δικές τους εξετάσεις» συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων όχι ως απλό ή βιο- λειτουργικό τρόφιμο αλλά ως ένα εν δυνάμει συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Η αρχή έγινε από το Harvard και το Yale τα οποία μελετούν το ελαιόλαδο και την περιεκτικότητα της επιτραπέζιας ελιάς των γνωστών και πολυβραβευμένων ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, στη Σπάρτη Λακωνίας.
Ακολούθησαν άλλα τρία τουλάχιστον πανεπιστήμια τα οποία σχεδιάζουν παρόμοιες έρευνες, ενώ μία απ αυτές τις έρευνες και συγκεκριμένα αυτή του Υale υπό τον γενικό τίτλο «Olives for Health» την οποία διεξάγει η Σχολή Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής, βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική ανοιχτή βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Το «Olives for Health» είναι ένα νέο ερευνητικό έργο του Yale για την ανθρώπινη υγεία, σχετίζεται με την καθημερινή κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών κι έχει σκοπό να αποτιμήσει την επίδραση τους, ως Dietary Supplement (συμπλήρωμα διατροφής), σε δείκτες όπως η LDL χοληστερόλη, ο λόγος LDL/HDL, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη CRP, σε περίπου 226 συμμετέχοντες εθελοντές ηλικίας 18 -23 ετών.
Η επιλογή των συγκεκριμένων βιολογικών ελιών έγινε από την ομάδα του Yale «λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες που υπερβαίνουν κατά περίπου 500% το μέσο όρο των πολυφαινολών που υπάρχουν στις επιτραπέζιες ελιές γενικότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης των ελαιώνων Γιώργος Σακελλαρόπουλος απαντώντας στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η περιοχή και οι βιολογικές ελιές των ελαιώνων του. «Συγκεκριμένα οι ελιές αυτές περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δύο φαινολών, τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης, υγειοπροστατευτικές ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες…»
«Βάσει των αναλύσεων που έχουν γίνει με τον Μέθοδο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού, προσθέτει ο κ Σακελλαρόπουλος, οι συγκεκριμένες ελιές περιέχουν πάνω από 1700 mg/Kg φαινολών κι έτσι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων ελιών, παρέχει 5 mg υδροξυτυροσόλης- τυροσόλης ή παραγώγων τους, αντιστοιχώντας στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου, που ανήκει στην κατηγορία των ελαιολάδων με ισχυρισμό υγείας, που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελιά σε σκόνη, Harvard, πυροσβέστες και τo ClinicalTrials.gov
Το ClinicalTrials.gov (στο οποίο η έρευνα Olives for Health του Yale έχει κωδικό NCT05218980) παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και αποτελέσματα κλινικών μελετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. Oι μελέτες συνήθως υποβάλλονται στην ιστοσελίδα κατά την έναρξή τους και προστίθενται νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την διάρκεια τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μελέτη, η οποία διενεργείται και καταχωρείται στο ClinicalTrials.gov και γίνεται με ελληνικές βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών.
Στο Harvard σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Σακελλαρόπουλος, στη διάσημη Σχολή Δημόσιας Υγείας είναι σε εξέλιξη η έρευνα Feeding America’s Bravest , μια παρεμβατική έρευνα που επιχειρεί να προσδιορίσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και συγκεκριμένα του βιολογικού ελαιολάδου στη διατροφή 1000 και πλέον Αμερικανών πυροσβεστών.
Πρόκειται για επιλεγμένες ομάδες πυροσβεστών οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει πως αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους , όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά και ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ποσοστά. Έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους τρεις πυροσβέστες στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκος και οι καρδιακές προσβολές είναι η υπ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στη γραμμή του καθήκοντος .
«Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση,στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που η ημερήσια κατανάλωση λόγω των συστατικών τους, έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία» λέει ο κ Σακελλαρόπουλος.
Η πρώτη κλινική μελέτη ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε πέραν του Ατλαντικού αλλά …εντός πεδιάς καθώς ο τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε πρώτος να μελετήσει τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης βιολογικών ελιών τύπου Καλαμών των συγκεκριμένων ελαιώνων, εστιάζοντας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ταυτόχρονα διεξήχθη μια 4ετής κλινική μελέτη με 100 ασθενείς εθελοντές τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Τα ωφέλιμα συστατικά συγκεντρωμένα σε λίγους καρπούς ελιάς, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει την ελιά σε σκόνη και έπειτα σε κάψουλα για την μείωση της χοληστερόλης. Η ομάδα του ΕΚΠΑ έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση αυτής της μεθόδου με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
558 διεθνή βραβεία
Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο κ Σακελλαρόπουλος συνεχίζουν… ακάθεκτοι πάντως να συγκεντρώνουν βραβεία για τα ελαιοπροϊόντα τους μεγαλώνοντας και άλλο το… ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ φτάνοντας στα 558 βραβεία, έως σήμερα. Στα τελευταία, προστέθηκαν νέα ιδιαίτερα και ξεχωριστά βραβεία ποιότητας και γεύσης γαστρονομικού ελαιολάδου και ελιάς σε παγκόσμιους «δύσκολους διαγωνισμούς» στους οποίους ουδέποτε προϊόντα ελληνικής ελαιοκομίας είχαν πετύχει σημαντική διάκριση.
Πρόκειται για τους διεθνείς διαγωνισμούς στο Μόντε Κάρλο του Μονακό, στη Βερόνα της Ιταλίας, στο Παρίσι της Γαλλίας, στο Τόκυο της Ιαπωνίας και πιο πρόσφατα στο Λονδίνο.
Ειδικά στην Βερόνα, ο κ Σακελλαρόπουλος χαρακτηρίζει την διάκριση «ένα σπάνιο και ιστορικό γεγονός στην διεθνή ελαιοκομία» καθώς μια ολόκληρη κατηγορία (η πρώτη θέση και τα 6 Finalisti Premio ελαιόλαδα συνολικά) είχαν όλα την γεύση της Σπάρτης και των βιολογικών του ελαιώνων, στον αναγνωρισμένο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδων AIPO D’ARGENTO 2022.»
«Για τους ελαιώνες μας ξεχωριστή και …σημειολογική σημασία έχουν και τα 15 βραβεία στις 15 συμμετοχές μας στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου, London Olive Oil competition 2022» επισημαίνει ο πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός. «Στο Λονδίνο είχαμε πάρει μέρος πρώτη φορά το 2012 σε διεθνή διαγωνισμό μετά από 20 χρόνια προετοιμασίας και αποσπώντας κορυφαία βραβεία, δείξαμε το ανώτερο επίπεδο ποιότητας και γεύσης που πάντα επιδιώκουμε στα ελαιοπροΐόντα μας. Εκεί, μετά από 10 χρόνια με βαθμολογίες που έφτασαν το 98%, ήμασταν και πάλι στην κορυφή ξεπερνώντας τα 500 διεθνή βραβεία, χρόνια και αριθμός που πιστοποιούν μια ανώτερη ποιότητα διαρκείας …»
Διαβάστε ακόμη
Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας)