Τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού για τον ευέλικτο δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων ετοιμάζει η Viva Wallet, κάτι που θα καταστήσει την εταιρεία πρωτοπόρο σε μια διαφορετική από την καθιερωμένη πιστωτική αντίληψη. Επί της ουσίας, μάλιστα, όταν η Viva θα υλοποιήσει την επέκτασή της στο πεδίο της χορήγησης δανείων, θα αναλάβει ρόλο ανταγωνιστή στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Το σχέδιο της πιστωτικής επέκτασης είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Viva. Ο μηχανισμός δανειοδότησης είναι ένα project το οποίο θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία ως το τέλος του 2022. Η Viva το μελετά εδώ και αρκετό καιρό, αναγκάστηκε όμως να το θέσει σε προσωρινή παύση, λόγω των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά μεριδίου 48,5% της εταιρείας από την J.P. Morgan.

Πλέον, με τη συμφωνία να έχει κλείσει και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο εξάμηνο, η Viva έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην τελική φάση της προετοιμασίας για την πιστωτική επέκταση. Πιο συγκεκριμένα, η Viva επιχειρεί να παράσχει ευέλικτες λύσεις σε κεφάλαιο κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό βασίζεται στην αξιοποίηση της βάσης δεδομένων που διαθέτει η Viva και αφορά τη δραστηριότητα χιλιάδων συμβεβλημένων επιχειρήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Εφόσον οι συναλλαγές γίνονται μέσω Viva Wallet, ταυτόχρονα καταγράφονται τα κρίσιμα μεγέθη – και κατά συνέπεια οι πραγματικές δυνατότητες, όπως και οι ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

Η Viva έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο σύστημα αξιολόγησης και κατάρτισης του προφίλ για κάθε επιχείρηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Viva θα είναι σε θέση να προσφέρει εξατομικευμένα πιστωτικά προϊόντα και στην πράξη να λειτουργήσει σαν τράπεζα, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια, λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας και της όλης δόμησης του μηχανισμού της, η Viva διαθέτει εξ ορισμού πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τις συμβατικές τράπεζες.

Επομένως, δημιουργείται ένας δυνάμει ανταγωνιστής για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, εισάγοντας μια νέα αντίληψη στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δόσεις

Στο περιθώριο της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, τα ανώτατα στελέχη της Viva Wallet, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Καρώνης, ο συνιδρυτής Μάκης Αντύπας και οι συνεργάτες τους αναφέρθηκαν επίσης σε μια σειρά από μελλοντικές δράσεις. Μία από αυτές είναι η δυνατότητα κεντρικού ελέγχου των δόσεων για το οφειλόμενο υπόλοιπο από αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η Viva θα αναλαμβάνει η ίδια την είσπραξη των δόσεων, αντί για την εκάστοτε επιχείρηση η οποία πραγματοποίησε τη συναλλαγή με τον τελικό καταναλωτή.

Επίσης, λόγω της καινοτομίας που έχει εισαγάγει η Viva με τo application πληρωμών Tap On Phone, το οποίο μετατρέπει κάθε smartphone σε χρεωστική συσκευή (POS), ανοίγονται νέες δυνατότητες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αν οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν τόσο απλά και άμεσα όσο το πλησίασμα της πιστωτικής κάρτας ή του κινητού τηλεφώνου του αγοραστή στη συσκευή του πωλητή, τότε ακόμη και για λόγους πρακτικότητας το «μαύρο χρήμα» θα περιοριστεί.

Σε παρόμοια βάση τίθεται το σύστημα που δοκιμάστηκε με τη διανομή του «Freedom Pass», δηλαδή του bonus των 150 ευρώ, σε μορφή άυλης πιστωτικής κάρτας, για τον εμβολιασμό των νέων 18-25 ετών. Η διαχείριση του Freedom Pass από τη Viva Wallet κρίθηκε απολύτως επιτυχής και, άρα, θα μπορούσε η ίδια τεχνογνωσία να μεταφερθεί σε άλλες συναφείς κρατικές πρωτοβουλίες.

Φιλοδώρημα για το delivery

Πέραν αυτών, η Viva εξετάζει διάφορες ενδεχόμενες λύσεις για το φιλοδώρημα των ανθρώπων που κάνουν παραδόσεις. Επειδή μεγάλο μέρος των πληρωμών γίνεται με κάρτα, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει επιπλέον χρέωση εν είδει φιλοδωρήματος, το οποίο όμως πιστώνεται στην επιχείρηση. Και με δεδομένο ότι η απόδοσή του στον υπάλληλο εναπόκειται στην ευχέρεια του εργοδότη, η Viva μελετά έναν τρόπο ώστε το φιλοδώρημα να δίνεται απευθείας από τον πελάτη στον «ντελιβερά», χωρίς τη μεσολάβηση της επιχείρησης.

Τέλος, οι άνθρωποι της Viva εξέθεσαν τη δική τους άποψη για τη χρησιμότητα της επιλογής Stock Option, δηλαδή τη νέα δυνατότητα απόδοσης μεριδίων στους εργαζομένους μιας επιχείρησης, ένα μέτρο που εισήγαγε η νυν κυβέρνηση. Ο κ. Καρώνης ανέφερε τον νεολογισμό «intrapreneurs», θέλοντας να περιγράψει μια νέα μορφή συμμετοχής του υπαλλήλου στα κέρδη της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.

Ως μεριδιούχος -και ιδιαίτερα μετά την εισροή άνω των 2 δισ. ευρώ χάρη στον συνεταιρισμό με την J.P. Morganο εργαζόμενος και πρακτικά μέτοχος στη Viva έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, κάτι που θα συντελούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και τη διεύρυνση της αγοράς, με ευρύτερα, πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Διαβάστε ακόμη:

Τα σαΐνια κι ο γαμπρός, οι τρεις δικηγόροι του Μαξίμου, ο Χουλιαράκης και η Ευρωπαϊκή Πίστη

Αλέξης Πατέλης: Γιατί οι startups μας αφορούν όλους

H ελληνική Dream Team των διεθνών επενδυτικών τραπεζών (pics)