Το καλά κρυμμένο μυστικό που αφορούσε την επόμενη μέρα της επιτυχημένης καριέρας του Μιχάλη Τσαμάζ, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΟΤΕ, αποκαλύφθηκε με τρόπο ο οποίος αιφνιδίασε όσους δεν περίμεναν ότι θα αναλάμβανε τη θέση του προέδρου στην Uni Systems.

Τι μπορεί να σκέφτηκε ο Θεόδωρος Φέσσας και πήρε την απόφαση να κάνει μια τόσο ηχηρή «μεταγραφή» ήταν ένα ερώτημα που απασχόλησε πολλούς στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν τη θέση του CEO στη «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στον κλάδο της πληροφορικής καταλαμβάνει ένα στέλεχος με την εμπειρία και τις ικανότητες του Γιάννη Λουμάκη.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων σχολίασαν ότι δεν τίθεται θέμα «σύγκρουσης ρόλων» ανάμεσα στα δυο στελέχη. Το επιχείρημα που δικαιολογεί αυτή την άποψη είναι ότι οι αρμοδιότητες τους είναι διαχωρισμένες και οι ρόλοι τους διακριτοί, πράγμα το οποίο διασφαλίζει μια δημιουργική συμπόρευση.

Ο κ. Τζαμάζ, κατά τα φαινόμενα, θα ασχοληθεί με τον τομέα του business development και με θέματα στρατηγικής, όπως το άνοιγμα νέων αγορών και γενικότερα με κινήσεις ικανές να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και κύρος στην εταιρεία, από αυτά που ήδη έχει «χτίσει» και διαθέτει η Uni Systems ως σήμερα. Παράλληλα, ο κ.Λουμάκης θα συνεχίσει να τρέχει day to day κομμάτι.

Μια από τις φράσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ δίνει και το στίγμα των προοπτικών της θυγατρικής του ομίλου Quest («Κατά τη γνώμη μου η Uni Systems είναι μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με εξαιρετικό παρελθόν και λαμπρό μέλλον»), καθώς οι ισχυροί διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν σταματούν.

Όχι τυχαίο και το σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της, «η Uni Systems αποκτά έναν πρόεδρο που θα την βοηθήσει να αναρριχηθεί στην πρώτη κατηγορία των Ευρωπαϊκών εταιρειών πληροφορικής».

Δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας βέβαια ούτε η δήλωση από τον πρόεδρο της Quest Group Θεόδωρο Φέσσα: «Η συνεργασία του Μιχάλη Τσαμάζ με την Uni Systems προσθέτει σημαντική αξία στην εταιρεία και τον Όμιλο, δεδομένης της επιτυχημένης επαγγελματικής του διαδρομής, των γνώσεων και του ήθους του».

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων που υπερβαίνει το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ και η συνεχής διεύρυνση των συνεργασιών της εκτός συνόρων, από όπου προέρχεται το 50% των εσόδων της, θεωρούνται παράμετροι που ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη της εταιρείας και για την «μετά RRF εποχή».

Τα φιλόδοξα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της Uni Systems συνοδεύονται από τα πιο πιθανά και… απίθανα σενάρια, που μπορεί να ξεκινούν από την φήμη μιας αυτόνομης εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή την ενδεχόμενη μελλοντική πώλησή της και να φτάνουν μέχρι την προετοιμασία του ομίλου για την διαδοχή του κ. Φέσσα, αν και όταν εκείνος αποφασίσει να παραδώσει την σκυτάλη.

Το πρώτο θέμα, για το ΧΑ, συσχετίζεται με μια συζήτηση η οποία επαναλαμβάνεται κατά περιόδους την τελευταία τουλάχιστον 3ετία και ως τώρα η απάντηση σε αντίστοιχα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου είναι πάντα αρνητική. Αν θα προκύψει κάποια αλλαγή πλεύσης πάνω σε αυτό το ζήτημα, είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα δεν το προδικάζει κανείς…

Όσο για το αν θα τεθεί θέμα πώλησης (κάποτε) και για την Uni Systems, όπως συνέβη με την ACS, σε ανύποπτη στιγμή είχε λεχθεί από πηγές της διοίκησης ότι κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για… όλες σχεδόν τις θυγατρικές του ομίλου Quest, αλλά πάντα κάθε πρόταση (ή και απλή κρούση) εξετάζεται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της και με βασικό κριτήριο το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

Οι περιπτώσεις των Epsilon Net (μετοχική είσοδος, φέτος, του αμερικανικού mega fund της General Atlantic) και Netcompany-Intrasoft (εξαγορά από τους Δανούς, το 2021, με το «χρυσό» deal των 235 εκατ. ευρώ) επιβεβαίωσαν άλλωστε ότι οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται στα «ραντάρ» ισχυρών ξένων «παικτών».

Επί του παρόντος, μόνη προτεραιότητα της διοίκησης είναι η υλοποίηση του επικαιροποιημένου business plan και των υψηλών στόχων της Uni Systems, με την πρόβλεψη για έσοδα 300 εκατ. ευρώ έως το 2026 και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας της να παραμένει ενεργή.

Το 2023 οι υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) ξεπέρασαν την αρχική πρόβλεψη (σ.σ. για 190+ εκατ. ευρώ) και κατέληξαν σε έναν κύκλο εργασιών 214,185 εκατ. ευρώ, έναντι 175,867 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ στο φετινό εννεάμηνο «έγραψαν» τζίρο 175,521 εκατ. ευρώ έναντι 146,574 εκατ. ευρώ πέρσι.

Διαβάστε ακόμη

Μπήκαν οι πρώτες υπογραφές για το mega project «Skyline» – Μεταβιβάζονται 461 ακίνητα αξίας 297 εκατ. ευρώ

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι νέες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ σε αεροδρόμιο, μαρίνα Πύλου και Costa Navarino

Νίκη Κεραμέως: Ο μέσος μισθός το 2027 θα ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα