Μπορεί ο τεχνολογικός κλάδος να έχει τέτοια ώθηση στη χώρα που πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο σύνολο της οικονομίας; Η κίνηση της Microsoft να εξαγγείλει μια μεγάλη σε μέγεθος, αλλά -πρωτίστως- σε σημασία επένδυση στη χώρα συνηγορεί προς αυτό. Και τούτο καθώς είναι η κίνηση-κλειδί για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, η οποία όμως έρχεται σε συνέχεια άλλων επενδύσεων από διάφορες εταιρείες-κράχτες που ξαφνικά αρχίζουν να σχηματίζουν την τελευταία τριετία μια εικόνα ενός οικοσυστήματος στην Ελλάδα με μεγάλες προοπτικές και, πρωτίστως, ικανότητες παραγωγής καινοτομίας.

Από τα Κέντρα Καινοτομίας της Pfizer, της Cisco και της Deloitte στη Θεσσαλονίκη έως τα hubs των P&I και Teamviewer στα Ιωάννινα και τα Κέντρα Αριστείας ή Ανάπτυξης, όπως άλλοι τα ονομάζουν, των Accenture, ΙΒΜ και Sia στην Αθήνα ή το Κέντρο Ανάπτυξης Robotics Process Automation (RPA) που έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει η Microsoft, μετά την προ τριμήνου εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων Softomotive στην Αθήνα, όλα αποτελούν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη μιας δυναμικής πάνω στην οποία μπορεί να θεμελιωθεί στη χώρα ένα ψηφιακό μέλλον με μεγάλες προοπτικές για τις νέες γενιές, κάτι που παράλληλα υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες αναπτύσσονται επιχειρώντας μεγαλύτερη διείσδυση στις περιφερειακές αγορές.

Είτε αυτό αφορά τους πιο μεγάλους του χώρου, είτε τις μπουτίκ εταιρείες, όπως η SoftCom International της δρος Ζωής Αικατερινίδη, που ξαφνικά με 100 και 200 εργαζομένους μηχανικούς εξελίσσονται σε έναν κρίκο μιας μεγαλύτερης αγοράς αναλαμβάνοντας δουλειές, π.χ., για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κι όλο αυτό βέβαια ήδη έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ζήτηση για αποφοίτους Πληροφορικής, μηχανικούς κ.ο.κ., σε μια αγορά που φαίνεται ότι αποκτά ορμή. «Προσπαθούμε εδώ και έναν μήνα να ενισχύσουμε το τμήμα IT με νέους ανθρώπους και δεν μπορούμε να βρούμε άνθρωπο με τα προσόντα που ζητάμε, γιατί όλοι πηγαίνουν στις εταιρείες τεχνολογίας και τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούνται», εξηγούσε πρόσφατα στο «business stories» επικεφαλής γνωστής βιομηχανίας με έδρα τα Ιωάννινα.

Επομένως, κάτι αλλάζει. Οπως μάλιστα εξηγεί σήμερα σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, η συνεισφορά 3% στο ΑΕΠ των τεχνολογικών εταιρειών στην ελληνική οικονομία μπορεί εύκολα πλέον με την πολλαπλασιαστική αξία που θα δώσει η επένδυση της Microsoft να γίνει 10% την επόμενη δεκαετία!

Πάνω σε έναν τέτοιο στόχο προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί και η κυβερνητική προσπάθεια, μέσω των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που μέσα σε λίγους μήνες όχι μόνο έβαλε τεχνολογίες όπως το Cloud στη βάση των σχεδιασμών μιας ψηφιακής οικονομίας και ενός ψηφιακού δημόσιου τομέα, αλλά και ταυτόχρονα ενεργοποίησε κίνητρα με φοροαπαλλαγές για τις επενδύσεις σε Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης, έθεσε το πλαίσιο για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και πλέον δημιουργεί περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν και τα Κέντρα Καινοτομίας που σχεδιάζονται στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει και η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, που θέτει ως έναν από τους αναπτυξιακούς στόχους την προσέλκυση περισσότερων πολυεθνικών για τη δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. «Ενας μικρός αριθμός πολυεθνικών έχει Κέντρα Ερευνας ή/και παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα για τη διεθνή αγορά. Δυνητικά μπορούν να έρθουν πολύ περισσότερες, ιδίως για δραστηριότητες που δεν απαιτούν βιομηχανική εγκατάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.

Στη βάση αυτή αναζητείται η φόρμουλα που θα οδηγήσει και άλλες πολυεθνικές να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των Pfizer, Deloitte κ.ο.κ.

Βασικό ζητούμε νο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η ενίσχυση της έρευνας μέσω της άρσης αγκυλώσεων για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ακόμη, προτείνονται η θέσπιση περισσότερων κινήτρων για έρευνα στις επιχειρήσεις και η υποστήριξη με αρχικά κεφάλαια για συστήματα ερευνών που θα αναπτύσσουν λύσεις τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Ολα τα παραπάνω μαζί με την προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους αποτελούν και τις βασικές προϋποθέσεις να προλάβουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Pfizer

Το έ κτο Κέντρο Ψηφιακών Ερευνών της Pfizer παγκοσμίως έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα Ψηφιακό και Τεχνολογικό Κέντρο Καινοτομίας στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα, με στόχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων. Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως έως τον ερχόμενο Απρίλιο ενώ ήδη έχουν προσληφθεί 30 επιστήμονες με στόχο να φτάσουν έως το τέλος της χρονιάς τους 200. Πίσω από τη μεγάλη επένδυση βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε τις πρώτες του σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα επενδύσεων σε διάφορα επιστημονικά πεδία, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Cisco

Η επιμονή του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής της Cisco στην Ελλάδα Αντώνη Τσιμπούκη είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική πολυεθνική να αναπτύξει στα παλιά Σφαγεία της Θεσσαλονίκης ένα από τα 15 Κέντρα Ψηφιακής Επιτάχυνσης που διαθέτει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το  Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, αναμένεται να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο τεχνολογίας που θα ενισχύσει όχι μόνο το οικοσύστημα των startup εταιρειών της περιοχής προσφέροντας την τεχνολογία της ή αναθέτοντάς τους δικά της tasks, αλλά και θα εκπαιδεύσει επαγγελματίες, μαθητές και θα φέρει σε επαφή τον απλό κόσμο με διάφορα πρότζεκτ που αφορούν την καθημερινότητά μας: από τις εφαρμογές για έξυπνες πόλεις και τη ρομποτική έως την αγροτεχνολογία.

Deloitte

Το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας (Alexander Competence Center) της Deloitte στο Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης ήδη έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής. Με τη δημιουργία του Deloitte Alexander Competence Center (DACC), ενός κόμβου τεχνογνωσίας, καινοτομίας και δημιουργικότητας, η Deloitte με τον κ. Δημήτρη Κουτσόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο στην Ελλάδα, έχει επενδύσει στις δεξιότητες και τις προοπτικές νέων ταλέντων στη χώρα στοχεύοντας στην ανάπτυξη της νέας γενιάς συμβούλων για την εταιρεία. Εως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να απασχολούνται σε αυτό 200 άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων στους τομείς των συμβουλευτικών, τεχνολογικών, χρηματοοικονομικών, φορολογικών, ελεγκτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης εταιρικού κινδύνου, οι οποίοι εργάζονται ήδη πάνω στην υλοποίηση σημαντικών διεθνών και εγχώριων έργων.

Teamviewer & P&I

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής λογισμικού για υπηρεσίες απομακρυσμένης διασύνδεσης Teamviewer λειτουργεί από τις αρχές της χρονιάς στα Ιωάννινα Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας, στο οποίο αναπτύσσονται νέες λύσεις. Η πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να χειρίζονται από οποιαδήποτε γεωγραφική θέση ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρομποτικά συστήματα, αυτοματισμούς κ.λπ., γεγονός που την καθιστά σήμερα στην αιχμή των εξελίξεων λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας. Εως το τέλος της χρονιάς η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εταιρεία θα απασχολεί, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, περί τους 50 μηχανικούς και προγραμματιστές, με ορίζοντα του χρόνου να φτάσει στους 200 εργαζομένους.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί η κάθοδος στα Ιωάννινα μιας άλλης γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας, της P&I Personal & Informatik AG, με διευθύνοντα σύμβουλο τον ομογενή, με καταγωγή από την Ηπειρο, Βασίλη Τριάδη. Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και το service λογισμικού στο κομμάτι διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, μισθοδοσίας κ.ο.κ. και μάλιστα είναι εκ των κορυφαίων παικτών στις γερμανόφωνες ευρωπαϊκές χώρες. Το Κέντρο Καινοτομίας της P&I ήδη απασχολεί πάνω από 100 άτομα, με στόχο να φτάσουν στα 200 του χρόνου. Κοινός παρονομαστής των Teamviewer και P&I ήταν το fund Permira, που έως πρόσφατα ήταν βασικός μέτοχος των δύο εταιρειών.

IBM

Εν μέσω της καραντίνας, τον περασμένο Απρίλιο, η IBM είχε ανακοινώσει ότι, σε συνεργασία με την EdgeVerve, θυγατρική της Infosys, θα ιδρύσει στην Αθήνα ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Εξειδίκευσης για τον Τραπεζικό Τομέα (European Banking Center of Excellence) και την οικογένεια λύσεων Finacle Digital Banking. Το κέντρο θα παρέχει ολοκληρωμένες συμβουλευτικές και τεχνολογικές υπηρεσίες για τη σουίτα λογισμικού Finacle, με στόχο την επιτάχυνση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των τραπεζών. Το εν λόγω κέντρο θα υποστηρίζει έργα σε όλη την Ευρώπη και θα συνεργάζεται στενά με τα κέντρα παροχής υπηρεσιών της Finacle παγκοσμίως. Η επένδυση, όπως έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο Σπύρος Πουλίδας, «θα προσφέρει σημαντικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα στους τραπεζικούς πελάτες της IBΜ και θα προβάλει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ταλέντου στην παγκόσμια αγορά».