search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ισολογισμός με αστερίσκους και γενναία μέτρα για να γλιτώσει την χρεοκοπία

Σήμερα τα αποτελέσματα και η έκθεση του ορκωτού Ελεγκτή της EY που στοίχειωσε την βιωσιμότητα της επιχείρησης - Το απόγευμα δηλώσεις Χατζηδάκη

Χωρίς το άγχος των αριθμών αλλά με κατεύθυνση τις δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα την βγάλουν στο ξέφωτο, κινείται από σήμερα η ΔΕΗ με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου και την έκθεση του ορκωτού Ελεγκτή της EY που στοίχειωσε όλους τους προηγούμενους μήνες την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Το μήνυμα έστειλε από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης προεξοφλώντας ότι με τις παρατηρήσεις των ελεγκτών η ΔΕΗ μπορεί να βγάλει την «μύτη της έξω από το νερό».

Ωστόσο είναι σαφές ότι στον ισολογισμό που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η Επιχείρηση, και αναμένεται αμέσως μετά να σχολιάσει με δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης  το εύρος των ζημιών είναι πολύ μεγάλο, η ανησυχία παραμένει και όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα πάρει η διοίκηση τους επόμενους μήνες.

Τα 490 εκατ. ευρώ που φέρνουν οι αυξήσεις των τιμολογίων που αποφασίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι αφορούν την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ για το επόμενο 12μηνο. Όπως σημειώνουν από την Επιχείρηση της δίνουν ανάσα για να έχει το χρόνο να οργανώσει όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ακολουθήσουν (απολιγνιτοποίηση, πώληση ΔΕΔΔΗΕ κ.α) ωστόσο δεν θα ξεκινήσουν να αποδίδουν έσοδα πριν το τέλος του έτους.

Οι ορκωτοί δείχνουν να επικροτούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ και της κυβέρνησης ωστόσο θέτουν προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα καθώς τα έσοδα που εξασφαλίζει με το πρώτο πακέτο διάσωσης η εταιρεία δεν καλύπτουν την μεγάλη τρύπα.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διοίκηση αναμένεται να εντείνει τις πρωτοβουλίες που θα άρουν το αδιέξοδο και θα βάλλουν σε νέα τροχιά την Επιχείρηση. Στα άμεσα μέτρα είναι η κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η εκφρασμένη απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει την ΔΕΗ μια πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία, γεγονός που προϋποθέτει τον απογαλακτισμό της από το δημόσιο και την παράκαμψη των διαδικασιών προμηθειών και προσλήψεων που ακολουθεί το δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό προετοιμάζεται ξεχωριστός νόμος που θα έρθει στη βουλή τον επόμενη μήνα.

Η ΔΕΗ θα κινηθεί επιθετικά στην αγορά των ΑΠΕ και ένα πρώτο βήμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ακύρωση του σχεδίου συγχώνευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση αλλά μπλόκαραν οι τράπεζες.

Το story για την πράσινη ενέργεια «πούλησε» αποτελεσματικά ο κ. Στάσσης και στις πρόσφατες επαφές με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο και αποτελεί ένα αφήγημα που γεννά προοπτικές για την ΔΕΗ ικανές να την βγάλουν από την μιζέρια του λιγνίτη και της οικονομικής δυσπραγίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το λουκέτο σε ρυπογόνες και γηρασμένες λιγνιτικές μονάδες. Ο κ. Χατζηδάκης έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον τρεις λιγνιτικές μονάδες, όμως από την ομιλία του πρωθυπουργού στς ΗΠΑ προκύπτει ότι η απολιγνιτοποίηση μπαίνει στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όχι μόνο των υπέρογκων ζημιών της ΔΕΗ αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας, αφήνοντας μετέωρα τα ερωτήματα για τα «πετράδια του στέμματος» της ΔΕΗ όπως είναι η Πτολεμαΐδα 5, η οποία ακόμα δεν έχει λειτουργήσει και έχει κοστίσει 1  δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, για το οποίο η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει εντατικό «μασάζ» στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους συνδικαλιστές καθώς ξημερώνει μια εντελώς διαφορετική μέρα για τους εργαζόμενους και για τις περιοχές που ζούσαν διαχρονικά από τα ορυκτά καύσιμα.

Την προσπάθεια ανόρθωσης της επιχείρησης θα στηρίξει το νέο 5ετές business plan που ετοιμάζει για λογαριασμό της εταιρείας η McKinsey, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το αργότερο στις αρχές του 2020 αλλά και η πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ετησίως υπολογίζεται ότι η εταιρεία μπαίνει μέσα περίπου κατά 600 εκατ. ευρώ. Το κενό παραμένει πολύ μεγάλο (έχει υπολογιστεί πάνω από 900 εκ. ευρώ) και αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στις οποίες οι ελεγκτές εκτιμούν ότι πρέπει να ρίξει όλο το βάρος η διοίκηση τους επόμενους μήνες μαζί με ένα γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και νέων προσλήψεων που θα ανανεώσουν το προσωπικό της Επιχείρησης.

Exit mobile version