Η πολυαναμενόμενη συγχώνευση μεταξύ Nissan και Honda δεν θα προχωρήσει, καθώς οι διοικήσεις των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν την αμοιβαία λύση του μνημονίου κατανόησης που είχαν υπογράψει τον περασμένο Αύγουστο. Η συμφωνία, η οποία θα περιλάμβανε και τη Mitsubishi, αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να εδραιώσουν τη θέση τους στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Αν και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι νέες τεχνολογίες, η αποτυχία της συγχώνευσης θεωρείται μεγάλο πλήγμα, ιδιαίτερα για τη Nissan.
Η Nissan παλεύει για την επιβίωσή της
Ο CEO της Honda, Τοσίχιρο Μίμπε, προσπάθησε να υιοθετήσει έναν θετικό τόνο, δηλώνοντας ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών θα συνεχιστεί σε άλλες μορφές. Ωστόσο, ο CEO της Nissan, Μακότο Ουτσίντα, εμφανίστηκε πιο ρεαλιστής, λέγοντας ότι η εταιρεία θα δυσκολευτεί να επιβιώσει χωρίς μελλοντικές συνεργασίες.
Η αποτυχία της συγχώνευσης αποδίδεται στις διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες και στον τρόπο διαχείρισης των επιχειρηματικών στρατηγικών. Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Η Honda θεωρούσε τη Nissan αδύναμο εταίρο, απαιτώντας ταχύτερη μείωση κόστους, κάτι που δεν έγινε με τους ρυθμούς που επιθυμούσε.
- Η Honda φοβόταν ότι μια συγχωνευμένη εταιρεία θα ήταν υπερβολικά δυσκίνητη, καθυστερώντας να προσαρμοστεί στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
- Η Honda πρότεινε να μετατραπεί η Nissan σε θυγατρική της, κάτι που η Nissan αρνήθηκε κατηγορηματικά, επικαλούμενη την προηγούμενη εμπειρία της με τη Renault, όπου ένιωσε ότι η αυτονομία της περιορίστηκε σημαντικά.
- Η Renault – η οποία κατέχει μερίδιο στη Nissan – επίσης θεώρησε ότι δεν έλαβε επαρκές premium για τις μετοχές της, γεγονός που συνέβαλε στο ναυάγιο της συμφωνίας.
Η Honda απέκλεισε το ενδεχόμενο εχθρικής εξαγοράς, διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύει να αναγκάσει τη Nissan σε μια συμφωνία που δεν επιθυμεί.
Το μέλλον της Nissan και το ενδιαφέρον της Foxconn
Με την αποτυχία της συγχώνευσης, η Nissan βρίσκεται αντιμέτωπη με περιορισμένες επιλογές. Ωστόσο, η Foxconn, η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επένδυση στη Nissan, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο πρόεδρος της Foxconn, Γιανγκ Λιου, δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αγοράς μετοχών της Nissan, εάν αυτό διευκολύνει τη συνεργασία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Foxconn ενδιαφέρεται κυρίως για συνεργασία και όχι απαραίτητα για μετοχική συμμετοχή.
Το αν η Nissan θα βρει νέο στρατηγικό εταίρο ή αν θα προχωρήσει μόνη της σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.
Διαβάστε ακόμη
Χέγκσεθ: Προτρέπει σε αμυντικές δαπάνες 5% για την Ευρώπη αλλά όχι για τις ΗΠΑ
Μητσοτάκης – Φίτο: Συνομιλία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ